به گزارش اخبار اقتصادی به نقل از وزارت راه و شهرسازی، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای اصل یکصد و دهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست کلی دریانوردی دریایی را پیشنهاد کردند. -توسعه ای که سران قوای سه گانه را برای اقدام هدف قرار داده اند، گنه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کردند.
بر اساس این ابلاغیه، قوه مجریه موظف است با کمک شورای اسلامی و قوه قضائیه و بسیج، برنامه جامع اجرای این سیاست ها شامل ارائه لوایح، تصویب آیین نامه ها و اقدامات اجرایی لازم را ارائه کند. نهادهای مسئول ظرف مدت شش ماه.
متن سیاست های کلی توسعه دریامحور به شرح زیر است:
دریاها و به ویژه دریاهای آزاد و اقیانوس ها موهبت های الهی و ذخایر و منابع غنی برای توسعه علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، رفع نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستری مناسب برای تمدن هستند. ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرار گرفتن بین دو دریا و داشتن هزاران کیلومتر سواحل و همچنین جزیره و قابلیت های فراوان در خشکی، حضور موثر در سواحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و استفاده از آن ضروری است. . کشور به عنوان موتور و محور توسعه باید برای دستیابی به جایگاه شایسته منطقه ای و جهانی در استفاده از دریا اقداماتی را انجام دهد. بنابراین سیاست های کلی توسعه دریا محور به شرح زیر تعیین می شود:
1- سیاست یکپارچه امور دریایی و تقسیم کار ملی و مدیریت چابک و کارآمد دریا به منظور بهره گیری حداکثری از توانمندی های دریا، دستیابی به جایگاه آبرومند و رتبه اول جهانی در منطقه.
۲- توسعه فعالیتهای اقتصادی دریامحور و ایجاد قطبهای توسعه دریایی در سواحل، جزایر و نواحی داخلی بهگونهای که میزان رشد اقتصادی در حوزه فعالیتهای دریامحور (اقتصاد دریامحور) باشد. همیشه حداقل دو برابر نرخ رشد اقتصادی کشور در ده سال است.
3- تسهیل و توسعه سرمایه گذاری و مشارکت داخلی و خارجی از طریق ایجاد زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری (حقوقی، اقتصادی، زیرساختی و امنیتی) لازم.
4- تهیه طرح توسعه جامع دریامحور با پهنه بندی دریا، سواحل و پشت ساحل و تعیین نسبت و جغرافیای جمعیت، بازرگانی، صنعت، کشاورزی و گردشگری به ویژه در سواحل و جزایر جنوبی و جنوبی به ویژه سواحل. مکران با تاکید بر هویت ایرانی-اسلامی حداکثر ظرف مدت یک سال پس از ابلاغ سیاست.
5- بهره برداری حداکثری و بهینه از ظرفیت ها، منابع و ذخایر اکوسیستم دریایی، پرهیز از تخریب محیط زیست دریایی به ویژه توسط سایر کشورها.
6- تأمین و ارتقای سرمایه انسانی و مدیریت متعهد و کارآمد و ایجاد پشتوانه علمی، آموزشی و پژوهشی برای توسعه با محوریت دریا و اکوسیستم نوآوری و فناوری دریایی.
7- توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری در پروژههای زیرساختی، تولیدی و خدماتی کلان و دانشبنیان با کشورهای همسایه و سایر کشورها برای بهرهگیری از توانمندیهای دریایی و حضور مؤثر در مسیرهای بینالمللی و رسیدن به جایگاه منطقهای. قطب ها
8- افزایش مشارکت کشور در حمل و نقل و ترانزیت دریایی از طریق ایجاد و تقویت شبکه حمل و نقل ترکیبی.
9- حمایت از سرمایه گذاران بومی و محلی در طرح های عمرانی و حمایت از فعالان اقتصادی و کسب و کارهای کوچک و متوسط جوامع محلی در زمینه های مختلف از جمله ماهیگیری، کشاورزی، صنعت و گردشگری.
منبع رکنا