به گزارش اخبار اقتصادی، کشور عربستان چشمانداز ۲۰۳۰ را طراحی و منابع و سیاستهای خود را برای دستیابی به آن بسیج کرده است. هدف این کشور تنوع بخشیدن به اقتصادش با فاصله گرفتن از اتکای زیاد به نفت و ایجاد کسبوکار و مشاغل بیشتر در بخش خصوصی برای جمعیت جوان و در حال رشدش است.
دولت عربستان برای اجرای اصلاحات بلندپروازانه چشمانداز ۲۰۳۰، به دنبال سرمایهگذاری خارجی در بخشهای رو به رشدی مانند زیرساختها، گردشگری، سرگرمیها و انرژیهای تجدیدپذیر است. هم چنین این کشور قصد دارد به مرکز حملونقل و لجستیک بزرگی تبدیل شود که آسیا، اروپا و آفریقا را به هم متصل میکند.
براین اساس به گفته فریال مستوفی، رئیس مرکز خدمات سرمایهگذاری اتاق بازرگانی تهران ، در عربستان پروژههای زیرساختی شامل شهرهای اقتصادی و مناطق ویژه اقتصادی پیشبینی شده است که به عنوان قطبهای صنایع پتروشیمی، معدنی، لجستیکی، تولیدی و دیجیتال عمل خواهند کرد. در این میان با توجه به توانمندی شرکتهای داخلی ایران در برخی از این زمینهها، پتانسیل مشارکت گسترده ایرانیان در این طرحها میتواند مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل پیشنهاد میشود اتاق مشترک ایران و عربستان تشکیل شود.
به نقل از اتاق تهران مستوفی همچنین با اشاره به پیشرفت روابط افزود: برای تعمیق همکاریهای سرمایهگذاری، معاهده سرمایهگذاری دوجانبه (BIT) نیز میتواند در دستور کار مقامات دو کشور قرار گیرد.
او به همکاریهای گسترده چین و عربستان در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی اشاره کرد و گفت: ایران نیز باید هر چه زودتر با پیگیری رفع تحریمها از این ظرفیتهای بینالمللی برای توسعه خود استفاده کند.
مستوفی با اشاره به ظرفیتهای بانک توسعه اسلامی برای توسعه همکاریهای دو کشور ایران و عربستان سایر کشورها، گفت که با مطالعه الگوهای موفق سایر بانکها از جمله بانک توسعه آسیایی، روشهای توسعه همکاری بین بخشخصوصی دو کشور و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در مرکز خدمات سرمایهگذاری اتاق تهران بررسی شده است که به زودی اعلام خواهد شد.
او به ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای عربستان در زمینه سرمایهگذاری و همچنین ایجاد اتاق فکری در این زمینه تاکید کرد و گفت: در اتاق تهران در حال بررسی این موضوع هستیم و به زودی نتایج آن را اعلام خواهیم کرد.
ناترازی سرمایهگذاری خارجی
براساس آمار منتشر شده توسط آنکتاد ، عربستان در زمینه سرمایهگذاری خارجی در سال 2021 موفق به جذب 19.3 میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی شده است. رقمی که برای ایران بر اساس ارقام گزارش شده توسط همان نهاد در حدود 1.4 میلیارد دلار بوده است. هم چنین این کشور 23.9 میلیارد دلار در سال 2021 در سایر کشورها سرمایهگذاری مستقیم داشته است.