• امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 22 December - 2024
6

دو برداشت از رشد طلا، دلار، مسکن و تورم کالاها

  • کد خبر : 36667
  • ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۶:۱۵
دو برداشت از رشد طلا، دلار، مسکن و تورم کالاها

اکوایران: بررسی ها نشان می دهد قیمت ملک از ابتدای سال 1401 تا دی ماه 1402 کمتر از قیمت مسکن در تهران رشد داشته است، از سوی دیگر از ابتدای سال جاری رشد سطح عمومی قیمت ها بیشتر از قیمت مسکن بوده است. رشد مسکن در تهران و دارایی هایی مانند طلا و دلار.

اخبار اقتصادی، قیمت مسکن در تهران از ابتدای سال گذشته یعنی از اواخر دهه 1400 تا دی ماه امسال 134 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که قیمت دلار و طلا کمتر از قیمت مسکن افزایش یافته است. همچنین بررسی ها نشان می دهد که رشد سطح عمومی قیمت ها طی 22 ماه گذشته پشت سر رشد قیمت مسکن، طلا و دلار بوده است.

از سوی دیگر در مقایسه 10 ماهه یا به عبارتی از ابتدای امسال رشد قیمت مسکن در تهران حدود نیمی از رشد قیمت بوده و طلا و دلار نیز کمتر از رشد عمومی رشد داشته اند. سطح قیمت و مسکن به عبارت دیگر، در حالی که در 22 ماه گذشته تورم از افزایش قیمت دارایی ها عقب مانده است، در 10 ماهه امسال تورم از آنها جلوتر بوده است.

با توجه به اینکه آمار قیمت مسکن در تهران تا پایان دی ماه منتشر شد، قیمت طلا، دلار و تورم تا پایان آذرماه نیز محاسبه شد. بنابراین افزایش قیمت طلا و ارز در روزهای اخیر در محاسبات لحاظ نشده است.

افزایش بیش از دو برابری قیمت مسکن در تهران از سال گذشته تا کنون

طبق آخرین آماری که درگاه ملی آمار منتشر کرده است، میانگین متر یک خانه در تهران حدود ۷۷ میلیون تومان است. آمارها نشان می دهد که شاخص قیمت مسکن در شهر تهران در پایان دی ماه 1402 به عدد 280.4 رسید که نسبت به پایان سال 1401 معادل 15.4 درصد رشد نشان می دهد. قیمت مسکن در تهران در 22 ماه گذشته بیش از 2.3 برابر شده است.

این نشان می دهد که جهش بزرگ قیمت مسکن در سال گذشته باعث شد تا امسال شاهد افزایش بالای قیمت مسکن نباشیم و حتی در عرض چند ماه، تورم ماهانه مسکن منفی برآورد شد. به گفته برخی کارشناسان افزایش شدید قیمت مسکن در سال گذشته باعث رکود این بازار و رکود قیمت ها شد. البته ملک در 10 ماهه امسال نسبت به طلا و دلار افزایش قیمت داشته است.

بیش از 97 درصد تورم از ابتدای سال 1401 تاکنون

از سوی دیگر رشد شاخص قیمت مصرف کننده که نشان دهنده رشد سطح عمومی قیمت ها یا به اصطلاح تورم است، نشان می دهد که این شاخص طی 10 ماهه امسال حدود 28 درصد رشد داشته است. در مقابل، رشد 22 ماهه شاخص قیمت مصرف کننده حاکی از تورم حدود 97 درصدی است. به زبان ساده تر، از ابتدای سال 1401 تا پایان دی ماه امسال، سطح عمومی قیمت ها در کشور تقریبا دو برابر شده است.

البته تورم مذکور از میانگین موزون هر یک از کالاهای مصرفی سبد خانوار محاسبه می شود. اگر بخواهیم می توانیم تورم کالاهای خوراکی را نادیده بگیریم و تورم کالاهای غیرخوراکی مانند مسکن، خدمات و حمل و نقل را اندازه گیری کنیم. داده ها نشان می دهد که اقلام غیرخوراکی از پایان سال 1401 تا دی ماه امسال به طور متوسط ​​30 درصد رشد داشته است. در حالی که اگر از دوره مورد بررسی فراتر برویم و به آمارهای اواخر دهه 1400 نگاه کنیم، تورم در بخش غیرخوراکی به 87 درصد می رسد.

قیمت طلا بیش از 105 درصد رشد کرد

وضعیت بازار دارایی کمی متفاوت از تورم بوده است. آمارها نشان می دهد در پایان دی ماه امسال قیمت هر گرم طلای 18 عیار حدود 2 میلیون و 670 هزار تومان بوده است. همچنین در پایان سال 1401 قیمت هر گرم طلا حدود 2 میلیون و 500 هزار تومان ثبت شد، در حالی که طبق آمار در پایان سال 1400 قیمت این دارایی کمتر از یک میلیون و 300 هزار تومان بود. مارا ببر.

یعنی قیمت طلا در 10 ماهه امسال 6.8 درصد و در 22 ماه گذشته 105 درصد رشد داشته است.

از سال گذشته تا آذر 1402 چقدر افزایش داشته است؟

آمار نرخ ارز در بازار آزاد نشان می دهد که قیمت دلار در پایان دهمین ماه سال جاری نزدیک به 54 هزار تومان بوده است. در حالی که در پایان سال 1400 قیمت دلار حدود 27 هزار تومان بود و در پایان سال گذشته به 50 هزار تومان رسید.

البته شایان ذکر است که تلاش شده تا آمار مربوط به پایان هر یک از دوره های مورد بررسی تحلیل شود، اما در هر صورت با توجه به ثابت نبودن شرایط اجتماعی و اقتصادی، قطعاً نوساناتی در وسط . از دوره های مورد بررسی یعنی گاهی ارقام مورد بررسی بیشتر یا کمتر از ارقام این گزارش بوده است.

بررسی داده های نرخ ارز حاکی از آن است که نرخ ارز از ابتدای سال 1401 تا دی ماه 1402 تقریباً 100 درصد رشد داشته یا به عبارتی دو برابر شده است. این در حالی است که طی 10 ماهه امسال نرخ رشد دلار به 6.7 درصد رسید.

1402121701

برخی کارشناسان می گویند دلار در ایران یک کالای معمولی نیست و با افزایش قیمت، تقاضای آن کاهش می یابد. بلکه با افزایش قیمت، مردم بیشتر خرید می کنند و این منجر به چرخه افزایش قیمت دلار می شود. از سوی دیگر، برخی منتقدان معتقدند دلار مانند هر کالایی بازاری دارد، بنابراین باید با افزایش قیمت از افزایش آن جلوگیری کرد.

گفتنی است در شرایط مختلف اقتصادی، گاهی ممکن است هر یک از سناریوهای از پیش تعریف شده در اقتصاد ایران وجود داشته باشد که بر عهده اقتصاددانان است.

نکته مهم این است که طی 10 ماهه امسال نرخ تورم و نرخ رشد قیمت مسکن در شهر تهران از نرخ رشد دلار و طلا بیشتر بوده است. این در حالی است که تحلیل 22 ماهه پرونده های بررسی شده نشان می دهد قیمت طلا، دلار و مسکن در تهران از نرخ رشد سطح عمومی قیمت ها بالاتر بوده است.

کارشناسان می گویند یکی از دلایل این مشکل ممکن است مربوط به سیاست تثبیت نرخ ارز در سال جاری با وجود رشد سطح عمومی قیمت ها باشد. جهش نرخ ارز در روزهای اخیر مصداق تشخیص کارشناسان این است که هرگاه سطح قیمت ها در اقتصاد افزایش یابد، اگر قیمت ارز متناسب با سطح قیمت رشد نکند، تقاضا افزایش می یابد و باعث تقاضا می شود. فشار.

منبع اکو ایران

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=36667

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.