این هفته یک حرکت ویژه وجود دارد. بازار املاک و مستغلات دیده نشد و این بازار مانند دو ماه گذشته در رکود باقی ماند. در مواجهه با این وضعیت که در برخی موارد انتظار کاهش در بازار مسکن ایجاد شده است، سازندگان و مالکان واحدهای خود را با تخفیف عرضه می کنند. البته بنگاههای معاملات ملکی میگویند آپارتمانهای زیر قیمت مشتری زیادی ندارند.
در خصوص پیش بینی آینده بازار املاک، تحلیل های مختلفی وجود دارد که از سه زاویه قابل بررسی است. گروهی از کارشناسان به جنبه زمانی دوره های رونق و رکود در بازار املاک می پردازند. از این منظر، اگر بپذیریم که بازار مسکن از ابتدای خرداد وارد دوره رکود بلندمدت شده است و این رکود تا پایان شهریور ادامه دارد، می توان شاهد کاهش سرعت معاملات در 10 تا 12 آینده باشیم. فصل (30 تا 36 ماه).
دیدگاه دیگر بر این اساس است که بازار مسکن از سال 1395 نسبت به دوره های رونق و رکود چند سال اخیر دوره متفاوتی داشته است. زیرا در این شش سال معاملات در مقاطعی رونق داشته که با رشد قیمت همراه بوده است. در مقاطعی خرید و فروش کاهش یافته و به ثبات قیمت منجر شده و در مقاطعی شاهد تورم راکد بوده ایم. یعنی همزمان با کاهش سرعت معاملات، قیمت ها افزایش یافته است.
اما بازار املاک را می توان از زاویه دیگری نیز بررسی کرد که شرایط واقعی آن را تحلیل می کند. بر اساس این تحلیل، همه صعودها باید در یک نقطه متوقف شوند. زیرا همه بازارهای مالی برای بهبودی پس از یک دوره پرتلاطم نیاز به تنفس دارند. دلیل نوسانات بازار مسکن در شش سال اخیر تحریک آن توسط بازارهای موازی به ویژه بازار ارز بوده است. اما دوره استراحتی که با چرخش بخشهای موازی همراه نباشد، نمیتواند با رشد شدید قیمت همراه باشد، بلکه میتواند نوساناتی به اندازه نرخ تورم را تجربه کند. همچنین در چند روز اخیر برخی از تحلیلگران بازار خودرو معتقدند پس از کاهش اخیر قیمت خودرو، ممکن است در آینده شاهد تورم های جزئی به اندازه نرخ تورم ماهانه در این بازار باشیم.
در بخش مسکن نیز با توجه به نوسانات اقتصادی و تغییر قیمت تمام شده ساخت و ساز، نوسان قیمت به میزان تغییر قیمت مصالح ساختمانی منطقی به نظر می رسد. اما از آنجایی که معاملات ناشی از کاهش قدرت مصرف کننده کند شده است، جایی برای رشد قیمت وجود ندارد. فقط ممکن است روند ساخت و ساز کند شود که تبعاتی برای اقتصاد مسکن داشته باشد. در دو سال اخیر، پس از آغاز نهضت ملی مسکن، ساخت و ساز در بخش انجمنی با رشد همراه بوده است.
اگر بخواهیم خلاصه ای از سه فرض ذکر شده در مورد بازار مسکن داشته باشیم، تحلیل سوم ممکن است با واقعیت موجود هماهنگی بیشتری داشته باشد. به گفته کارشناسان، بدون شوک به بازارهای موازی با بخش مسکن در کوتاه مدت، بعید است که رشد شدید قیمت ملک وجود داشته باشد، اما برای ادامه بازار در حالت تعادل، ساخت و ساز باید همچنین رونق داشته باشد و از آنجایی که متقاضیان واقعی به تدریج صاحب خانه می شوند، نوساناتی در هزینه های ساخت و ساز ممکن است رخ دهد.
یک کارشناس: انتظارات تورمی در بازار املاک سرکوب شده است
فرشید پورحاجت کارشناس بازار مسکن با تحلیل شرایط فعلی و آتی این بازار گفت: در ابتدای سال جاری قیمت مسکن به دلیل انتظارات تورمی در بازار افزایش یافته بود اما از ابتدای خردادماه امسال قیمت مسکن افزایش یافت. ، به دلیل ثبات اقتصادی این انتظارات سرکوب شده و شاهد تخفیفات بوده ایم.
این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: بر اساس برآوردهای تقریبی که از صندوق بازار مسکن داریم، در دو ماه اخیر معاملات در بازار مسکن نسبت به سال گذشته 80 درصد کاهش داشته است.
وی افزود: بخشی از ساخت و سازها در سال های 1399 تا 1401 برنامه ریزی شده بود و واحدهای مسکونی در سال 1402 وارد بازار شدند و برخی از این املاک که در ماه های اخیر به بازار آمده اند با هزینه کمتری ساخته شده اند. قیمت این واحدها با توجه به انتظارات تورمی شرکت های ساختمانی در ابتدای سال جاری اعلام شده است. این انتظارات از ابتدای خرداد به دلیل رکود کاهش یافته است. از این رو در برخی از فایل های ارائه شده شاهد تخفیف هستیم.
دبیر انجمن انبوه سازان با توصیه به مصرف کنندگان برای خرید مسکن در شرایط رکود فعلی، گفت: قیمت تمام شده تولید مسکن نوسان داشته و ممکن است در آینده واحدهای نوساز و افتتاح نشده را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین با توجه به ثبات ایجاد شده در بازار، اگر متقاضیان قصد خرید خانه را دارند، می توانند وارد شوند.
ایسنا
منبع رکنا