شفقنا اخمانی _ تحریم ها با هدف منجمد کردن تجارت خارجی ایران است. اما واردات شمش طلا به عنوان یک استراتژی جدید برای دور زدن تحریم پیشنهاد شده است. اگرچه طبق آخرین آمارها هیچ اتفاقی در این زمینه به نفع تجارت خارجی رخ نداده است.
به گزارش به گزارش اخبار اقتصادی به نقل از همشهری، تجارت طلا استراتژی نسبتا جدیدی است که با آزادسازی واردات شمش فلزات گرانبها روی میز تجار ایرانی قرار گرفته و می توانند از آن برای انجام عملیات معاملاتی خود استفاده کنند. به جای انتقال ارز، دریافت طلا و ورود آن به کشور مبادله شود.
چراغ سبز واردات فلزات گرانبها به عنوان یکی از راه های انجام تعهدات ارزی موجب افزایش واردات طلای کشور شده است. زیرا با اجرای مصوبه دولت در این خصوص، ورود شمش طلا، نقره و پلاتین به کشور از ثبت سفارش و تعیین مبدأ ارز مستثنی بوده و امکان واردات بدون آن وجود دارد. پرداخت حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده جدا از اینکه طلا پشتوانه مطمئنی برای پول است و ورود آن به کشور به ثبات ارزش پول ملی کمک می کند. امکان استفاده از آن برای ایفای تعهدات مبادله ای بازرگانان نیز در آزادسازی واردات موثر بوده و توانسته است قسمت کمی از ارز حاصل از صادرات را به کشور بازگرداند.
لیست واردات فلز زرد
هیئت وزیران در جلسه 15 آذر 1401 به پیشنهاد وزارت اقتصاد و دارایی مصوبه آزادسازی واردات شمش طلا، نقره و پلاتین و امکان واردات شمش طلا و فلزات گرانبها را تصویب کرد. بدون ثبت سفارش بر اساس معیارهای تعیین شده ارائه شد. بر اساس این مصوبه، شمش فلزات گرانبهای استاندارد باید دارای حداقل عیار 995 در هزار و حداقل وزن یک کیلوگرم بوده و ماهیت محصول و عیار آن توسط آزمایشگاه استاندارد و همچنین دقت تعیین شود. توزین محصول برای برآوردن شرایط ذکر شده. این مصوبه عملاً تمامی خواسته های متقاضیان واردات طلا به کشور را برآورده کرد و موجب جهش واردات این محصول شد.
بر اساس آمارهای رسمی، در پنج ماهه امسال ارزش واردات کشور به 24 میلیارد و 200 میلیون دلار رسید که طبق اعلام گمرک ایران، 1.1 درصد از این میزان به واردات شمش طلا اختصاص یافته است.
بر اساس اطلاعات بازرگانی، در این مدت واردات شمش طلا جزو 9 قلم کالای اصلی وارداتی کشور است. ارزش فاکتور انبار صادر شده برای این مقدار طلا توسط گمرک ایران معادل 265 میلیون و 376 هزار دلار است که اگرچه در مقایسه با واردات 24.2 میلیارد دلاری و صادرات 19.3 میلیارد دلاری کشور، ارزشی محسوب نمی شود. مقدار قابل توجهی اما این رقم به ظاهر ناچیز در مقایسه با میزان طلای وارداتی سال های گذشته که بسیار ناچیز بود، رقم بزرگی محسوب می شود.
بر اساس اعلام گمرک ایران، در 5 ماهه امسال، 2 هزار و 276 کیلوگرم شمش طلا از طریق مرز هوایی فرودگاه امام (ره) وارد کشور شد و واردات 55 درصد از کل واردات شمش طلا طلای کشور بود. برای این مورد استفاده می شود. گمرک. همچنین در این مدت گمرک باشماق با واردات یک هزار و 167 کیلوگرم و گمرک تبریز با واردات 560 کیلوگرم در جایگاه بعدی قرار دارند.
سابقه و هدف از واردات طلا.
واردات طلا به عنوان کالای نیازمند ثبت سفارش با توجه به قیمت جهانی این کالا و عدم تخصیص ترجیحی ارز برای واردات مورد استقبال قرار نگرفته و عمده واردات این فلز در سال های گذشته نیز ناشی از قاچاق و تلاش برای پولشویی با پنهان کردن منشاء ارز. اما طبق آمارهای رسمی، هر بار که قانونی برای تسهیل واردات این فلز گرانبها اجرا می شود، واردات آن جهش قابل توجهی را تجربه کرده است.
آخرین رکورد جهش واردات طلا به سال 1388 برمی گردد که پس از تصویب معافیت از پرداخت حقوق ورودی واردات شمش طلا و نقره، بانک مرکزی دست خود را به روی واردات باز کرد و در شرایطی که میزان واردات طلا در هفت ماهه سال 1388 صفر بوده و در ماه هشتم به طور همزمان 1106 کیلوگرم طلا وارد کرده است. ارزش این مقدار طلا در آن زمان 40 میلیون دلار بوده و 12 درصد از ارزش کل واردات کشور در 8 ماهه سال 1397 را شامل میشود که در آن سال بخش خصوصی نیز مشمول این معافیتها شده است، اما وی این معافیتها را انجام داد. به دلیل الزام به پرداخت سه درصد مالیات بر ارزش افزوده، آنها را قبول نکند.
بانک مرکزی در سال 1387 در اطلاعیه ای اعلام کرد که هدف اصلی خود از واردات طلا حفظ بخشی از دارایی های خارجی کشور در قالب طلا و همچنین تامین نیازهای داخلی و تنظیم بازار طلا و ارز است. اما در شرایط کنونی هدف از واردات طلا، باز کردن مسیری برای کمک به تجارت خارجی کشور بوده است تا اینکه به وظایف بانک مرکزی مرتبط باشد. مهدی دیغمی، معاون وزیر صنعت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران می گوید: سازوکار واردات شمش طلا به کشور با هدف بازگشت ارز حاصل از صادرات تسهیل شده است.
استراتژی و چالش های ضد تحریم
تحریم های بانکی و تحریم دلار عملا با هدف فلج کردن تجارت خارجی ایران اجرا می شود و راهکارهایی مانند آزادسازی واردات طلا به دور زدن این محدودیت ها کمک می کند. به خصوص که به دلیل تحریم ها امکان واردات رسمی شمش توسط بانک مرکزی و حتی بخش خصوصی بسیار محدود است. در حالی که از مجاری غیر رسمی در صورت اجرای قوانین کشور، امکان تامین و واردات شمش طلا بیشتر می شود.
این در حالی است که حذف تکلیف اعلام مبدا ارز برای واردات شمش فلزات گرانبها از جمله طلا، کار بسیاری از مالکان خارج از کشور را آزاد کرده است که می توانند بدون دغدغه این دارایی ها را به کشور منتقل کنند. البته خطر این قانون کم نیست; به خصوص که راه را برای دور زدن مقررات مبارزه با پولشویی هموار کرده و عملا راه جدیدی را برای بازگشت ارز حاصل از قاچاق کالاهای یارانه ای مانند دارو، سوخت و حتی حیوانات زنده باز کرده است.
در سوی دیگر ماجرا، برخی از حامیان این مصوبه مدعی هستند که با وجود تحریم ها، اگرچه برخی صادرکنندگان برای بازگرداندن ارز صادراتی خود مشکل دارند. اما می توانند معاملات خود را با شمش طلا انجام دهند و این طلا را راحتتر وارد کشور کنند. نکته مهم در این زمینه این است که معاملات طلا در اکثر کشورها قانونی و مشمول تدابیر ویژه اقتصادی و امنیتی است و حتی اقدام به برداشت مقادیر قابل توجهی طلا از این کشورها مجازات و زندان خواهد داشت.
رمزگشایی روابط بازار داخلی
برخی گمان می کنند با آزاد شدن واردات شمش و دلار فلزات گرانبها، با توجه به افزایش عرضه طلا، قیمت آن در بازار داخلی کاهش می یابد. این در حالی است که قیمت جهانی طلا و منبع تامین ارز آن که با نرخ ارز بازار آزاد انجام میشود، عملاً مانع از تاثیر آن بر قیمتهای بازار داخلی میشود و هرکس بخواهد با واردات شمش قیمت را کاهش دهد، باید یارانه بدهد. بازار را از جیب خود خارج کنند.
محمد کشتی آرای فعال و کارشناس بازار طلا در گفت و گو با همشهری می گوید: طلای وارداتی ربطی به صنعت طلا و جواهرسازی کشور ندارد، زیرا نیاز این صنعت با بازیافت طلای موجود در بازار تامین می شود. اما واردات شمش طلا حباب قیمت شمش طلا در بازار را از بین می برد. وی همچنین درباره تاثیر شمش طلای وارداتی بر قیمت طلای داخلی می افزاید: طلا قیمت جهانی دارد و نوعی خودکنترلی نیز دارد. در واقع اگر فرض بر این باشد که واردات طلا قیمت داخلی آن را متناسب با قیمت جهانی این محصول کاهش می دهد، ممکن است دوباره این طلا از بازار داخلی به خارج از کشور قاچاق شود.
وی تسهیل واردات طلا را برای ارزش پول ملی مفید می داند و معتقد است می توان از این طلا در معاملات بین المللی استفاده کرد که با توجه به تحریم ها مفید خواهد بود. همچنین درباره تاریخچه واردات طلا و منابع وارداتی آن میگوید: واردات طلا به کشور در 10 سال گذشته تقریباً صفر بوده است، زیرا واردات این محصول مشمول تخصیص ارزی نیست و باید در بازار وارد میشد. قیمت جهانی و البته پرداخت مالیات که صرفه اقتصادی نداشت اما با تسهیلات اخیر راه برای واردات باز شد.
فرار طلایی از تحریم ها
تجارت طلا در سایه تحریم، اگرچه نمی توان آن را برای همه انواع تجارت خارجی و برای همه بازرگانان تجویز کرد. اما در مواردی که هر دو طرف معامله امکان استفاده از این روش را داشته باشند، استراتژی موفقی برای دوری از تحریم خواهد بود. خشتارایی با اشاره به محدودیت های تحریمی در تجارت خارجی می گوید: اگر بند قانونی برای صادرکنندگان مبنی بر تجارت شمش طلا وجود داشته باشد، این تسهیل برای تجارت خارجی نکته مثبتی تلقی می شود. اما برخی از فعالان تجارت خارجی معتقدند آزادسازی واردات طلا بیش از هر چیز دیگری به تامین نیازهای داخلی بانک مرکزی کمک می کند و برای تجارت چندان مفید نیست.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک ایران و چین از جمله افرادی است که به خبرنگار مهر می گوید: تجارت طلا در بسیاری از کشورها سخت است و مشمول قوانین سختگیرانه است. همچنین در سامانه نیما امکان تسویه تعهد ارزی صادرکنندگان وجود ندارد. به گفته وی، معاملات چند میلیونی با واردات شمش سازگاری ندارد و به دلیل قوانین مبارزه با پولشویی، تجار از این روش با مشکل مواجه خواهند شد.
منبع شفقنا