به گزارش اخبار اقتصادی، تعیین قیمت پایه خودروهای داخلی و وارداتی توسط شورای رقابت مبادله کالا ممنوعیت عرضه قطره چکان توسط خودروسازان و همچنین محدودیت قیمت فروش خودرو در بورس (بر اساس ضریب قیمت پایه)، این سه الزام خودرو بورسی است. الزامات در نظر گرفته شده در شرایطی است که در این بین تکلیف دستورالعمل اخیر شورای رقابت نامشخص است و از سوی دیگر با این مصوبه قیمت دستورالعمل به خودروی بورس (تعیین سقف) نیز سرایت می کند. از قیمت عرضه). در نهایت سومین ابهام مربوط به خودروهای وارداتی است که با تصمیم وزارت امنیت به تازگی پیش فروش آنها در سامانه یکپارچه آغاز شده است. «دنیای اقتصاد» به بررسی دیگر ابهامات مصوبه مجلس پرداخته است.
هفت ابهام خودروی 1402
این در حالی است که اعضای شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه هفته جاری سازوکار جدید عرضه خودرو در بورس کالا را به تصویب رساندند که ابهامات زیادی در مورد اجرایی شدن آن به ویژه در قسمت تعیین سقف قیمت و تعیین سقف قیمت ها وجود دارد. کف. دو روز پیش نمایندگان در ادامه رسیدگی به جزییات لایحه بودجه 1402 در اداره درآمد، با اصلاح کل بند 13 الحاقی تبصره 6 ماده واحده لایحه بودجه 1402 موافقت کردند. بر اساس این بند شرکت های خودروساز داخلی و واردکنندگان خودروهای خارجی تنها با رعایت سه شرط می توانند خودرو را در بورس به فروش برسانند.
بر اساس شرط اول، شورای رقابت موظف است تا پایان فروردین ماه 1402 قیمت جدید خودروها را بر اساس تحلیل بهای تمام شده قیمت تمام شده و با در نظر گرفتن هزینه های تحقیق و توسعه و هزینه های مالی مربوط به تولید تعیین کند. فعالیت (مورد تایید حسابرس) و بر اساس قیمت ارز خریداری شده توسط واردکننده یا خودروسازان. ، حداکثر در فواصل سه ماهه محاسبه و به روز رسانی کنید. شرط دوم نیز می گوید که شرکت های خودروسازی داخلی موظفند تمامی محصولات خود را به صورت یکجا با موعد تحویل متفاوت عرضه کنند و از عرضه قطره ای خودداری کنند.
نمایندگان مجلس نیز شرط سومی را برای فروش خودرو در بورس کالا در نظر گرفته اند که اتفاقاً با علامت سوال بزرگی مواجه است. با توجه به این شرط نمی توان خودرو را با قیمتی بیش از نصف قیمت پایه به فروش رساند. همچنین خودروسازان داخلی و عرضه کنندگان خودروهای خارجی باید شرایطی را برای خودروهای عرضه شده در بورس تعیین کنند که عملاً امکان خرید خودرو از طریق واسطه وجود ندارد. از جمله شرایطی که نمایندگان مجلس برای این موضوع در نظر گرفته اند، محرومیت از خدمات شرکت های بیمه و پرداخت خسارت به غیر خریدار، عدم امکان ثبت اسناد، نقل و انتقالات اعم از وکالت، انسداد و محدودیت ارائه خدمات بانکی واسطه ها و اخذ وجه است. جریمه های مالی سنگین برای آنها در نهایت همانطور که گفته شد آیین نامه این بند توسط وزارتخانه های امنیت و اقتصاد تهیه و به تصویب هیأت وزیران می رسد. اگرچه این مصوبه قبل از رسیدن به مرحله اجرا باید به تصویب شورای نگهبان برسد، اما اگر تایید آن را فرض کنیم، خودروهای داخلی و وارداتی به شکلی پیچیده و مه آلود راهی بورس کالا خواهند شد، زیرا ابهامات زیادی در مورد مصوبه پیشنهادی وجود دارد. . .
آیا حضور در بورس اجباری است؟
اولین ابهام مربوط به این است که مشخص نیست نمایندگان مجلس در سال آینده نیاز به عرضه خودرو در بورس کالا داشته اند یا فقط شرایطی را برای آن در نظر گرفته اند. در مصوبه کمیسیون تلفیق به صراحت آمده بود که همه خودروها (خودروهای داخلی) از سال 1402 باید در بورس عرضه شوند، اما در مصوبه مجلس چنین عزمی دیده نمی شود. بر اساس آنچه خبرگزاری رسمی شورای اسلامی (خانه ملت) منتشر کرده است، «بر اساس بند 13 تبصره 6 لایحه بودجه 1402، شرکتهای خودروساز داخلی و واردکنندگان خودروهای خارجی میتوانند خودرو را در بورس به فروش برسانند. با رعایت شرایط اعلام شده.» ». اگر این جمله را ملاک قرار دهیم، هیچ دلیلی بر لزوم عرضه خودرو در بورس کالا وجود ندارد و به سادگی گفته می شود که اگر عرضه کننده ای (اعم از خودروساز یا واردکننده) بخواهد خودروهای خود را در بورس کالا بفروشد. بورس اوراق بهادار، او باید سه شرط را برآورده کند. .
اگر این فرض (عدم نیاز به عرضه خودرو در بورس کالا) درست باشد، خودروسازان و واردکنندگان میتوانند محصولات خود را هم از طریق بورس و هم از طریق سیستم یکپارچه یا بستری مشابه در سال آینده به فروش برسانند. در این صورت احتمالاً عرضه خودروها سهمیه بندی می شود، به گونه ای که طبق اعلام وزارت امنیت یا شورای رقابت، برخی خودروها در بورس کالا و برخی دیگر در سامانه یکپارچه به فروش می رسند. این در حالی است که با توجه به ادامه سیاست قیمت گذاری دستوری، خودروسازان ترجیح می دهند محصولات خود را در بورس کالا به فروش برسانند، اما واردکنندگان (به شرطی که سقف قیمتی برای آنها در نظر گرفته نشود) تمایل بیشتری به فروش در سامانه خواهند داشت.
شورای رقابت چه شد؟
دومین ابهام مصوبه خودرویی مجلس مربوط به بازگشت شورای رقابت به قیمت گذاری خودرو است. شورای رقابت با گذشت دو ماه از پایان توقف یکساله قیمت گذاری خودرو (توسط شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا)، برای سومین بار مدعی تعیین قیمت خودرو شد و این بار علاوه بر داخلی، قیمت گذاری وارداتی را نیز حق خود دانست. این شورا نیز اخیرا بخشنامه ای گسترده برای تنظیم بازار خودروهای سواری تدوین کرده و اعلام کرده است که تمامی خودروها باید در سامانه یکپارچه به فروش برسند که به معنای لغو فروش خودرو در بورس کالا بود. کمی بعد از صدور این بخشنامه، کمیسیون تلفیق بودجه مجلس تصویب کرد که از سال آینده تمامی خودروهای داخلی باید در بورس کالا عرضه شوند.
حال با توجه به مصوبه مجالس در خصوص شرایط عرضه خودرو در بورس کالا، این سوال پیش آمده است که تکلیف دستورالعمل شورای رقابت چه خواهد بود؟ اگرچه در مصوبه مجلس، تعیین قیمت پایه خودرو به شورای رقابت واگذار شده است، اما اگر منظور از این مصوبه الزام عرضه تمامی خودروها در بورس باشد، دستورالعمل شورای رقابت برای فروش خودرو از طریق سیستم یکپارچه قابل اجرا نخواهد بود. همچنین شورای رقابت نمی تواند نقش قبلی خود را در بازار خودرو ایفا کند، زیرا قیمت هایی که به عنوان نرخ پایه تعیین می کند، قیمت نهایی فروش نخواهد بود و بورس کالا عدد نهایی را تعیین می کند.
سومین ابهام در خصوص شرط اول نمایندگان مجلس برای فروش خودرو در بورس کالا، اضافه شدن نمونه های وارداتی است. در مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه تنها به عرضه خودروهای تولید داخل در بورس کالا اشاره شده بود; اکنون اما در تایید مجمع عمومی، محصولات وارداتی نیز اضافه شده است. این در حالی است که سامانه فروش خودروهای وارداتی (وابسته به وزارت حراست) از ظهر شنبه هفته جاری آغاز به کار کرده و مشغول ثبت نام از متقاضیان است. بنابراین اگر منظور از مصوبه مجلس الزام عرضه تمامی خودروها از جمله وارداتی در بورس کالا باشد، به معنای بسته شدن سامانه فروش مورد نظر در سال آینده است.
در مورد شرط دوم مجلس برای فروش خودرو در بورس کالا نیز این ابهام (به عنوان چهارمین ابهام مصوبه مربوطه) وجود دارد که اگر فروش در بورس اجباری نباشد ممکن است خودروسازان اجباری نباشند. قادر به عبور از شرایط بر اساس این شرط، شرکت های خودروسازی داخلی موظفند تمامی محصولات خود را به صورت یکجا با موعد تحویل متفاوت عرضه کنند و از تحویل قطره ای خودداری کنند. اگر منظور از مصوبه مجلس این است که همه خودروها باید در بورس کالا عرضه شوند، شرط دوم قابل اجراست. اما اگر بورس اجباری نباشد، خودروسازان ممکن است نتوانند تمام محصولات تولیدی را عرضه کنند، زیرا به احتمال زیاد تحت فشار فشار وارده مجبور به فروش بخشی از تولید خود در خارج از بورس (سیستم فروش) خواهند شد. وزارت امنیت
ابهام دیگر (به عنوان پنجمین ابهام در مصوبه مربوطه) در خصوص شرط دوم عدم نام بردن از واردکنندگان خودرو در آن است. بنابراین محدودیتی برای عرضه کامل خودروهای خود در هر مرحله از فروش ندارند. موضوع مبهم دیگر در خصوص شرط دوم مجلس این است که وقتی 70 درصد از ظرفیت فروش خودروسازان باید به قیمت کارخانه به مادران دارای دو فرزند و صاحبان خودروهای فرسوده اختصاص یابد، چگونه ملزم به عرضه تمامی محصولات خود در بازار هستند. بورس کالا؟
انتقال قیمت سفارش به خودروی سهام
اما مبهم ترین شرطی که مجلس برای فروش خودرو در بورس کالا در نظر گرفته، شرط سوم است که مربوط به موضوع قیمت فروش است. در ابتدای این شرط اعلام شده، امکان فروش خودرو با قیمتی بیش از نصف قیمت پایه وجود ندارد. به عنوان مثال اگر قیمت پایه خودرویی 200 میلیون تومان تعیین شود، سقف قیمت آن در زمان عرضه در بورس نمی تواند از 300 میلیون تومان بیشتر شود. ابهام در این مورد (به عنوان ششمین ابهام در مصوبه خودرویی مجلس) این است که مشخص نیست نمایندگان مجلس هنگام عرضه محصولات خود در بورس کالا این سقف را برای خودروسازان در نظر گرفته اند یا اینکه منظورشان سقف قیمت کشف شده بوده است. . زمانی که خودرویی در بورس کالا عرضه می شود، مشتری با قیمت پایه (قیمتی که خودروساز هنگام عرضه آن اعلام می کند) و همچنین قیمتی که در بورس کشف می شود، مواجه می شود.
با توجه به اینکه تقاضا معمولاً بیشتر از عرضه است، قیمت های کشف شده بالاتر از نرخ پایه است. در عین حال تحت سیستم عرضه و تقاضا و به صورت نامنظم به دست می آیند. حال اگر منظور نمایندگان مجلس از شرط سوم، تعیین سقف قیمت مکشوفه است، این موضوع با قوانین و سازوکار بورس همخوانی ندارد. البته اگر مصوبه مورد نظر به تایید شورای نگهبان برسد، به عنوان یک قانون بالادستی الزامی است و بورس کالا نمی تواند مانع اجرای آن شود. بنابراین شکل دیگری از قیمت گذاری دستوری این بار توسط شورای اسلامی و در بورس کالا اعمال می شود. اما اگر منظور از مصوبه مجلس اختیاری بودن عرضه خودرو در بورس کالا باشد، ممکن است بورس ها برای جلوگیری از قیمت گذاری دستوری، خودروها را برای عرضه در بورس نپذیرند.
یک کارگزار در فضای فرمان حذف شود؟
نکته مبهم دیگر (ابهام هفتم) در خصوص شرط سوم مجلس، مربوط به الزام خودروسازان به جلوگیری از واسطه گری در بازار خودرو است. بر اساس مصوبه پیشنهادی، شرکتهای خودروساز داخلی و عرضهکنندگان خودروهای خارجی باید شرایطی را برای خودروهای عرضهشده در بورس تعیین کنند که خرید خودرو از طریق واسطه را عملا غیرممکن کند. این در حالی است که نمایندگان مجلس عملا اختیار محل فروش (در صورتی که مصوبه به معنای الزام به عرضه همه خودروها در بورس کالا باشد) و قیمت را از عرضه کنندگان گرفته اند و در این شرایط خواهان کوتاه شدن آنها هستند. دست واسطه ها واسطه گری و دلالی در بازار خودرو حاصل همین سیاست های بخشنامه ای است که گاهی دولت و گاهی مجلس تعیین می کند. حال سوال این است که وقتی شورای اسلامی محل و قیمت فروش را تکلیف کرده است، چگونه انتظار دارد خودروسازان دلالی و واسطه گری (که حاصل سیاست های تکلیفی است) را حذف کنند؟