بورس در ۳ ماه آینده به کدام سمت خواهد رفت؟
عوامل موثر بر شاخص بورس
بازار سهام همانند سایر بازارهای سرمایهگذاری عوامل مختلفی بر آن تاثیرگذار هستند. اما به دلیل اینکه بازار اوراق بهادار یک بازار ریسکی است ممکن است در کوتاه مدت نوسانات زیادی را تجربه کند. اما اگر عوامل اثرگذار بر این بازار فعال شوند در میان مدت و بلند مدت حتما اثرگذاری خواهند داشت. مهمترین عوامل اثرگذار بر شاخص بورس شامل، سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس، نرخ تسعیر ارز برای شرکتهای صادر کننده و میزان نرخ بهره اوراق با درآمد ثابت است.
سودآوری شرکتها
میزان رشد قیمت سهم با سود آوری شرکت همبستگی دارد. هرگاه شرکتها بتوانند میزان سود آوری خود را افزایش دهند و تا حد معقولی این سود کسب شده را در مجمع تقسیم کنند، باعث میشود که قیمت سهم خریداران جدیدی پیدا کند. البته برای رشد شاخص کل بورس فقط یک سهم اثر چندانی ندارد بلکه باید اکثریت شرکتهای پذیرفته شده در بورس میزان سود آوری بالایی داشته باشند.
نرخ تسعیر ارز
دومین عامل اثرگذار بر شاخص کل بورس، نرخ تسعیر ارز برای ارزهای حاصل از صادرات شرکتها است. شرکتهای صادر کننده موظف هستند که ارزهای حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه کنند. اما این نرخ در گذشته اختلاف زیادی با نرخ ارز در بازار آزاد داشت. اما در حال حاضر قیمت ارز در بازار نیما به بیش از 50 هزار تومان رسیده است. اگر این رویه ادامه داشته باشد سودآوری شرکتهای بورسی ناشی از تسعیر نرخ ارز افزایش قابل قبولی خواهد داشت.
نرخ بهره
نرخ بهره یک سرمایهگذاری بدون ریسک است. سرمایهگذاران اگر بدانند که نرخ بهره بالا است و سود نسبتا خوبی بدست میآورند اقبال کمتری نسبت به بازار سهام خواهند داشت. اما اگر نرخ بهره کاهش پیدا کند این سرمایهگذاران برای کسب سود با یک مقدار ریسک بالاتر وارد بازار سهام میشوند. با ورود این پولها تقاضا برای سهام افزایش و بالتبع قیمت سهام نیز رشد خواهد کرد.
تاثیر تحولات سیاسی خارجی بر بورس ایران
بازار سهام یک بازار دارای ماهیت نوسانی است و اخبار سیاسی خارجی بر آن تاثیر زیادی دارد. سالهاست که ایران گرفتار تحریمهای نفتی و بانکی است. این تحریمها به دلیل اینکه تجارت خارجی و صادرات نفت و میعانات گازی را با مشکل مواجه کرده است باعث ایجاد تورم بالا در کشور شده است. اما چون بازار سهام نسبت به چنین رفتارهایی حساس است اثر منفی بر آن گذاشته است. اگر در آینده ایران و سایر کشورها وارد گفتگوهای سازنده بشوند تاثیر زیادی بر رشد شاخص کل خواهد داشت.
تاثیر تحولات سیاسی داخلی بر بورس
افزون بر تحولات خارجی بر بورس، تحولات داخلی نیز بر این بازار اثر مستقیم دارد. تحولات داخلی هچون افزایش نرخ تسعیر ارز، کاهش نرخ بهره و حمایت از شرکتها برای افزایش سود آوری میتواند باعث جذابیت این بازار برای سرمایهگذاران شود. چنین اتفاقاتی باعث میشود سرمایهگذارانی که قبلا از بازار سهام خارج شدهاند برای کسب سود وارد بازار شوند.
صلح در منطقه
بازار سهام ماهیت ریسکی دارد و با اخبار سیاسی و اقتصادی چه در سطح داخلی چه در سطح خارجی واکنش سریع نشان میدهد. در بازه یک سال گذشته منطقه درگیریهایی وجود داشته است. اما برداشته شدن این درگیریها باعث میشود سرمایهگذاران زیادی برای شروع سرمایهگذاری به بازار اوراق بهادار سراریز شوند.
سرمایه گذاری در بورس مخصوص این دسته از سرمایهگذاران است!
بورس در بلند مدت نسبت به سایر بازارها سوددهی بیشتری دارد. اما نباید فراموش کرد که برای کسب سود در بازار سهام باید دید بلند مدت داشت نه کوتاه مدت. چون بازار سهام در کوتاه مدت ممکن است نوسانات قیمتی زیادی را تجربه کند. در این حالت ممکن است سرمایهگذار گرفتار رفتار تودهای شود و متوجه ضرر شود. از سوی دیگر این بازار ریسک سرمایهگذاری بالایی دارد و افرادی که شخصیت سرمایهگذاری ریسک پذیری دارند میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری باشد. از طرفی باید برای ورود به این بازار از داراییهایی استفاده کرد که فرد نیاز مبرمی به آن ندارد. چون ممکن است در کوتاه مدت سرمایهگذار به اهداف مالی خود در این بازار نرسد.
صندوق سهامی گزینه ای مناسب سرمایه گذاران غیرحرفه ای ها در بورس!
اما افرادی که دانش اقتصادی کافی برای رصد و تحلیل بازار را ندارند میتوانند به جای سرمایهگذاری مستقیم در بورس در صندوق سهامی سرمایهگذاری کنند. صندوق سهامی یکی از انواع صندوق های سرمایه گذاری است که عمده سهام آن از سهام شرکت های بورسی و درصد کمی هم اوراق درآمد ثابت مثل سپرده بانک تشکلی شده است. این صندوق ها دارای مدیر هستند. مدیر صندوق سهامی بصورت روزانه بازار را رصد میکند تا بتواند یک سبد سرمایهگذاری خوب و سودده برای صندوق تشکیل دهد. صندوق های سهامی بر اساس نحوه معامله به انواع صندوق های قابل معامله در بورس ETF و غیر قابل معامله در بورس تقسیم می شود.
پیش بینی آینده بورس ایران در 3 ماه آینده!
باتوجه به اینکه دولت و مجلس بصورت همزمان خواهان حمایت از بازار سهام شدهاند و کارهایی خوبی در این زمینه انجام دادهاند پیش بینی میشود در ماههای آینده بازار سهام رونق بگیرد. از جمله این حمایتها میتوان به فروش خودرو در بورس و افزایش نرخ سعیر ارز دانست چون افزایش نرخ تسعیر ارز باعث افزایش سود آوری شرکتها و افزایس پتانسیل رشد قیمت سهام آنها میشود.
از سوی دیگر زمزمههایی در مورد از سرگیری مذاکرات برجام و صلح در منطقه به گوش میرسد. اگر این اتفاقات در کنار حمایتهای دولت و مجلس ادامه پیدا کند در سه ماه آینده روزهای خوبی برای بورس در پیش خواهد بود.