به گزارش اخبار اقتصادی، در نشست خبری امروز دوشنبه 2 مرداد 1402، محمد زبانبخت، معاون آب و منابع آب وزارت نیرو و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب کشور در جمع خبرنگاران گفت: شرایط آب ویژه و از اهمیت ویژهای برخوردار است.» از نظر منابع آبی، ما کشوری خشک هستیم و از نظر تغییر اقلیم که در سالهای اخیر اتفاقات جدی را به همراه داشته است، با محدودیت مواجه بودهایم. در این شرایط، سیر تحول مصرف آب در کنار این محدودیتها رخ داد که در حال مدیریت آن هستیم.
هر ساله صدها نقطه تنش آبی را پیدا می کنیم
معاون آب و فاضلاب وزارت نیرو در ادامه گفت: سالانه با صدها نقطه تنش آبی مواجه هستیم. سال گذشته با تخلیه سد اکباتان همدان و تخلیه سد نهند تبریز مواجه بودیم که توانستیم یک متر مکعب را در آن جاسازی کنیم. سد دوستی که سد مشترک ایران و ترکمنستان است و این سد تامین کننده آب مشهد است و برای اولین بار آب وارد این سد نشد.
ما با مشکل زیرساخت ها هم مواجه هستیم و وجود آب در یک منطقه به معنای انتقال آب نیست. زیرا برای انتقال و پمپاژ آب به زیرساخت نیاز داریم.
3-4 سال است که گروگان های ایران از هیرمند آزاد نشده اند.
وی با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر سفر هیئت ایرانی به هیرمند، گفت: در معاهده 1351 به صراحت آمده است که سالانه 820 میلیون مترمکعب آب باید وارد ایران شود و برای تامین آب مورد نیاز از سیستان و بلوچستان. استان و آب شرب از شهر زاهدان. در 3-4 سال گذشته این اتفاق نیفتاده و آب موثری رها نشده است. دلیلش این است که خشکسالی است.
برای اجرای معاهده سازوکاری تحت عنوان کمیسران آب هیرمند در نظر گرفته شده است و موضوع جلسات کمیسران اجرای عهدنامه بین سال 1351 است که یکی از مفاد متن معاهده این است که وقتی ایران با عدم رضایت از آمار ارائه شده توسط طرف مقابل، می توانیم درخواست بازدید از ایستگاه اندازه گیری آب در بالادست سد کجکی را داشته باشیم.
در سال گذشته پس از جلسات پی در پی با افغانستان به دلایل مختلف این بازدید را نپذیرفتند و پس از اصرار فراوان و با کمک وزارت امور خارجه در نهایت به تیم فنی ایران اجازه بازدید از ایستگاه اندازه گیری آب را دادند. بالادست سد کجکی شد.
آب در سد وجود دارد اما اجازه بازدید را ندادند
وی ادامه داد: هرچند این بازدید در هیچ زمانی نمی تواند نظر ما را بدهد و باید در ماه هایی که آب بیشتر است انجام شود.
زباناخت در ادامه گفت: در این بازدید تیم فنی ایران مشاهده کردند که جریان آب به سمت سد کجکی برقرار است و آب در جریان است. ایران درخواست بازدید از سد کجکی را داشت که با آن موافقت نشد. متاسفانه مقامات افغانستان در این سفر به تیم فنی ایران اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را ندادند که از تصاویر ماهواره ای مشخص است که ذخایر آب کافی دارد و می تواند بخشی از مشکل ایران را حل کند.
هاشم امینی، معاون راهبردی و نظارت بر عملیات شرکت آب و فاضلاب ایران در پاسخ به خبرنگار رکنا:
استفاده از پساب و آب های نامتعارف برای جایگزینی آب های سطحی و زیرزمینی در صنعت
هاشم امینی معاون راهبردی و نظارت بر عملیات شرکت آب و فاضلاب ایران در پاسخ به سوال خبرنگار رکنا درباره وضعیت بازیافت شبکه فاضلاب کشور گفت: در حال حاضر 37 میلیون نفر در کشور تحت پوشش پساب هستند. سالانه حدود 1 میلیارد تا 600 میلیون متر مکعب فاضلاب انسانی جمع آوری، تصفیه و به پساب فاضلاب تبدیل می شود. بخشی از این پساب طبق استانداردها و شاخص های زیست محیطی در نظر گرفته شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست به آب های سطحی می رسد و بخشی نیز برای مصارف کشاورزی استفاده می شود.
ادامه داد: در دهه گذشته وزارت نیرو بخش جدید صنعتی را به این بخش اضافه کرد و با توجه به پیشرفت فناوری های تصفیه فاضلاب، بخشی از فاضلاب به استفاده از فضای سبز اضافه شد. در حال حاضر حدود 52 قرارداد خرید و فروش متقابل در کشور وجود دارد که به دنبال تکمیل پروژه های ناقص و ایجاد پساب فاضلاب، تصفیه خانه و شبکه فاضلاب برای مصارف صنعتی است و 7 پروژه در مرحله تحویل داریم.
اکثر پروژه هایی که پساب فاضلاب را جمع آوری و در اختیار صنایع قرار می دهد در استان اصفهان است و امروز 307 میلیون مترمکعب پساب به صنایع کشور تحویل می دهیم و در حال مذاکره برای فروش 191 میلیون مترمکعب پساب به صنایع هستیم. و 348 در حال بستن قرارداد به ازای هر میلیون مترمکعب هستیم و پیش بینی می کنیم با تبصره 8 قانون بودجه سال 1400 و وظایفی که در قانون 7 پنج داریم، تسریع کنیم و تلاش کنیم که تخصیص مجدد در صنعت داشته باشیم. -سالانه و صنعت به جای آب شیرین از آب های تمیز، قابل شرب، سطحی و زیرزمینی استفاده می کند، صنایع را به سمت استفاده از پساب فاضلاب یا آب های نامتعارف سوق می دهد (آب دریا یا آب های زیرزمینی که قابل استفاده برای شرب نیستند).
بخشی از آب کشور در شبکه فرسوده خطوط لوله هدر می رود
امینی در پاسخ به سوال دیگر رکنا درباره فرسودگی شبکه خطوط لوله در ایران و هدر رفت آب در این بخش، گفت: شبکه آب کشور از انواع لوله های ایرانی، فولادی، چدنی و … ساخته شده است. و فرسوده می شود. و باعث می شود نتوانیم در حوزه آب شرب خانگی آنطور که باید به صورت کیفی و کمی پاسخ دهیم و بخشی باید پر شود. بخشی از وظایف مستمر و روزانه شرکت های قنات و فاضلاب، تعویض و تعمیر شبکه های آب و انشعابات آب است که در جلسات بعدی بحث خواهد شد که سالانه چه تعداد از این شبکه های فرسوده تعمیر می شود که از هدر رفت آب جلوگیری می کند. در شبکه
عیسی بذرزاده، مدیرکل دفتر تلفیق بودجه و برنامه ریزی منابع آب در پاسخ به خبرنگار رکنا:
نمی توان انتظار داشت که هزاران کیلومتر لوله گذاری در یک حالت انجام شود
عیسی بزرگزاده، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و تلفیق بودجه منابع آب در پیگیری سوالات رکنا گفت: حدود یک میلیارد متر مکعب پساب در برنامه های دولت سیزدهم برای استفاده در حوزه صنعت پیش بینی شده است. دولت انرژی زیادی در این بخش سرمایه گذاری کرده است. نکته حائز اهمیت در حوزه فاضلاب، همکاری دولت و بخش خصوصی است و وزارت نیرو آمادگی دارد تا طبق مقررات در بخش خرید فاضلاب تمهیدات لازم را انجام دهد.
بزرگ زاده با بیان اینکه بحث فرسودگی شبکه لوله و پسماند آب موضوع مهمی است، گفت: در حال حاضر 168 هزار کیلومتر شبکه توزیع شهری و 184 هزار کیلومتر شبکه توزیع روستایی در کشور وجود دارد. چگونه می توان انتظار داشت که این اعداد در مدت زمان کوتاهی در یک دولت جایگزین شوند؟ کاری که انجام شد این بود که بر روی نقاط حساس تمرکز کردیم و استان ها و شهرهایی را که بیشترین هدر رفت آب را در سراسر کشور داشتند، شناسایی کردیم، مانند بوشهر به دلیل مجاورت با دریا و خوردگی لوله ها.
گزارش مسدود شدن رودخانه ولگا به زودی منتشر خواهد شد
بزرگزاده در پاسخ به آخرین سوال رکنا مبنی بر بسته شدن رودخانه ولگا در ورودی دریای خزر و پایین آمدن سطح آب این دریا گفت: کنوانسیون های مختلف زیست محیطی، بهره برداری و… وجود دارد. در مورد دریای خزر و تمامی کشورهای همسایه خزری باید به مفاد این کنوانسیون ها ملزم باشند.
با توجه به انسداد رودخانه ولگا و با توجه به نقش ویژه این رودخانه و تامین بیش از 90 درصد آب دریای خزر از رودخانه ولگا، از مرکز تحقیقات دریای خزر درخواست شده است گزارشی جامع و مشروح تهیه کند. و پس از آماده شدن، این گزارش را در اختیار رسانه ها قرار خواهیم داد.
منبع رکنا