به گزارش اخبار اقتصادی، شرایط اقتصادی، تورم فزاینده و کاهش ساخت و ساز مسکن در سال های اخیر شرایطی را به وجود آورده است که توانایی مردم به ویژه کارگران برای تامین مسکن و حداقل هزینه های زندگی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. تاکنون مدت انتظار کارگران برای خرید مسکن بیش از یک قرن است و به گفته فعالان کارگری، هزینه مسکن رتبه اول سبد معیشت خانوار را دارد و حداقل بین 70 و 85 درصد سبد معیشت را شامل می شود. . این در حالی است که طبق آمارهای بین المللی، میانگین نسبت مسکن در پرتفوی خانوارها 18 تا 20 درصد است که حداقل سه برابر ایران متفاوت است.
سوال این است که دولت سیزدهم در سال های اخیر چه اقداماتی در خصوص مسکن انجام داده است؟
با روی کار آمدن دولت سیزدهم طرحی به نام افزایش تولید مسکن اشاره شد که ابراهیم رئیسی در شهریور 1400 اجرای آن را به نهادهای ذیربط ابلاغ کرد. این طرح نیز مانند برنامههای مختلف دولتهای گذشته در خصوص مسکن، با هدف کنترل قیمت مسکن، اجاره بها و مسکن اقشار ضعیف جامعه طراحی شد و دولت مجبور شد برای بخشهای خاص، 4 میلیون واحد مسکونی را برنامهریزی کند. هدف از اسکان دهک های اول تا هفتم، ساکنان شهرهای زیر 100 هزار نفر و ساکنان مناطق روستایی باید مقصدهای طرح را تا امروز ارائه و اعمال کنند.
بعید است در پایان چهار سال کار دولت، بیش از یک میلیون خانه ساخته و به مردم تحویل داده شده باشد.
به گفته ارسلان مالکی، معاون وزیر راه و شهرسازی، ۴.۵ میلیون خانوار بیخانمان داریم. طرح ملی نهضت مسکن ثبت نام کردند و ما باید چهار میلیون خانه در چهار سال تولید کنیم. البته در بخش تامین زمین مشکل داریم که با هم افزایی مجلس و مشارکت نهادها و دستگاه ها در حال انجام است.
اسماعیل حسین زهی عضو کمیسیون سازندگی مجلس نیز در این خصوص گفت: اگر وضعیت پرداخت تسهیلات بانکی به همین منوال پیش برود و تغییری در آن ایجاد نشود، بعید است دولت بیش از یک میلیون بسازد. واحدهای مسکونی در پایان 4 سال.
در حال حاضر سرعت اجرای قانون جهش تولید مسکن و طرح ساخت سالانه یک میلیون مسکن بسیار کند و غیرقابل قبول است و سایر دستگاه های اجرایی و بانک ها زمینی را برای پرداخت تسهیلات بانکی در نظر نمی گیرند.
مردم در حوزه مسکن با مشکلات عدیده ای مواجه هستند و بیشتر درآمد خود را صرف پرداخت هزینه آن می کنند. قیمت اجاره بها افزایش غیرقابل کنترلی داشته و مردم تحت فشار شدید قرار دارند.
قراردادهای طرح جهش تولید مسکن به صورت قراردادی است.
فرشید پورحاجت، دبیر انجمن ملی انبوه سازان مسکن و ساختمان ایران در این خصوص به رکنا گفت: مشارکت انبوه سازان در این پروژه کم بود. اغلب انبوه سازان به لحاظ تعاریف خود در حوزه حقوقی، ایرادات قانونی را به متن قراردادهای پروژه های جهش تولید مسکن وارد کردند. مشکل اصلی قیمت است. متأسفانه قیمت اعلام شده از سوی وزارت راه و شهرسازی با شرایط حاکم بر اقتصاد کشور و تورمی که در حوزه املاک وجود دارد، سازگاری ندارد و بی انگیزگی اکثریت انبوه سازان مربوط به اعلام شده و ارتباط برقرار کرد. قیمت ها و این قیمت ها شرایط مساعدی را برای همکاران ما فراهم می کند.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان ایران در واکنش به تاثیر تورم و افزایش قیمت ها بر قراردادهای انبوه سازان با توجه به اینکه پروژه های مسکن دولتی هر ساله با قیمت های جدید اعلام می شود، گفت: قیمت مسکن به صورت انبوه پروژه های سازنده کل کشور به طور قطعی تعطیل است و آنچه در زمان عقد قرارداد بر سر آن توافق شده است را با همان قیمت واحد تحویل می دهیم و هیچ تغییر قیمتی نخواهد داشت، مگر قراردادهایی که به صورت قراردادی منعقد می شوند. که شرایط متفاوتی دارد. قراردادهایی که در طرح جهش تولید مسکن وجود دارد به صورت قراردادی است.
وی همچنین تاکید کرد: در استان هایی که انجمن های سازندگی دخالت 100 درصدی داشته اند، نتیجه کارها بسیار مثبت بوده است. این تجربه مثبت در مسکن مهر نیز رخ داد. پیشرفت پروژههای مسکن مهر در سالهای 86 و 87 زیر 4 درصد بوده و در سال 89 که قراردادهای سه جانبه و چهارجانبه با انجمن ملی انبوه سازان رد و بدل شد و بخش خصوصی تفاهم نامه امضا کرد و مسئولیت پروژهها را پذیرفت. آمار شهید، رشد قابل توجه 50 درصدی در تولید و عرضه مسکن در کشور داشتیم.
بیش از 95 درصد ساخت و ساز در کل کشور توسط بخش خصوصی انجام می شود. تشکل های انبوه ساز در سراسر کشور این ظرفیت را دارند که به اندازه کافی نقش حاکمیتی را در سطح اجرایی ایفا کنند و در پیمانکاری که انجام می شود قطعاً منافع مردم حفظ می شود. اگر در دو سال گذشته واحدهای پروژههای نهضت ملی مسکن افتتاح میشد، مردم هزینههای کمتری را متقبل میشدند و دلیل این وضعیت این است که توافق کلی با انبوهسازان کشور رد و بدل نشده است و تا این لحظه این اتفاق می افتد، وضعیتی که قاعده است و خواهد بود.
قیمت نهایی مشخص نیست!
پس از گذشت بیش از دو سال و با وجود کمک های مردمی، نه تنها تکلیف ساخت 4 میلیون مسکن مشخص نیست، بلکه مشخص نیست این واحدها چه زمانی و با چه قیمتی به دست مردم می رسد. مشکلاتی که در گزارش رکنا «اینجا قبرستان نیست، مسکن ملی هشتگرد است» به تفصیل به آن پرداخته شد. قیمت نهایی واحدهایی که بر اساس آن قراردادها تعیین می شود هنوز مشخص نیست و مشخص نیست چه زمانی قیمت ها برای انعقاد قرارداد با متقاضیان نهایی می شود.
اخیراً مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران در خصوص نحوه سپرده گذاری واحدها در طرح نهضت ملی مسکن گفته است که «مراحل سپرده گذاری بر اساس پیشرفت فیزیکی واحدها توسط متقاضیان انجام می شود». پس از تایید اولیه و افتتاح حساب مبلغ 40 میلیون تومان و سایر عوارض بسته به اتمام فونداسیون، اسکلت، سقف، آرماتورها، نجاری و تکمیل کار بر عهده متقاضیان خواهد بود.
بر اساس بررسی های رکنا، چندی پیش پیامک ودیعه ای 100 میلیون تومانی با مهلت دو هفته ای برای متقاضیان برخی از طرح هایی که در فاز پایه گذاری متوقف شده بودند ارسال شد.
در عین حال هزینه ساخت هر متر مربع طرح نهضت ملی مسکن از ابتدای دولت سیزدهم تا امروز پس از گذشت بیش از دو سال 100 درصد افزایش یافته و از متری حدود 5 میلیون تومان به حدودا رسیده است. 10 میلیون تومب در سال 1402. که شامل تعدیل در سال های بعد می شود و مانند این سال ها با افزایش قیمت بر اساس تورم مواجه خواهد شد.
مسئولان وزارت راه و شهرسازی و سازمان ها و نهادهای ذیربط باید به سوالات و دغدغه های مردم پاسخ دهند و به آنها این اطمینان و تضمین را بدهند که این پروژه ها بر سرنوشت پروژه های مسکن مهر تاثیری نخواهد داشت.
منبع رکنا