روز گذشته وزیر اقتصاد از بسته حمایتی جدید از بازار سرمایه خبر داد. خاندوزی با ابراز امیدواری نسبت به ابلاغ این بسته طی چند روز آینده گفت: امیدواریم این بسته گامی در جهت افزایش سودآوری صنایع بورسی در سال آینده باشد.
وزیر اقتصاد درباره سیاست های دولت برای حمایت از ورود نقدینگی 34 درصدی به بازار سرمایه گفت: چند هفته پیش بسته جدیدی در ستاد هماهنگی ستاد اقتصادی دولت نهایی شد و در آینده اعلام خواهد شد. روزهایی که به تداوم سودآوری شرکت های بورسی کمک می کند و همین موضوع منجر به جذب نقدینگی در این بازار می شود.
خاندوزی گفت: با توجه به مشکلات سوخت در ماه های گذشته، دولت برنامه هایی را برای کاهش فشار بر شرکت های بورسی اجرا کرد و در ماه های گذشته با اتصال شرکت های اقتصادی به راه اندازی نیروگاه اختصاصی و همچنین استفاده از سایر سوخت ها، کمک کرد. به منظور اجتناب از این از طریق سودآوری شرکت ها با مشکل مواجه نشوید.
در همین حال خاندوزی درباره بسته جدید گفت: در هفته های اول آبان بسته 10 بند دیگری برای حمایت از بازار سرمایه ابلاغ شد.
بسته آبان 10 بند داشت که بند اول آن بیمه پرتفوی سهامداران بورس بود که بر اساس آن 580 هزار نفر پرتفوی خود را بیمه کردند. این افراد نباید تا 13 آبان سال آینده به ترکیب پورتفولیوی خود دست بزنند. این بدان معناست که سهامداران نباید تا مدت زمان تعیین شده سهام بیمه شده خود را به فروش برسانند.
البته قرار است منابع این بیمه از بودجه سال آینده تامین شود و با وجود کسری بودجه و تورم شدید، به گفته کارشناسان، این تامین مالی کمی سخت است.
بند دوم این مصوبه صدور ضمانت نامه سهام در صندوق های با درآمد ثابت تا سقف 400000 میلیارد ریال با تضمین ارزش اصلی پرتفوی سهام در ابتدای دوره بود.
اما اکثر فعالان و کارشناسان بورس اعلام کردند که این موضوع نیز محقق نشده است. بر این اساس لازم است سازمان بورس آمار این مصوبه را اعلام کند.
قرار بود با مدیریت و همکاری وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نرخ سود مدیریت شود اما همچنان شاهد نوسانات شدید در نرخ سود هستیم و به نوعی هنوز این نرخ سود مدیریت نشده است.
زمان معاملات فرابورس نیز در این مدت تغییر کرد، اما این تغییر نتوانست تاثیر مثبتی بر معاملات داشته باشد و تنها سهامداران شاهد تغییر در زمان معاملات خود بودند.
مصوبه دیگر تزریق منابع جدید از سوی صندوق های دولتی برای خرید سهام در بازار است که باید از سوی سازمان بورس نیز اعلام شود زیرا صندوق های دولتی اطلاعاتی را در دسترس قرار نداده اند، بنابراین وضعیت این مصوبه هنوز مشخص نیست.
یکی دیگر از بندهای این بسته 10 بنده این بود که 50 هزار میلیارد ریال از بودجه امسال به صندوق تثبیت واریز شود. اما هنوز کل مبلغ پرداخت نشده است!
همچنین قرار بود سپرده مستقیم سازمان بورس نزد صندوق تثبیت افزایش یابد و آمار 100 درصدی این موضوع منتشر نشده و باید منتظر انتشار اطلاعات مربوطه باشیم.
بررسی ها نشان می دهد با گذشت یک ماه از ابلاغ این بسته 10 ماده ای، هیچ یک از موارد اجرایی نشده بود و اکنون پس از گذشت حدود 4 ماه، تنها بخشی از این مصوبه اجرایی شده است.
عدم اجرای مصوبه و بسته های حمایتی بازار سرمایه در موعد مقرر باعث کاهش اعتماد سهامداران به بورس می شود و کاهش اطمینان نتیجه ای جز خروج نقدینگی نخواهد داشت.