برنامهریزی برای تدوین نقشه راه 25 ساله صنعت پتروشیمی
اخبار اقتصادی – معاون وزیر نفت اظهار کرد: امسال بالغ بر 40 هزار میلیارد تومان عرضه اعتباری از سوی مجتمع های پتروشیمی به واحدهای پاییندستی که محصولات خود را از بورس کالا تهیه میکنند صورت گرفت که 35 هزار میلیارد تومان آن مورد استفاده قرار گرفت.
به گزارش اخبار اقتصادی به نقل از سنا، مرتضی شاه میرزایی، در نخستین همایش سرمایهگذاری و تامین مالی صنعت پتروشیمی، اظهار کرد: بالغ بر 95 درصد صنایع جهان به طور مستقیم یا غیر مستقیم به صنعت پتروشیمی وابسته هستند، کشور ایران نیز از منابع غنی در حوزه هیدرو کربن، نفت و… برخوردار است به همین دلیل برای استفاده آیندگان باید آن را به درستی مدیریت کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بیان کرد: امروز تامین سرمایه و بازگشت مبالغ حاصل از تزریق منابع نیازمند تخصص جدی است که باید آموزشهای متعددی در این حوزه صورت گیرد.
چشم انداز 25 ساله
معاون وزیر نفت گفت: برنامه هفتم شرکت صنایع پتروشیمی در تابستان 1401 تدوین و تکمیل شد اکنون در حال برنامهریزیهایی برای تدوین سند چشم انداز 25 ساله هستیم.
شاه میرزایی گفت: صنعت پتروشیمی مواد خام را به مادههای با ارزش افزوده تبدیل میکند و به همین دلیل باید اقداماتی را انجام دهیم تا به تکمیل زنجیره و محصول نهایی دست یابیم و اگر افق 140 میلیون تن تولید را برای برنامه هفتم در حوزه پتروشیمی در نظر گرفتیم نشان از کارآمدی این حوزه است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خطاب به صندوقها، بانکها، تامین سرمایهها گفت: صنعت پتروشیمی در راستای سودآوری بهترین محل برای سرمایهگذاری است.
وی گفت: صنعت پتروشیمی کشور با خوراک پایدار، سرمایهگذاری و نیروی کار ارزان، کارآفرینان و… مواجه است.
عرضه اعتباری 40 هزار میلیارد تومانی
شاه میرزایی گفت: پس از رویداد ایران پلاست سال 1401 براساس تفاهم نامهای که میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی با شهرکهای صنعتی (تکمیلی و تبدیلی) منعقد شد، در شش ماه نخست امسال بالغ بر 40 هزار میلیارد تومان عرضه اعتباری از سوی مجتمعهای پتروشیمی به واحدهای پایین دستی که محصولات خود را از بورس کالا تهیه میکنند صورت گرفت که 35 هزار میلیارد تومان آن مورد استفاده قرار گرفت.
وی گفت: در آبان امسال هفت هزار میلیارد تومان عرضه اعتبار توسط پتروشیمیها روی میز بورس قرار داده شد که از این میزان تنها 5 هزار میلیارد تومان خرید صورت گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: 1.3 میلیون تن تقاضای داخلی امسال افزایش مییابد که علت آن میزان عرضه اعتباری واحدهای پتروشیمی و ارتقا توان خرید صنایع داست.
شاه میرزایی گفت: براساس آمار وزارت صمت، بالغ بر 15 هزار واحد صنعتی خوراک خود را از طریق پتروشیمی ها تامین میکنند.
افزایش تولید به شرط حمایت از بخش خصوصی
در ادامه این همایش، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تصریح کرد: بخش خصوصی در حوزه سرمایهگذاری به منظور افزایش تولید باید مورد حمایت قرار گیرد، همچنین موانع حوزه سرمایهگذاری نیز به واسطه همکاری دولت و مجلس میبایست رفع شود.
علی عسگری، اظهار کرد: موضوع سرمایهگذاری، نیروی کار، حمایت دولت و… از جنبههای مهم پیشبرد اهداف کشور به حساب میآیند.
مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس افزود: اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی تحت عنوان تامین مالی و سرمایهگذاری بسیار مناسب بود چرا که ایران در مقایسه با کشورهای همسایه در حوزه ایجاد کسب و کار و سرمایهگذاری پیشرفت قابل توجهی نداشته است.
عسگری پتروشیمی،را یکی از مزیتهای ملی کشور برشمرد و گفت: در راستای افزایش سودآفرینی و ارزآوری باید به این حوزه بیش از پیش توجه شود.
وی بیان کرد: نقش نهادهای مالی در حوزه سرمایهگذاری بسیار با اهمیت است و بیتوجهی به این مسائل نمیتواند کشور را به سمت توسعه حرکت دهد.
مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، حمایت از بخش خصوصی در حوزه سرمایهگذاری را با هدف افزایش تولید ضروری خواند و افزود: موانع حوزه سرمایهگذاری برای این بخش نیز میبایست رفع شود.
عسگری با اشاره به این که منشا تامین مالی، ساختار سرمایهگذاری و ساختار تخصیص سه رکن مهم در سرمایه گذاری هستند، توضیح داد: تامین مالی به دو صورت مستقیم توسط منابع داخلی شرکت و غیر مستقیم از سوی بازار های پولی و مالی انجام میشود در حالی که تامین مالی از طریق بازار سرمایه به واسطه ابزارهای بدهی (اوراق ریالی و ارزی) و ابزارهای سرمایه (صندوق پروژه، عرضه اولیه سهام، صندوقهای جسورانه و…) صورت میگیرد.
عسگری در پایان صحبتهایش از عرضه سهام پتروشیمی اروند و بخشی از پتروشیمی بندر امام به زودی در بازار سرمایه خبر داد.
تحقق 8 درصدی رشد اقتصادی و توسعه صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم
در ادامه این همایش، رضا نکوئی،مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر این که تحقق رشد 8 درصدی اقتصادی و رشد صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم نیازمند منابع مالی سالانه حدود هفت میلیارد دلار است، اظهار کرد: در همین راستا نخستین همایش تامین مالی در راستای بازطراحی روش های تامین مالی به همت شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد.
وی، بحث تامین مالی را از مشکلات مهم تولیدکنندگان پتروشیمی دانست و توضیح داد: به همین منظور جلسات مختلفی با مدیران بازار سرمایه، مدیران شرکتهای تامین سرمایه، برخی سرمایهگذاران و سایر نهادها و ارگانهای مربوطه برگزار شد.
مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: انتظار میرود در پایان این همایش نتایج مثبتی را در حوزه سرمایهگذاری صنعت پتروشیمی شاهد باشیم.
نکوئی با تاکید بر این که صنعت پتروشیمی در حال حاضر با 75 طرح مجتمع تولیدی ظرفیت بالغ بر 92 میلیون تن دارد، گفت: براساس برنامهریزی های صورت گرفته تعداد مجتمع ها تا 2032 در مجموع به 179 خواهد رسید.
مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پایان افزود: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته سعی داریم به سمت تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی حرکت کنیم.
پیشرفت صنایع در گرو ایجاد بسترهای سرمایهگذاری
رضا دولتآبادی، مدیرعامل بانک ملت نیز در ادامه این همایش، بحث تامین مالی را بزرگترین مشکل طرح های پتروشیمی خواند و ادامه داد: رفع این مسئله میتواند توسعه و رشد اقتصادی را به همراه داشته باشد.
وی در ادامه، محدودیت در سقف اعطای تسهیلات کلان، سیاستهای کنترل ترازنامهای، تسهیلات کوتاه مدت، اعطای تسهیلات ارزی تا سقف 20 میلیارد دلار را از جمله محدودیت بانکها در اعطای تسهیلات به صنایع ذکر کرد.
دولت آبادی در پایان تصریح کرد: افزایش سقف ارائه تسهیلات و تعهدات بانکها برای پروژههای پتروشیمی، رفع محدودیتهای سقفی برای انتشار اوراق ارزی، رفع محدودیتهای سرمایهگذاری بانکها در پروژههای عمرانی، تعریف یک پروژه برای بانکها در بودجه از جمله راهکارهای حضور بانکها به منظور کمک به صنایع و افزایش تولید به حساب میآید.
بهرهمندی از گواهی سپرده انرژی برای سایر حاملها
علی نقوی، مدیر عامل بورس انرژی نیز در پنل تخصصی این همایش گفت: بر اساس پیگیریهای انجام شده با بانک مرکزی، قرار است گواهی سپرده حامل های انرژی به صورت ارزی و ریالی برای سایر فراورده ها نیز صادر شود.
وی با بیان این که اوراق سلف موازی استاندارد برای تامین مالی متانول صورت گرفته است، افزود: در حال حاضر نیز سایر پتروشیمیها پیشنهادهایی را به منظور بهره مندی از این اوراق ارسال کردند.
مدیر عامل بورس انرژی افزود: براساس توافقات انجام شده، مخازن نفت شرکت ملی نفت در بورس انرژی پذیرفته و گواهی سپرده نفت خام برای آن ها صادر شده است.
وی، بحث تضامین حجم بالا و ارزی را یکی از چالشهای تامین مالی در بازار سرمایه دانست و گفت: قیمتگذاری گواهی سپرده حامل های انرژی به صورت ارزی و تسویه ریالی است.
مدیر عامل بورس انرژی گفت: بر اساس پیگیری های انجام شده با بانک مرکزی، قرار است گواهی سپرده حامل های انرژی به صورت ارزی و ریالی برای سایر فرآورده ها نیز صادر شود.
نقوی با اشاره به این که سعی داریم از ظرفیت گواهی مذکور برای رفع ناترازیهای گاز بهره گیریم، بیان کرد: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده قصد داریم با استفاده از ظرفیتهای اوراق سلف و یا گواهی سپرده کالای مربوطه دارندگان واحدهای صندوق را در انتهای دوره در کالا یا فرآورده تولید شده سهیم کنیم.
وی در پایان تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه بندهایی دیده شده تا بتوانیم با قراردادهای eps و ips تامین مالی هایی را مبتنی بر ابزارهای بازار سرمایه داشته باشیم.
منبع آریا نیوز