بررسی بازار نوظهور ارز توافقی
[
نظام پولی در اقتصاد ایران از اوایل دهه 80 تا 90 تقریباً تک نرخی بوده است، اما با شروع تحریم ها به سمت نظام ارزی چند نرخی پیش رفت. پس از برجام تقریباً ارز تک نرخی شد، اما از سال 1997 و با خروج ترامپ از برجام، این نظام پولی چند نرخی به اقتصاد ایران بازگشت.
سوالی که مطرح می شود این است که آیا اساساً امکان یکسان سازی یا یکسان سازی ارز در شرایط تحریم وجود دارد؟
سید کمال سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی و علی نقیب، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران، توافقنامه بازار ارز که اخیراً توسط بانک مرکزی راه اندازی شده است را گامی مهم برشمردند. . برای نزدیک شدن دلار نیما به بازار غیررسمی و تک نرخی شدن ارز باید حذف شود.
سیدعلی معتقد است به دلیل محدودیت های پولی نمی توان در این شرایط سیاست یکسان سازی نرخ ارز را اجرا کرد بنابراین باید به سمت سیاست تک نرخی حرکت کنیم و راه حل این است که ارزهای ترجیحی و… آنها به قیمت بازار نزدیکتر هستند و اجاره بها کاهش می یابد. وی با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز با یکسان سازی آن متفاوت است، تصریح کرد: ممکن است تک نرخی شدن ارز با یکسان سازی نرخی ماهیت اسمی داشته باشد اما همسان سازی به این معناست که افراد مختلف بتوانند اوراق بهادار بخرند. در هر نیازی از سوی دیگر تک نرخی شدن ارز به کاهش اجاره بها اشاره دارد.
نقیب اما بعدها صنعتگر این موضوع را بررسی کرد و گفت: ارز توافقی به دلیل شفافیتی که به همراه دارد می تواند رانت های ناشی از ارزهای تکلیفی را از بین ببرد و از ضرر تولیدکنندگان و مصرف کنندگان بکاهد.
منبع: اکو ایران