به گزارش اخبار اقتصادی، کیوان جعفریطهرانی، تحلیلگر ارشد حوزه معدن بازار فلزات غیر آهنی را در سال 2023 پرنوسان ارزیابی میکند. او به بازار آلومینیوم میپردازد و میگوید: تصور من که بر آمارهای دقیق بخش آلومینیوم استوار شده، این است که حجم تقاضای این فلز صعودی خواهد بود. این بازار طبق برآوردها تا افق ۲۰۳۰ ابعادی در حد ۲۷۰میلیارد دلار پیدا میکند و به طور میانگین شانس رشد تقاضای سالانه 7.4 درصدی را دارد. جعفریطهرانی با اشاره به برخی شواهد عینی از بازار جهانی بهویژه بازار فلزات لندن تاکید کرد: به نظر میرسد با توجه به جمیع جهات میتوان افزایش قیمت آلومینیوم را پیشبینی کرد. البته میزان این افزایش مشخص نیست. موسسه فیچ (Fitch slutions) معتقد است این افزایش تا سطح ۲۶۰۰دلار در هر تن خواهد بود. گلدمنساکس اما رشد قیمت را تا ابعاد بالاتری پیشبینی کرده که برای هر تن در پایان سال حدود ۳۱۲۵دلار است.
او با اشاره به احتمال افزایش تولید آلومینیوم، قیمت این فلز را تا پایان سال ۲۰۲۳ صعودی پیشبینی کرد و گفت: آلومینیوم بهویژه با کاهش محدودیتهای ناشی از کووید-۱۹ در چین، بر محدودیتهای عرضه و افزایش تقاضا غلبه خواهد کرد. از آنجا که مشکلات انرژی همچنان بر تولید آلومینیوم فشار وارد میکند و هزینههای انرژی همچنان بالاست، فشارهای ادامهدار بر تولید چین و اروپا، حمایت بیشتر از قیمتهای این فلز را به همراه خواهد داشت. به گفته جعفریطهرانی، چین، هند، روسیه، کانادا، امارات، بحرین، استرالیا، نروژ، ایالاتمتحده آمریکا و ایسلند برترین تولیدکنندگان آلومینیوم در جهان هستند که فاصله چین با بقیه رقبا بسیار زیاد است.
مس زیر 10 هزار دلار نیست
جعفریطهرانی همچنین در تحلیل چشمانداز بازار مس میگوید: تا پایان ۲۰۲۳ قیمت مس بعید است کمتر از ۱۰هزار و ۵۰۰ تا ۱۱هزار دلار باشد. او با اشاره به اثر تقاضای پایین برای مس در طول تعطیلات اخیر چین که بر تقاضای جهانی این فلز تاثیرگذار است، تاکید میکند: این وضعیت، موجودی مس را در سراسر این کشور افزایش داد. البته رشد ضعیف اقتصاد آمریکا و تداوم نگرانی هوا از بیثباتی مالی، تمایل به سرمایهگذاری در زیرساختها را کاهش میدهد. انتظار میرود بازار جهانی مس به دلیل بهبود تقاضای چین تا انتهای ۲۰۲۳ با کسری مواجه شود که این وضعیت طبق برخی برآوردها به عرضه ۳۰۰هزار تن مس تصفیهشده بیشتر از میزان مصرف جهانی منجر خواهد شد. او با اشاره به تحلیل متفاوت گلدمنساکس در این باره گفت: احتمال بروز کسری ۱۷۸هزار تنی برای سال ۲۰۲۳ پیشبینی میشود.
ثبات قیمت سرب
جعفریطهرانی که در همایش و نمایشگاه صنایع فلزات غیرآهنی سخنرانی میکرد پیرامون بازار سرب بود که تاکید میکند: سرب در سالجاری بازار پرکششی ندارد و احتمال افزایش شدید قیمتها در این بازار اندک است. تقاضای پایین در این بازار و مشابه با سال ۲۰۲۲ احتمالا به ثبات قیمتی سرب در محدوده ۲هزاردلار برای هر تن منجر خواهد شد.
این کارشناس بخش معدن درباره وضعیت آتی فلز نیکل نیز میگوید: تحولات صنعت خودرو بر این بازار اثر شدیدی دارد، به طوری که بازار نیکل در سالیان آتی بسیار پررونق خواهد بود. جعفری طهرانی با اشاره به سقوط قیمت نیکل در انتهای ۲۰۲۲ و ابتدای ۲۰۲۳ از محدوده ۳۲هزار دلار به حدود ۱۹هزار دلار میگوید: به نظر میرسد قیمت این فلز حیاتی در سال ۲۰۲۳ در محدوده ۲۵هزار دلار کنونی تثبیت شود. او با اشاره به وضعیت رو به رشد تقاضای روی در سال ۲۰۲۳ گفت: تولید این فلز در سال ۲۰۲۲ حدود 8.12 میلیون تن بوده است که این میزان تا پایان ۲۰۲۳ به 1.13 میلیون تن خواهد رسید. این تحلیلگر حوزه معدن با اشاره به تحلیل گروه بینالمللی مطالعات سرب و روی تاکید میکند: با اینکه روی در ۲۰۲۲ با دوبار کاهش ملموس قیمت روبهرو شد، برای ۲۰۲۳ بازار این فلز احتمالا باثبات و توام با رشد تقاضای ۲درصدی خواهد بود.
رشد قیمت طلا
جعفریطهرانی در ادامه با اشاره به افت بازار کامودیتیها در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به دلیل روی کار آمدن شی جین پینگ در چین، میگوید: چین امروز نیز با سختگیری بر بخش معدن سعی دارد از رشد تلفات معدنی و تخریب زیستمحیطی جلوگیری کند که این موضوع بر استخراج طلا در این کشور که عموما از استخراجهای عمیق است، اثر میگذارد. او سپس به تحلیل بازار طلا در سال ۲۰۲۲ و آینده آن میپردازد و میگوید: طلا در فصل اول ۲۰۲۳ بهترین دوره رشد قیمت فصلی خود را در تاریخ تجربه کرد.