اکسپو ژاپن؛ فرصتی طلایی برای جذب سرمایهگذاری در هنر
اخبار اقتصادی: فعالین اقتصادی بر این باورند که صنایع دستی وهنر پتانسیل بالایی برای جذب سرمایهگذاران دارد و اکسپو ژاپن میتواند فرصتی طلایی برای معرفی این هنرها در سطح جهانی و جذب سرمایهگذاریهای خارجی باشد. اما، انصراف از حضور در این رویداد، میتواند ضربه بزرگی به این بخش وارد خواهد کرد و فرصت رشد و توسعه این صنعت را محدود می کند.
اخبار اقتصادی؛ اقتصاد هنر در ایران با چالشهای جدی از جمله کمبود سرمایهگذاری، نبود زیرساختهای مناسب و عدم حمایتهای دولتی روبرو است. فعالین اقتصادی معتقدند که اتاق بازرگانی ایران میتواند با جذب سرمایهگذاران، ایجاد بازارهای هنری و لابیگری برای رفع موانع، نقش موثری در توسعه این بخش ایفا کند.
در نشست کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی اتاق ایران، به موضوع انصراف ایران از شرکت در اکسپوی ژاپن نیز پرداخته شد. نایب رئیس اتاق ایران با اشاره به ظرفیتهای بالای این رویداد برای معرفی هنر و اقتصاد ایران، از این تصمیم ابراز تاسف کرد. پیام باقری معتقد است که فرش ایرانی در بازار ژاپن جایگاه ویژهای دارد و متاسفانه با تصمیمات مانعتراشانه، از این فرصت ارزشمند غافل شدهایم. انصراف از نمایشگاه ژاپن شنبه هفته جاری از سوی سخنگوی دولت اعلام شد، براساس اعلام دولت این انصراف به دلیل مشکلات و محدودیتهایی که وجود داشته صورت گرفته است.
در بخش دیگر در کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی، باید اهداف و ماموریتهایی را در نظر بگیریم و تقسیم نقش اتفاق بیفتد. همچنین در این مسیر از ظرفیت نهادهای تقنینی و سیاستگذاری و همه ذینفعان و تشکلهای تخصصی استفاده شود.
باقری معتقد است، اتاق بازرگانی با شبکه گستردهای از کسبوکارها، ظرفیت بالایی برای توسعه اقتصاد هنر در کشور دارد. با این حال، برای بهرهبرداری موثر از این ظرفیت، نیازمند تدوین نقشه راهی جامع و مشخص هستیم تا هر یک از اعضای این شبکه، نقش خود را در این فرایند بشناسند و با مطالبهگری، به تحقق اهداف اقتصاد هنر کمک کنند.
تاکید برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی
در ادامه، نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره بهجایگاه بخش خصوصی گفت: در شرایطی هستیم که دولت بهتنهایی نمیتواند تنگناهای موجود در اقتصاد کشور را مدیریت کند؛ برای همین لازم است حتما بخش خصوصی در کنار دولت قرار گیرند.
رضایی عنوان کرد که به لحاظ قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در ترکیب شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی قرار گیرد تا درباره مسائل هنری و اقتصاد این حوزه با دولت و هیات دولت گفتوگو شود.
معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مشکلات اقتصاد هنر را در معاونت امور هنری پیگیری میکنیم. دولت باید کمتر کار اجرایی کند و به بیشتر در کار بخش خصوصی تسهیلگری کند. در حوزه هنرهای تجسمی باید همه حلقههای اثرگذار به هم وصل شوند؛ اینگونه است که آمار صادرات محصولات هنری بالاتر میرود.
او ادامه داد: ما میخواهیم شهر خلاق را در ایران در حوزههای مختلف شناسایی کنیم؛ اتاق ایران میتواند در این مسیر با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری کند. میتوانیم این طرح را براساس مزیت و طرح آمایش سرزمین پیش ببریم. ما طرحهای خود را با پشتوانه و نگاه برگشت سرمایه کار میکنیم نهفقط مسئولیت اجتماعی. به گفته رضایی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخشی از زمان خود را صرف سیاستگذاری خواهد کرد. اتاق بازرگانی جایی است که ما میخواهیم با آنها تعامل و همکاری کنیم.
او در ادامه از برخوردهای سلیقهای برای حضور زنان در فعالیتهای هنری گفت: ما سعی میکنیم که اقتصاد هنر رونق گیرد ولی برخوردهای سلیقهای و حضور افراد غیرمتخصص آسیبزننده است. مثلاً سلبریتیهایی که از سینما وارد طراحی صحنه و لباس شدهاند، باعث از بین رفتن فرصت کار برای متخصصان شده است.
جایگاه فرش ایرانی مورد توجه قرار گیرد
علاءنور توکلی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران هم با اشاره بهجایگاه فرش و مؤلفههای هنری بهکاررفته در آن عنوان کرد که باید به فرش بهعنوان هنری برتر و اصیل ایرانی توجه کرد و در ارتقای جایگاه آن کوشید.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران گفت: در حوزه مجوزهای صادر شده برای برگزاری نمایشگاه فرش، تعدد مراکز صادرکننده مجوز باعث بروز مشکلاتی شده است. مثلاً در اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران شاهد ورود فرش هندوستانی و افغانستانی بهجای فرش ایرانی در نمایشگاهها هستیم و این مسائل بهجایگاه فرش ایرانی آسیب میزند.
در ادامه محمد شریفی، رئیس مرکز نوآوری و شتابدهی صادرات اتاق ایران گفت: باید پلتفرمی را راهاندازی کرد که بتواند حوزههای متعدد هنر را با جامعیت به هم پیوند دهد. مثلاً میتوان روی NFT کار کرد. البته باید فرصتها و تهدیدهای این حوزه بهدقت بررسی شود.
همچنین عنوان شد که قواعد و راهکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مانع ورود بخش خصوصی به حوزه موسیقی و تئاتر است؛ باید در این حوزه تسهیلگری شود. در حوزه تئاتر و سینما باید بحث آموزش را باید جدی گرفت. معاونت امور هنری در قواعد خود بازنگری کند تا نسل جدید و سرمایهگذارها وارد این حوزه شوند. بخش هنری بخش جذابی برای سرمایهگذاران است اما قواعد و بروکراسی دولت ورود به این حوزه را سخت کرده است.