اکوایران: یکی از انتقادات اصلی فعالان اقتصادی به سازمان تامین اجتماعی، تشکیل انجمن های غیرمنصفانه هیات های تشخیص مطالبات در حوزه تامین اجتماعی است. هیئت هایی که از نظر بخش خصوصی فقط به دنبال منافع دولت هستند نه نظر کارشناسان.
اخبار اقتصادی، در آخرین جلسه کمیسیون «بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید» اتاق بازرگانی تهران که یازدهمین جلسه بود؛ اعضا درباره ترکیب اعضای هیات های تشخیص درخواست تامین اجتماعی بحث و سوال کردند. به گفته فعالان اقتصادی، ترکیب اعضای هیأت های تدارکات عمدتاً پاسخگوی منافع دولت است و نقش یا منافع کارفرما را در آن نمی بیند. بنابراین پیشنهاد کردند که تعداد نمایندگان کارفرما در هیات های تامین اجتماعی مانند گذشته پنج نماینده باشد. همچنین پیشنهاد کردند قانون تامین و اجرا اصلاح شود زیرا در این صورت کار به هیات های حل اختلاف کشیده نمی شود.
ضعیف بودن هیئت های تامین اجتماعی
بر اساس گزارش اتاق تهران، در ابتدای این جلسه نماینده اتحادیه شرکت های ساختمانی با اشاره به نحوه انتخاب نمایندگان هیات های تشخیص مطالبات تامین اجتماعی گفت: هیات های بدوی معمولا آگهی های درج شده را تایید می کنند. آرا و امیدواریم مشکلات فعالان خصوصی در هیأت های تجدیدنظر حل شود. پیشنهاد صریح اتحادیه تامین اجتماعی این است که هیئت ها تخصصی باشند و نمایندگانی که در این جلسات شرکت می کنند از اتحادیه های مرتبط باشند.
محمد تکلی با بیان اینکه 13 هیأت تجدیدنظر در تهران وجود دارد، تصریح کرد: همه پرونده ها به این هیأت ها محول می شود اما متأسفانه این هیأت ها در همه زمینه ها تجربه لازم را ندارند و پیشنهاد می کنیم نماینده هر اتحادیه مربوطه در این هیأت ها شرکت کند. هیئت های تجدید نظر ; از این نظر تجار و بازرگانان، پیمانکاران و اتحادیه ها باید نمایندگان خود را داشته باشند. زیرا نمایندگان متخصص مطمئناً نتیجه خوبی خواهند گرفت.
نماینده اتحادیه شرکت های ساختمانی با اشاره به اشتباه در تفسیر رای دیوان عدالت اداری گفت: سازمان تامین اجتماعی بدون حضور شرکای اجتماعی بخشنامه ای صادر کرد که اگر فردی به دنبال آن باشد. برای اصلاح عناوین پست ها باید یک روش محاسبه در بخشنامه گنجانده شود. روش دقیق مشخص نشده و هر استانی روش محاسباتی خود را دارد و تغییر عناوین شغلی فعالان اقتصادی را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
حق بیمه کارگران افغان
صغری علی آبادی، مدیر خدمات تامین اجتماعی اتاق تهران نیز ترکیب کمیسیون های ارزیابی درخواست های تامین اجتماعی را ناعادلانه دانست و افزود: طبق ماده 43 قانون تامین اجتماعی، اعضای اولیه کمیسیون ها 4 نفر، یک نفر هستند. نماینده کارفرما که توسط اتاق های بازرگانی مراکزی که استان ها انتخاب می کنند تعیین می شود. اتاق اصناف نیز نماینده اصناف را تعیین می کند و نماینده عالی شورای عالی تامین اجتماعی رئیس درآمد است و این فرد به دنبال وصول برای تامین اجتماعی است. یعنی 3 نفر از کارکنان سازمان در این جلسات حضور دارند. ضمناً یک قاضی از قوه قضائیه باید در جلسات حضور داشته باشد که متأسفانه در اکثر موارد غایب است و فقط آراء را امضاء می کند.
وی با بیان اینکه نماینده کارگری نیز نگاه جمعی دارد، گفت: تفکر نماینده کارگری این است که اگر تشکل تقویت و جمع شود حقوق و مزایای آن نیز ارتقا می یابد و با توجه به توصیفی که گفته شد این ترکیب منصفانه نیست .
علی آبادی با اشاره به نحوه رسیدگی به پرونده های مورد اعتراض کارفرمایان، تصریح کرد: پرونده ها بر اساس ثبت دبیرخانه در سازمان بررسی می شود و جایگاه و تخصص در رسیدگی به پرونده ها لحاظ نمی شود. موارد ; البته رئیس اتاق بازرگانی تهران در نامه ای به مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی خواستار برگزاری جلسات تشکل های کارفرمایی به صورت تخصصی شده است. این نامه به سازمان تامین اجتماعی ارسال شده و منتظر پاسخ این سازمان هستیم.
مدیر خدمات تامین اجتماعی اتاق تهران ادامه داد: بر اساس مصوبه جدید، نماینده شورای عالی تامین اجتماعی نباید کارمند سازمان باشد و هیات امنا باید مدیریت شود اما تاکنون چیزی نشده است. اتفاق افتاد در همین راستا اتفاق افتاد و 3 کارشناس از کارکنان تامین اجتماعی همچنان در جلسات حضور دارند.
وی با انتقاد از ماشینی شدن رای گفت: امضای اقلیت از کار افتاده است و صورتجلسه ای که تاجر دریافت می کند منعکس کننده رای اقلیت نیست. به نظر می رسد نرم افزار به گونه ای طراحی شده است که اگر فردی بخواهد رای را به دادگاه بکشاند، نظر کارفرما دیده نمی شود. بنابراین لازم است تغییراتی در این رویه ها اعمال شود.
علی آبادی با اشاره به بخشنامه اصلاح عنوان شغلی افزود: بر اساس ماده 40 قانون تامین اجتماعی در صورت عدم ارسال لیست پرسنل از سوی کارفرما، سازمان می تواند شکایت کرده و کارفرما را مجبور به عمل مطابق قرارداد کند. برخی از کارگران مشاغل خود را با قانون جدید مقایسه می کنند و خواسته های جدید را به روز می کنند. اتاق تهران نیز یکی از منتقدان این مصوبه است.
وی با تاکید بر اینکه دولت به تامین اجتماعی بدهکار است، افزود: بودجه سازمان تامین اجتماعی توسط بخش خصوصی تامین می شود اما توسط دولت مدیریت می شود و این سازمان به جای اینکه به فکر وصول مطالبات دولت باشد، به دنبال افزایش حجم مطالبات است. تولید کارفرمایان در چنین شرایطی ضروری تلقی می شود که تشکل ها دور هم جمع شوند و مسائل مربوط به تامین اجتماعی را بررسی و به مراجع بالاتر قضایی برسانند.
علی آبادی در بخشی دیگر از سخنان خود تحمیل هزینه های تامین اجتماعی را فشار روزافزون بر کارفرمایان دانست و افزود: سازمان تامین اجتماعی درآمدی ندارد و در هیچ کجای دنیا 200 نوع شغل در زمره مشاغل سخت و زیان آور قرار نمی گیرد. ” اما متاسفانه تعداد مشاغل سخت در ایران رو به افزایش است. سن بازنشستگی نیز به دلیل کمبود منابع مالی افزایش یافته است، اما علاوه بر کنترل هزینه ها، هزینه ها باید طبق قوانین به درستی محاسبه شود.
بر اساس اظهارات سایر اعضا، سازمان تامین اجتماعی حتی بدون اعطای تسهیلات ویژه از کارگران افغانی حق بیمه دریافت می کند.
منبع اکو ایران