احتکار خودرو توسط 2 خودروساز برای افزایش قیمت!
در پی سیاست هایی که وزارت صمت در اسفند ماه 1400 مبنی بر افزایش تولید و عرضه خودرو و سپس عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه در دستور کار قرار داد، بازار خودروی کشور پس از چندین سال ناآرامی به آرامش رسید و این آرامش از اردیبهشت ماه جاری احساس شد. سال
وضعیت عمومی بازار خودرو پس از عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه و قرار گرفتن کلیه متقاضیان ثبت نام شده در نوبت تحویل خودرو (متقاضیان واقعی)، شورای رقابت قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی را تعیین می کند، اعلام قیمت خودروهای مونتاژی کمتر از قیمت کارخانه است. . در اردیبهشت ماه و آزاد شدن واردات خودروهای نو و کارکرده، ثابت شد و قیمت خودرو در بازار کاهش یافت.
امروزه بازار خودرو آرام است و دلالان این بازار را رها کرده اند.
احتکار خودرو توسط دو خودروساز برای جلوگیری از کاهش قیمت در بازار
اما ظاهرا افت قیمت و آرامش در بازار خودرو به مذاق خودروسازان خوش نیامده است چرا که طبق اطلاعات دریافتی دو خودروساز بزرگ داخلی در تلاش برای کسب مجوز افزایش مجدد قیمت هستند. آنها هنوز مجوز افزایش قیمت را دریافت نکرده اند، محصولات خود را احتکار می کنند.
بدون شک کاهش عرضه در بازار و تحریک عرضه و تقاضا باعث ایجاد اختلال در این بازار آرام خودرو خواهد شد و نیاز است نهادهای نظارتی در این زمینه دخالت کنند.
بر اساس اطلاعات دریافتی از یک منبع آگاه، ایران خودرو بخشی از محصولات خود را در مراکز تولیدی در تهران مرکزی، خراسان و تبریز ذخیره کرده است.
توقف عرضه خودروهای ثبت نامی ایران خودرو در سامانه یکپارچه
عدم عرضه دو خودروساز به ویژه ایران خودرو با عدم حضور در دور دوم عرضه یکپارچه خودرو مشهود شد، چرا که اگرچه مدیرعامل سامانه یکپارچه خودرو پیش از این اعلام کرده بود خودروسازان با «محصولات جدید» عرضه خواهند شد. در دور دوم عرضه حضور داشت، اما اگرچه انبارهای آن مملو از خودروهای هایما بود، اما این خودروساز در دور دوم سامانه یکپارچه، خودرویی را به فروش نرساند، در حالی که پیش از این اعلام کرده بود در دور دوم عرضه هایما را عرضه خواهد کرد. از سیستم یکپارچه
همچنین این خودروساز در ماه های اخیر با تاخیر در تحویل به موقع انواع خودرو به مشتریان سیستم یکپارچه از جمله رانا پلاس، سورن پلاس، پژو پارس و …
یک منبع آگاه گفت: گفته می شود دو نفر از اعضای هیات مدیره ایران خودرو که از شرکت بهمن هستند اصرار دارند خودروها در موعد مقرر به مشتریان تحویل داده نشود تا با کاهش عرضه در بازار، بازار خودرو تحریک شود. عرضه خودروهای ثبت نامی با اخذ مجوز افزایش قیمت از شورای رقابت.
البته در هفته های اخیر بحث هایی مبنی بر درخواست های مکرر خودروسازان داخلی برای افزایش قیمت خودرو مطرح شد و رئیس مرکز روابط عمومی شورای رقابت اعلام کرد که درخواستی برای افزایش قیمت خودرو دریافت نشده است.
اما یک منبع آگاه مدعی شد ایران خودرو به سازمان حمایت و شورای رقابت پیشنهاد افزایش 30 درصدی قیمت محصولات خود را داده است.
خودداری سایپا از عرضه خودرو به شاهین برای تحریک بازار
همچنین بر اساس اطلاعات دریافتی، خودروسازی سایپا باعث کاهش سرعت معاملات شاهین شده و این اتفاق بر قیمت بازار این خودرو تاثیر منفی گذاشته است.
با مراجعه به اطلاعات منتشر شده توسط سایپا در سایت کدال سازمان بورس، مشخص می شود که این خودروساز تنها 26 درصد از تولیدات فالکون خود را در مرداد ماه به مشتریان خود فاکتور کرده است که باعث قیمت گذاری این خودرو در بازار شده است. در بازه زمانی یک ماهه مرداد 1402، 5.5 درصد افزایش یافته است.
علیرغم افزایش تولید خودرو به بازار نیامده است
بر اساس گزارش مرکز تحقیقات پولی و بانکی بانک مرکزی مبنی بر تولید ماهانه صنایع بورسی، علیرغم رشد 25.9 درصدی تولید خودرو و لوازم یدکی در مرداد ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه. سال گذشته موجودی خودرو و لوازم یدکی در این ماه 27.9 درصد افزایش داشته است که نشان می دهد با وجود افزایش تولید، این محصول وارد بازار نشده است.
هر بار که خودروسازان به دنبال افزایش قیمت هستند، عرضه به بازار را کاهش می دهند.
سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران در خصوص آخرین وضعیت بازار خودرو گفت: عرضه خودرو به بازار در دو ماه اخیر نسبت به ابتدای سال جاری کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه ادامه این روند اثرات نامطلوبی بر قیمت خودرو در بازار خواهد داشت، گفت: هر زمان خودروسازان به دنبال افزایش قیمت باشند؛ عرضه به بازار را کاهش می دهند.
این فعال بازار خودرو تصریح کرد: اقدام خودروسازان برای کاهش عرضه خودرو برای افزایش قیمت اقدام جدیدی نیست و تقریباً به یک عادت تبدیل شده است و بازار خودرو با این وضعیت آشناست.
موتمنی افزود: خودروسازان با کاهش عرضه خودرو در بازار به دنبال کسب مجوز از شورای رقابت برای افزایش قیمت هستند.
در عین حال خودروسازان از عرضه خودرو به بازار خودداری کرده و میزان عرضه در بازار را کاهش داده اند که بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت خودرو این میزان افزایش یافته است.
بر اساس آمار وزارت امنیت، در مرداد ماه سال گذشته تولیدکنندگان در بخش دولتی و خصوصی 72 هزار و 473 دستگاه خودرو سواری تولید کردند که با افزایش 9 درصدی، تعداد خودروهای سواری تولیدی در بخش دولتی و خصوصی به 79 هزار دستگاه رسید. 329.
سال گذشته در مجموع 370 هزار و 166 دستگاه خودروی سواری در پنج ماهه نخست سال تولید شد که با رشد 23 درصدی تعداد خودروهای تولیدی بخش دولتی و خصوصی در پنج ماهه نخست به 456 هزار و 126 دستگاه رسید. این سال
عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنعت خودرو نیز با بیان اینکه برنامه وزارت حراست برای تولید 1.5 خودرو در سال جاری است، اظهار داشت: در سال 2018، 1.5 دستگاه خودرو تولید می شود.
بنابراین بر اساس تولید حدود یک میلیون و 350 هزار دستگاه خودرو در سال 1401، تعداد خودروهای تولیدی امسال نسبت به سال گذشته 150 هزار دستگاه افزایش می یابد.
در سال 1400 مجموعا 964281 دستگاه خودرو در کشور تولید شد که از این تعداد 867786 دستگاه سواری و در سال 1401 مجموعاً 1347394 دستگاه خودرو تولید شد که از این تعداد 1182078 دستگاه خودرو مورد استفاده قرار گرفت. تولید انواع خودروهای سواری در سال 1401 نسبت به سال 1400 رشد 40 درصدی و تولید خودروهای سواری در سال 1402 نسبت به سال 140 رشد 36 درصدی داشته است.
بنابراین انتظار می رود با توجه به رشد تولید در ماه های اخیر، روند عرضه خودرو به بازار توسط خودروسازان افزایش یابد تا آرامش بازار خودرو بر هم نخورد. اما دو خودروساز بزرگ کشور بار دیگر قصد دارند با احتکار خودروهای تولیدی و سپس افزایش مجدد قیمت، بازار را مختل کنند.
در این شرایط لازم است با نظارت دقیق وزارت حراست و سازمان های متولی از جمله سازمان حمایت مصرف کننده و تولیدکننده، سازمان تعزیرات حکومتی و نظارت شورای رقابت با هرگونه التهاب احتمالی در بازار خودرو مقابله شود. در مورد قیمت ها
لازم به ذکر است تصاویر مربوط به انبارهای محصولات ایران خودرو و سایپا در برخی از سایت های تولید این دو خودروساز موجود است و در صورت نیاز طی روزهای آینده تصاویر مربوطه منتشر خواهد شد.
فارس
منبع رکنا