اکو ایران: نقدینگی و انتظارات دو پارامتر اصلی تاثیرگذار بر بازار ارز هستند. اکو ایران در این گزارش به دنبال بررسی این دو پارامتر موثر بر بازار ارز در صورت پیروزی ترامپ نسبت به سال 2017 است.
ترور نافرجام دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در بازار ارز تهران در روز اول باعث افزایش قیمت شد. بازار ارز در واکنش به برخی اخبار نوسانات هیجانی را نشان می دهد و سپس با. رهایی از شور و شوق، کاهش نوسان قیمت و تعادل قیمت ها.
ترور نافرجام ترامپ در روز اول باعث شد برخی از تحلیلگران پیش بینی کنند که با این اتفاق شانس او برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2024 افزایش خواهد یافت. بازار ارز که خاطره خوبی از ترامپ نداشت، چهارم تیرماه با نوسانات ناگهانی قیمت مواجه شد. اما در دو روز گذشته بازار ارز مجددا حمایت 58 هزار تومانی را از دست داد و در حال حاضر در محدوده 57 هزار و 600 تومان قرار دارد.
صدای ترامپ پس از ترور نافرجام قویتر شده و جی دی ونس که اظهارات افراطی علیه ایران دارد را به عنوان معاون خود انتخاب کرده است. در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ، لبنان، سوریه، ونزوئلا و ایران تورم بالایی را تجربه کردند.
اکوایران در گزارش امروز دیدبان قصد دارد بررسی کند که آیا شرایط سخت سال 2017 با پیروزی ترامپ در بازار ارز تکرار می شود یا خیر. آیا ترامپ می تواند مانند گذشته بر بازار ارز ایران تاثیر بگذارد؟
تحلیل روند قیمت ها نشان می دهد که پس از آغاز ناهماهنگی های ترامپ در برجام و شایعه خروج وی از برجام، بازار ارز تهران درگیر روند صعودی سریعی بود، به طوری که طی چند روز گذشته در سال 96 که ناهماهنگی های ترامپ در برجام آغاز شد. و در نوامبر 2019 که دونالد ترامپ در انتخابات پیروز شد، ریاست جمهوری شکست خورد، دلار بیش از 6.5 برابر شد و پس از شکست ترامپ، دلار تهران وارد روند اصلاحی شد.
حال در چنین شرایطی سوال مهمی که وجود دارد این است که آیا تاریخ در بازار ارز تکرار خواهد شد و آیا با بازگشت ترامپ نگران بازارهایی مانند فارکس باشیم؟
اولین تفاوتی که اکنون در این زمینه نسبت به زمان خروج ترامپ از برجام وجود دارد، این است که در زمان خروج ترامپ از برجام، یک توافق رسمی بین ایران و آمریکا وجود داشت و تحریم ها تا حدودی لغو شده بود. با خروج ترامپ از برجام، این تحریم ها بازگشت و ایران از وضعیت غیرتحریمی وارد شرایط تحریم شد.
اما در حال حاضر ایالات متحده عضو برجام نیست و ایران در محدوده فعلی تحت تاثیر تحریم های شدید قرار دارد، بنابراین بازگشت ترامپ نمی تواند شرایط را مانند اواخر دهه 1990 پیچیده کند، زیرا ایالات متحده عضو آن نیست. برجام عضو توافق برجام از آن خارج شود.
از سوی دیگر، در صورت پیروزی ترامپ، کشور و بازار ارز برای اولین بار با ترامپ روبرو نمی شود، ایران مدت هاست که با ترامپ مواجه است و به همین دلیل تاثیر ترامپ بر بازار ارز مثل قبل نیست.
تحلیل رشد سالانه قیمت دلار نشان می دهد که دلار تهران در سال 2017 همزمان با خروج آمریکا از برجام، افزایش 157 درصدی را تجربه کرد که بیشترین افزایش سالانه دلار از ابتدا تاکنون را رقم زد. 1392. دیدبان در این گزارش به مقایسه سایر پارامترهای اقتصادی در کنار این افزایش نرخ ارز طی سال های گذشته پرداخته تا نتیجه بهتری از وضعیت به دست آورد.
مقدار نقدینگی به دلار
میزان نقدینگی یکی از مواردی است که به عنوان عاملی موثر بر بازار ارز ارزیابی می شود. از نظر نقدینگی مهمترین پارامتر اقتصادی موثر بر بازار ارز محسوب می شود. با توجه به اینکه حجم نقدینگی در کشور روند صعودی و هر ساله رو به رشد دارد، اکو ایران در این گزارش از حجم نقدینگی دلار برای دستیابی به پارامتری قابل مقایسه استفاده کرده است. برای انجام این کار، مقدار نقدینگی برای هر سال تقسیم بر. میانگین قیمت دلار در همان سال به دست آوردن حجم نقدینگی به دلار است.
با توجه به این نمودار می توان فهمید که در سال 1395 حجم نقدینگی دلاری به 378 میلیارد دلار رسیده است که بالاترین میزان نقدینگی دلاری از سال 1359 تاکنون است. به طور معمول وقتی حجم نقدینگی دلار زیاد است، پس از آن قیمت دلار افزایش می یابد و دلار افزایش می یابد. حجم نقدینگی تنظیم می شود
در نیمه دوم دهه 1980 حجم نقدینگی دلار رشد قابل توجهی داشت، افزایش قابل توجه درآمدهای نفتی به دولت اجازه داد تا تا سال 2019 قیمت را کنترل کند، اما با تحریم واردات نفت از ایران در سال 2019 و تشدید سیاستهای مالی. و تحریم های نفتی امسال، قیمت دلار رشد خواهد کرد. از سال 92 تا 96 تشدید تحریم ها و خوش بینی های ناشی از برجام به کنترل قیمت دلار و جلوگیری از رشد آن با وجود حجم بالای نقدینگی دلار کمک کرد.
حجم نقدینگی دلاری در سال 1402 در محدوده 133 میلیارد دلار است. تحلیل اکو ایران نشان می دهد که میزان آن کمتر از میانگین بیست و سی ساله میزان نقدینگی دلار است. میانگین 20 و 30 ساله حجم نقدینگی دلار به ترتیب 203 و 146 میلیارد دلار است که نشان می دهد از نظر نقدینگی اقتصاد کشور در شرایط بحرانی سال های 1395 و 1396 قرار ندارد و با این سطح با توجه به حجم نقدینگی دلاری، کنترل بازار ارز برای بازارساز آسان تر است.
از سوی دیگر، رشد نقدینگی سالانه در سال 2014 به پایین ترین سطح از سال 2018 رسیده است و نگرانی ها در مورد افزایش قابل توجه دلار را خنثی می کند.
نتیجه
نقدینگی و انتظارات دو پارامتر اصلی هستند که بر بازار ارز تاثیر می گذارند، البته تحلیل بازار ارز نشان می دهد که انتظارات عامل مهمی در بازار ارز است و پیروزی ترامپ ممکن است با توجه به تاریخچه بازار ارز، تاثیر منفی بر بازار داشته باشد . معاملات، اما به دو دلیل تاثیر پیروزی ترامپ در بازار ارز کمتر از حد انتظار است.
دلیل اول این است که ایران بر خلاف سال 2017 در حال حاضر تحت تحریم است و با آمدن ترامپ مانند سال 2016 در وضعیت بدون تحریم قرار ندارد و همچنین ترامپ دیگر پدیده جدیدی در بازار ارز نیست. بازار یک بار آن را تجربه کرده است، بنابراین نمی تواند مانند سال 2017 بر انتظارات تأثیر منفی بگذارد.
از نظر نقدینگی، با توجه به روند نزولی نقدینگی در چهار سال اخیر و قرار گرفتن حجم نقدینگی به دلار در محدوده ای کمتر از میانگین 30 ساله، برخلاف شرایط سال 1396، به نظر نمی رسد. منطقی است که انتظار تکرار جهش 2017 در بازار ارز در صورت پیروزی ترامپ را داشته باشیم.
به طور کلی، اگر نقدینگی رشد قابل توجهی نداشته باشد، انتظار جهش قابل توجه در نرخ ارز غیرمنطقی است و سایر بازارها ممکن است شانس بیشتری برای بازدهی ایجاد کنند. البته واضح است که آینده را نمیتوان بهطور دقیق پیشبینی کرد و متغیرهای متعددی میتوانند بر بازارها تأثیر بگذارند، اما اکو ایران در این گزارش به دنبال مقایسه پارامترهای گذشته با شرایط کنونی برای درک بهتر شرایط و تحلیل رویدادها بوده است. .
منبع اکو ایران