• امروز : شنبه, ۱۷ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 7 December - 2024
4

قیمت های فانتزی دولتی در بازار اجاره / عدم تطابق بین تورم عمومی و تورم اجاره

  • کد خبر : 45847
  • ۱۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۵
قیمت های فانتزی دولتی در بازار اجاره / عدم تطابق بین تورم عمومی و تورم اجاره

به گزارش اخبار اقتصادی، در حالی که تورم اجاره بها در مهر امسال 41 درصد و تورم عمومی 31.6 درصد بود، پیش بینی می شد تورم اجاره بها با سطح تورم عمومی تطبیق یابد.

علیرضا سلامی، کارشناس اقتصادی معتقد است یکی از دلایل عدم کاهش اجاره بها متناسب با نرخ تورم عمومی، کاهش عرضه مسکن استیجاری ناشی از سیاست های نادرست در بازار اجاره و تضعیف بخش ساخت و ساز است. در عین حال بررسی های میدانی حاکی از آن است که تورم بالای اجاره بها در تهران و سایر کلانشهرها باعث شده تا برخی از مستاجران به محله های نامطلوب مهاجرت کنند و این امر منجر به کاهش کیفیت زندگی مستاجران شده است.

گزارش های قبلی بارها در مورد هجوم بالای اجاره بها در کشور و تأثیر آن بر کیفیت زندگی مستاجران هشدار داده بود. این در حالی است که نرخ تورم اجاره بها در مهرماه امسال 41 درصد اعلام شد که تقریباً دو برابر حد نرمال (میانگین تاریخی رشد اجاره بها در کشور) است. به این ترتیب، پس از آنکه مستاجرین تابستان سختی را سپری کردند. پاییز هم شادی را به آنها نشان نداد. در عین حال شایان ذکر است که بر اساس داده های مرکز آمار ایران، متوسط ​​قیمت اجاره بها در کشور در مهرماه 41 درصد و در ابتدای تابستان امسال سقف 25 درصد افزایش داشته است. از سوی دولت و قانونگذار برای تنظیم بازار اجاره کشور تحمیل شد.

در 3 سال متوالی، تورم اجاره بها در کشور در کانال 40 درصد تثبیت شده است. در عین حال 4 ماه از اجرای سقف اجباری در بازار اجاره می گذرد و این قانون تاثیر مثبتی در کاهش قیمت اجاره بها نگذاشته است به همین دلیل برخی سقف رشد 25 درصدی اجاره را می نامند. بازار به عنوان “نرخ فانتزی در بازار اجاره”. بر اساس اطلاعات رسمی مرکز آمار ایران، در شرایط فعلی، موجر و مستاجر قراردادهای اجاره خود را با نرخ 1.7 برابر سقف دولتی تعدیل می کنند.

ظهور تورم بالای 40 درصد در بازار اجاره در شرایطی که بر اساس آمار رسمی مرکز آمار ایران، تورم عمومی کشور 31.6 درصد است، باعث کاهش کیفیت زندگی مستاجران شده است. هزینه های بالای زندگی و افزایش قیمت ها کیفیت زندگی همه اقشار جامعه را کاهش داده است، اما به دلیل سهم زیاد بخش املاک در سبد مخارج خانوارها و تورم 41 درصدی در این بخش، مستاجران مجبور به کاهش هستند. سایر هزینه های زندگی به منظور تامین مسکن. در شرایط فعلی و پس از ماه‌های متوالی افزایش تورم در بازار اجاره؛ بخش مهمی از این افراد به ناچار به فکر تغییر محله افتاده اند. در واقع کاهش سایر هزینه‌های زندگی دیگر برای تامین هزینه‌های مسکن کافی نیست و در این شرایط مهاجرت به محله‌های ارزان‌تر و در برخی موارد به حومه شهر رایج شده است. این مهاجرت اجباری به محله ها یا حومه های جدید نیز تأثیر منفی دیگری بر کیفیت زندگی مردم گذاشته است.

بررسی های میدانی نشان می دهد که تورم اجاره بها در شهرها و مناطق مختلف متفاوت بوده است. در مطالعه میدانی، تورم اجاره بها در شهرهای کوچک بین 15 تا 25 درصد برآورد شد. این در حالی است که تورم سالانه اجاره بها در شهرهای حاشیه پایتخت و سایر کلانشهرها بین 20 تا 30 درصد بوده است. در حالی که شهرهای بزرگ در بازار اجاره با تورم 25 تا 60 درصدی مواجه بودند. برخی از مناطق شهری در کلانشهرها که قبلاً قیمت مسکن و اجاره بها بالا بود. آنها 30 تا 35 درصد افزایش اجاره بها را ثبت کرده بودند. اما بررسی مناطق میانی و جنوبی این شهرها از تورم بالای 40 درصد حکایت دارد. بررسی ها نشان داد که برخی از مردمی که در مناطق شهری متوسط ​​زندگی می کردند به دلیل افزایش قیمت ها مجبور به تغییر محله شدند. این موضوع با رشد تقاضای مسکن اجاره ای در مناطق متوسط ​​و فقیر این کلانشهر، از رشد اجاره بها در این مناطق حمایت کرده است.

ناهماهنگی بین تورم عمومی و تورم اجاره بها

برخلاف گذشته، بازار اجاره از روند تورم عمومی پیروی نمی کند. این مشکلی است که برخی کارشناسان آن را مربوط به اعمال حداکثر قیمت در بازار اجاره و تاثیر آن بر کاهش عرضه می دانند. در ماه های اخیر از یک سو تورم مسکن کاهش یافته و از سوی دیگر نرخ رشد تورم کل نیز کاهش یافته است. با توجه به تاثیر این دو عامل بر بازار اجاره، انتظار می رود تورم اجاره بها نیز کاهش یابد. در تابستان امسال کاهش یافته و به حداقل 40 درصد می رسد. اما داده های رسمی نشان می دهد که این امر محقق نشده است. در این شرایط تنها پارامتر جدیدی که در بازار اجاره مطرح می شود اعمال سقف قانونی رشد 25 درصدی در تنظیم قراردادهای اجاره است. همانطور که داده های آرژانتین نیز تایید می کند، ناهماهنگی سقف قانونی وضع شده توسط دولت با رشد هزینه های عمومی باعث می شود که بخشی از مالکان اجاره خانه های خود را محدود کنند یا به نوعی به فکر اجتناب از آن باشند که همه اینها عواملی که آنها را تحریک می کنند. رشد بیشتر. قیمت ها در بازار اجاره داده می شود. در همین حال، تحقیقات میدانی نشان داد که پتانسیل معامله 30 تا 35 درصدی در بازار اجاره کشور وجود دارد. اما نفوذ دولت در این بازار با کاهش عرضه باعث افزایش قیمت شد.

دنیای اقتصاد

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=45847

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.