کاهش رفاه روستاییان شمال تا جنوب ایران؛ سرمایه ای که ناپدید شد
به گزارش اخبار اقتصادی، درآمد و هزینه روستائیان کشور نسبت به سال قبل سیر صعودی را طی کرده است. در سال 1401 میزان پس انداز روستاهای کشور به طور متوسط معادل یک میلیون و 700 هزار تومان بوده و 20 درصد از متوسط درآمد آن سال را به خود اختصاص داده است.
بررسی ها از تمامی استان های کشور نشان می دهد که در این مقطع بیشترین درآمد و هزینه روستایی در استان مازندران و کمترین آن در شهرستان های سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده است.
استان مازندران مرفه ترین روستاییان را دارد
بر اساس داده های مرکز آمار، متوسط درآمد خانوار در بخش روستایی در سال 1401 حدود 8 میلیون تومان بوده است. در بین استانهای کشور، ساکنان استانهای مازندران، البرز و تهران به ترتیب با حدود ۱۴، ۱۳ و ۱۲ میلیون تومان بالاترین میانگین درآمد ماهانه را دارند.
از سوی دیگر روستاییان استان های خراسان شمالی و جنوبی در سال گذشته با حدود 5 میلیون تومان و سیستان و بلوچستان با حدود 3.5 میلیون تومان کمترین درآمد ماهانه را تجربه کردند.
سیستانی ها مقتصدترین روستاییان کشور هستند.
بر اساس بررسی های انجام شده متوسط هزینه روستاییان سراسر کشور در سال 1401 بالغ بر 6 میلیون و 500 هزار تومان بوده است که آمارها نشان می دهد استان هایی که بیشترین درآمد ماهانه را در کشور دارند بیشترین میانگین هزینه های ماهانه را نیز دارند. میانگین هزینههای ماهانه سه استان مازندران، البرز و تهران در سال گذشته به ترتیب حدود 11، 10 و 9.5 میلیون تومان بوده و بالاترین رکورد هزینهای را در این زمان به ثبت رسانده است.
نقطه مقابل این سه استان استان های سیستان و بلوچستان، کرمان و خراسان شمالی هستند که میانگین هزینه ماهیانه روستاییان این سه استان بین 3.5 تا 4.5 میلیون تومان است.
ساکنان سه ولایت کشور توان پرداخت هزینه های خود را ندارند
آمار بودجه خانواده در سال 1401 توان پس انداز استان ها را می توان محاسبه کرد. به این ترتیب از تفاوت درآمد و هزینه خانوار به عددی می رسیم که تا حد زیادی می تواند قدرت پس انداز خانوارها را نشان دهد. این تفاوت در مناطق روستایی کشور حدود یک میلیون و 700 هزار تومان برآورد می شود، یعنی خانوارهای روستایی کشور به طور بالقوه می توانند این میزان درآمد خود را در یک ماه پس انداز کنند. بر اساس داده های مرکز آمار ایران، بیشترین ظرفیت پس انداز کشور مربوط به سه استان یزد، کرمان و مازندران است که حدود 3 میلیون تومان است. از سوی دیگر در سه استانی که کمترین ظرفیت صرفه جویی را دارند، وضعیت چندان مناسب نیست. این استان ها هرمزگان، مرکزی و کردستان هستند که هزینه های آنها بیشتر از درآمد آنها بوده است. ساکنان این استان ها نه تنها توانایی پس انداز ندارند، بلکه به سختی می توانند هزینه های ماهانه خود را تامین کنند. هزینه های این استان ها بین 170 تا 420 هزار تومان بیشتر از درآمد آنها محاسبه می شود.
نرخ پسانداز روستاییان کرمان 23 درصد بیشتر از کل کشور است.
یکی از شاخص هایی که می توان برای سنجش میزان پس انداز استان ها نسبت به درآمدشان استفاده کرد، نرخ پس انداز است. این شاخص از تقسیم ظرفیت پس انداز خانوارهای روستایی استان بر درآمد آنها به دست می آید. بر اساس بررسی های انجام شده، نرخ پس انداز کشور در سال گذشته حدود 20 درصد بوده است که نشان می دهد روستاییان کشور می توانند به ازای هر 100 واحد درآمد خود، 20 واحد پس انداز کنند. بیشترین میزان پس انداز در سه استان کرمان، کهگیلویه و بویراحمد و گیلان به ترتیب 43، 35 و 32 درصد بوده است. همچنین در نقطه مقابل استان هایی که کمترین میزان پس انداز را داشته اند کمترین میزان پس انداز را دارند. این استان ها که هرمزگان، مرکزی و کردستان را شامل می شود به ترتیب 3، 4 و 7 درصد پس انداز منفی دارند. این آمار می تواند نشان دهد که در سال 1401 روستاییان این استان ها به جای پس انداز مجبور به گرفتن وام و قرض برای زندگی شدند زیرا درآمد روستاییان این استان ها کفاف هزینه های آنها را نمی داد.
منبع: اکوایران