به گزارش اخبار اقتصادی، نفت را میتوان مهمترین منابع درآمد خارجی کشور دانست که تاثیر بسزایی در رشد اقتصادی و کنترل نرخ ارز دارد. سال قبل اوپک پلاس با رهبری عربستان و روسیه عرضه نفت را دو میلیون بشکه کاهش داد و مقرر شد این محدودیت تا دسامبر سال ۲۰۲۳ ادامه داشته باشد.
در دوم آوریل سال جاری هم در شرایطی که هیچکس انتظار چنین اقداماتی نداشت اوپک پلاس یک میلیون و ۱۶۰ هزار بشکه دیگر از عرضه خود را برای سال ۲۰۲۳ کم کرد که به همراه ۵۰۰ هزار بشکهای که روسیه وعده داده از عرضه روزانه خود کم کند با جمع مقادیر گفته شده مشخص می شود که اوپک پلاس برای سال ۲۰۲۳ عرضه نفت را ۳.۷ میلیون کاهش داده است.
روسیه و عربستان دو عضو اصلی تعیین کننده تصمیمات اوپک پلاس هستند. بر اساس گزارش بلومبرگ پوتین برای تامین سوخت ماشین جنگی خود در اوکراین نیاز به نفت بالای ۱۰۰ دلاری دارد. بن سلمان ولیعهد سعودی نیز برای تامین رضایت سیاسی مردم کشورش باید هزینه های زیادی انجام دهد از طرفی اهداف بلندپروازانه عربستان برای تبدیل شدن به یکی از ۱۰ قدرت اقتصادی اول جهان در سال ۲۰۳۰ نیازمند نفت سه رقمی برای تامین هزینههای گزاف این طرح است.
هرچند تحلیلگران فعلا نفت صد دلاری را برای سال ۲۰۲۳ قطعی نمی دانند ولی بر همگان واضح است که بن سلمان و پوتین حکومت جمهوری خواهان و ترامپ بر ایالات متحده را ترجیح میدهند. به همین خاطر بلومبرگ در گزارشی با اشاره به این موضوع توضیح داده که اگر برای ضربه زدن به محبوبیت بایدن در انتخابات آمریکا یکبار دیگر محدودیتی در عرضه نفت ایجاد شود قیمت نفت به ۱۰۰ دلار خواهد رسید.
آخرین آمار از رشد اقتصادی چین بیشتر از انتظارات و پیشبینیها بوده است و همین مسئله به خوشبینیها درباره رشد اقتصادی چین در سال جاری دامن زده که محرک قیمت نفت خواهد بود.
موارد اعلام شده در شرایط کنونی انتظارات نزولی را برای نفت متوقف کرده و خوش بینی ها را نسبت به آن افزایش داده است. افزایش قیمت نفت باعث خوش بینی نسبت به آینده درآمدی کشور می شود، از طرفی چین مشتری اصلی نفت ایران است که در شرایط رکود ناشی از قرنطینه کرونا نیز میزان خرید نفت این کشور از ایران روند صعودی داشته است حال در صورتی که رونق اقتصادی به چین برگردد درآمدهای نفتی ایران از محل فروش نفت به چین رشد میکند و سطح درآمدهای نفتی با رشد قیمت نفت رشد خواهد کرد.
گزارش های میدانی اکوایران در کف بازار نیز نشان داده که بازار ارز به خبرهای ناشی از درآمدهای ارزی مانند خبرهای مربوط به حوزه نفتی حساس است و معاملهگران این اخبار را در موقعیت سنجی خود اثر میدهند که می تواند مانع از رشد جهشی در بازار ارز شود. چشم انداز مثبت درآمدهای نفتی، گسترش روابط با چین و و کشورهای عرب، کاهش تهدیدهای غربی ها ،ثبت نام خودروها ورونق بورس همه از عواملی هستند که مانع از رشد شارپ دلار میشوند و سایه نفت هم در شرایط رکودی بازار ارز بر سر بازار ارز سنگینی میکند.
کار سخت دلار برای افزایش
تتر که فاصله خود را با دلار افزایش داده بود روز قبل آرام گرفت و تقریبا آرامش به سایر اعضای بازار ارز بازگشت. درهم خیال افزایش ندارد،دلار هرات و سلیمانیه رنج شدند و سکه هم کمی کاهش یافت هرچند غالبا پیش بینی می کردند دلار پس از تعطیلات عید روند صعودی به خود بگیرد ولی عدم رشد دلار در روز قبل نشان داد که گام برداشتن در مسیر افزایشی برای دلار راحت نخواهد بود.
اصلاح کوتاه بازار سرمایه
اصلاح بازار سرمایه تنها دو روز به طول انجامید روز چهارشنبه بازار سرمایه وارد فاز اصلاحی شد و شاخص کل منفی شد ولی در ادامه در روز دوشنبه در نیمه دوم معاملاتی شاخص کل تقویت شد و دوباره در ساعت پایانی مثبت شد. این اتفاق نشان میدهد که رشد کوتاه مدت شاخص کل به پایان نرسیده و روند صعودی آن همچنان ادامه خواهد داشت.