به گزارش اخبار اقتصادی، در حالی که حمله روسیه به اوکراین در 24 فوریه سال گذشته زمینه را برای افزایش قیمت کالاهای اساسی با محوریت نفت خام، گاز طبیعی، زغال سنگ حرارتی و سایر کالاها فراهم کرد. اما به مرور زمان قیمت این محصولات کاهش یافت و قیمت اکثر آنها به سطح قبل از جنگ یا نرخ کمتری نسبت به ابتدای جنگ رسیده است.
در واقع، در مدت زمان نسبتاً کوتاهی، دنیای تجارت توانست مسیر صادرات نفت خام، زغال سنگ روسیه و سایر کالاها را تغییر دهد و همچنین با از دست دادن عرضه گاز روسیه به اروپا از طریق این خط لوله سازگار شود.
در حالی که یک سال از آغاز جنگ روسیه و اوکراین می گذرد، در ساعات اولیه روز جمعه 24 فوریه، نفت خام برنت با نرخ 82.8 دلار در هر بشکه در معاملات آتی معامله می شود. این رقم 3.9 درصد کمتر از قیمت فروش آن در زمان مشابه در سال گذشته است.
بر اساس ارزیابی آرگوس، سنگ آهن با نرخ 130 دلار معامله می شود که حدود 7 دلار کمتر از قیمت فروش آن در زمان مشابه در سال گذشته است.
زغال سنگ حرارتی استرالیا در هفته گذشته به قیمت 195.13 دلار در هر تن در بندر نیوکاسل معامله شد. این در حالی است که قیمت این محصول در هفته قبل از شروع جنگ 249 دلار و 25 سنت بوده است.
هر پوند فلز قرمز در ساعات اولیه روز جمعه با 9.18 درصد کاهش نسبت به زمان مشابه سال گذشته، 4.05 دلار معامله شد.
تمامی این محصولات پس از حمله روسیه به اوکراین وارد مسیر رشد قیمت شدند و در برخی از آنها رکورد قیمتی جدیدی به ثبت رسید. ترس از بحران انرژی در جهان و افزایش قیمت تمام شده تولید محصولات صنعتی، ترس از عدم عرضه کالاهای صنعتی به بازار به دلیل تحریم های روسیه و عدم تمایل روسیه به فروش برای تحت فشار قرار دادن سایر کشورها از دلایل این امر بود. افزایش قیمت.
اما این ترس ها هرگز به طور کامل محقق نشد، زیرا کالاهای روسی به خریداران جدید منحرف شدند و برخی از کشورهای مصرف کننده مصرف کالاهایی مانند گاز طبیعی را کاهش دادند.
اروپا به عنوان قاره ای که بیش از سایر نقاط جهان به انرژی روسیه متکی بود، توانست وابستگی خود را به گاز طبیعی روسیه تا حد زیادی کاهش دهد و جایگزین هایی برای نفت خام روسیه، زغال سنگ از این کشورها و سایر محصولات انرژی وارداتی بیابد. از روسیه. رفتن
البته پیامدهای رشد قیمت کالاها برای مدتی همچنان قوی است. هزینه های خرده فروشی سوخت و برق در بسیاری از کشورها هنوز بسیار بالاتر از قبل از حمله روسیه است. در عین حال، نرخ بالای انرژی نیز عامل مهمی در تورم فعلی جهانی و حرکت بانکهای مرکزی جهانی با محوریت فدرال رزرو برای تشدید سیاستهای پولی است.
چین در جنگ اروپای شرقی پیروز شد
در این شرایط سوال بزرگ حاکم بر بازارهای کالایی این است که آیا روند تغییر جهت صادرات روسیه از اروپا و سایر کشورهای غربی به کشورهای عمدتا آسیایی تکمیل شده است و بنابراین قیمت ها در سطوح فعلی باقی خواهند ماند؟
قطعا قیمت اکثر کالاها در کوتاه مدت همچنان تا حد زیادی تحت تاثیر عوامل سنتی مانند چشم انداز اقتصاد چین و تحقق یا عدم تحقق بازگشت این اقتصاد به مسیر رشد خواهد بود.
در هفتههای اخیر، خوشبینی نسبت به بازگشت احتمالی اقتصاد چین به مسیر رشد، زمینه را برای رشد قیمت کالاها و فاصله از کف نرخ ثبتشده در سال گذشته فراهم کرد. سنگ آهن در 31 اکتبر به 79 دلار در هر تن رسید، اما امروز با قیمت 130 دلار معامله می شود که نشان دهنده افزایش 65 درصدی در بازارهای جهانی است.
سنگ آهن یکی از اولین کالاهایی است که به خوش بینی در مورد رشد اقتصادی چین پاسخ مثبت داده است. فولادسازان چینی با برآورد رشد تقاضا، در حال خرید و ذخیره مواد خام برای خطوط تولید و ادامه تولید محصولات به امید بهبود تقاضا هستند.
در عین حال، چین یکی از ذینفعان اصلی جنگ در اوکراین از نظر کالا است. این جنگ و پیامدهای اقتصادی آن باعث شده تا چینی ها با تخفیف بسیار بالا به نفت خام و زغال سنگ حرارتی روسیه دسترسی داشته باشند و به این ترتیب امکان پالایش این سوخت ارزان و تبدیل آن به محصولات پتروشیمی و ارسال آن به بازارهای آسیایی حفظ شود.
به این ترتیب می توان گفت که ادامه این درگیری و بن بست مداوم جنگ در اوکراین در شرایطی که هیچ یک از طرفین توانایی شکست طرفین را ندارند و در عین حال عزمی برای صلح وجود ندارد. منافع اقتصادی چین را بیش از هر کشور دیگری به ارمغان می آورد. در این زمان، چین به کالاهای ارزان روسی دسترسی پیدا کرد و در عین حال، وابستگی مسکو به پاک افزایش یافت.
هند یکی از دیگر ذینفعان فروش نفت خام ارزان قیمت و زغال سنگ از روسیه است. در ماههای اخیر کشورهای خاورمیانه شروع به خرید محصولات پالایش شده روسیه با نرخ ارزان کردهاند و این فرصت را برای آنها فراهم کرده است تا انرژی خود را با نرخ بالاتری به کشورهای غربی بفروشند و از این اختلاف قیمت بهرهمند شوند.
استرالیا یکی از دیگر ذینفعان اقتصادی این جنگ است. اوکراین برای تامین بخشی از نیاز خود به مواد اولیه که قبلا از طریق روسیه تامین می شد به این کشور رفت و به این ترتیب استرالیا با بهبود بازار صادرات مواجه شده است. با این حال، تضعیف قیمت کالاها در دوره سالانه باعث کاهش سودآوری تولیدکنندگان استرالیایی شده است.
علیرغم رشد حجم، درآمدهای صادراتی روسیه کاهش می یابد
در ماه های اول آغاز این جنگ، بسیاری از تحلیلگران رشد نرخ در بازارهای کالایی و احتمال رشد درآمدهای صادراتی روسیه را پیش بینی کردند. اما اوضاع طور دیگری پیش رفت. در شرایط فعلی اگرچه روسیه محصولات مختلفی را در حد قبل از شروع جنگ و حتی بیشتر صادر می کند، اما ادامه این صادرات بر اساس ارائه تخفیف است. تخفیف های صادراتی روسیه در حوزه انرژی به حدی افزایش یافته است که بسیاری معتقدند درآمد این کشور از این حوزه در سال 2023 کاهش چشمگیری خواهد داشت.
به این ترتیب باید اذعان کرد که هدف تحریم های غرب برای کاهش درآمد روسیه از صادرات تا حد قابل توجهی محقق شده است.