همتی: به دنبال سازماندهی ارزهای دیجیتال هستیم، نه محدودیت
وزیر اقتصاد ایران در رویداد ملی ارز دیجیتال تأکید کرد که دولت چهاردهم بهجای محدود کردن رمزارزها، بهدنبال سازماندهی و استفاده بهینه از ظرفیتهای این حوزه است.
اخبار اقتصادی، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد ایران در رویداد ملی ارز دیجیتال که امروز (شنبه، 17 آذر) برگزار شد، اعلام کرد که دولت چهاردهم به دنبال سازماندهی ارزهای دیجیتال است و نه محدودیت. او گفت: «هر اقدامی برای محدودیت ارزهای دیجیتال انجام دادیم، موفق نبودیم.»
وزیر اقتصاد افزود: «در تلاشیم آثار منفی ارزهای دیجیتال بر اقتصاد را مدیریت و کاهش دهیم و از مزایای آن بهرهمند شویم.»
رشد ارزهای دیجیتال و تاکید بر رفع فیلترینگ
همتی با اشاره به رشد ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر گفت: این ارزها، هم در زمینه معاملات و هم بهعنوان جایگزینی برای پول فیات، ویژگیهای خاصی دارند.
او تاکید کرد کشورهای همسایه در اقتصاد دیجیتال رشد مداومی دارند، اما شرایط مشابهی برای ایران وجود ندارد.
همتی محدودیتهایی مانند فیلترینگ را از دلایل این تفاوت دانست و گفت که دولت چهاردهم به رفع این محدودیتها تاکید دارد و بانک مرکزی اخیراً دستورالعملی برای ارزهای دیجیتال تدوین کرده و این نهاد معتقد است حوزه معاملات رمزارز باید بر اساس قوانین جدید بانکها پیگیری شود.
نگاه دولتها و بانکهای مرکزی به رمزارزها/ استفاده از رمزارزها بهعنوان وثیقه
وزیر اقتصاد به بدبینی دولتها و بانکهای مرکزی نسبت به رمزارزها اشاره اما تاکید کرد: دولت چهاردهم قصدی برای محدود کردن این حوزه ندارد و از ظرفیت رمزارزها بهعنوان ابزاری برای خنثیسازی تحریمها استفاده خواهد کرد چراکه تحریمها قانونی نیستند و شکستن آنها مقابله با سلطهگری است.
همتی، بیتکوین را بهعنوان ابزاری مهم در مدیریت دارایی معرفی کرد و افزود: «این رمزارز نوسانات شدیدی دارد؛ همانطور که اخیراً رشد قابلتوجهی داشته و برخی پیشبینیها ارزش آن را تا 500 هزار دلار برآورد میکنند، اما احتمال ریزشهای سنگین نیز وجود دارد.»
او پیشنهاد کرد از ظرفیت رمزارزها بهعنوان وثیقه استفاده شود و گفت: این حوزه باید تحت نظارت نهادهای مرتبط مانند واحدهای مقابله با پولشویی باشد.
صیدی: ممنوعیت رمزارزها فعالیتهای غیرشفاف را افزایش میدهد
در همین حال، حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس، نیز در این رویداد گفت: «جهان مدرن با تغییرات سریع روبهرو است و یکی از این پدیدهها رمزارزها هستند. این فناوریها بهسرعت رشد کردهاند و منتظر نهادهای نظارتی نماندهاند.»
او تاکید کرد که نادیده گرفتن یا ممنوعیت این حوزه باعث افزایش فعالیتهای غیرشفاف خواهد شد.
صیدی افزود: دو بخش بازار پول و بازار سرمایه باید مدیریت رمزارزها را بر عهده بگیرند. به گفته او، در بازار پول، نهادهای نظارتی باید میزان تطابق این پدیده با پول رایج را مشخص کنند و در بازار سرمایه، از این رمزارزها بهعنوان ابزار حفظ ارزش استفاده شود.
برخی اعتقاد دارند رمزارز اصلا دارایی نیست
رئیس سازمان بورس با تاکید بر اهمیت ارزشگذاری داراییهای دیجیتال گفت: «در کشورهای اسلامی، نهادهای پشتیبان این ابزارها باید معتبر باشند و دارایی مشخصی را نمایندگی کنند. این در حالی است که برخی معتقدند رمزارزها صرفاً وسیلهای برای مبادله هستند و دارایی محسوب نمیشوند.»
او در پایان گفت: زنجیره تولید پول دیجیتال که بر معادلات ریاضی مبتنی است باید بهدرستی ارزشگذاری شود و بانک مرکزی و سازمان بورس با تعامل سازنده این حوزه را مدیریت کنند.
صندوق ارز دیجیتال در راه بورس
وی افزود: بر اساس قانون اوراق بهادار، باید اوراق بهادرسازی دارایی انجام شود، ارزش گذاری در فناوری بلاک چین بسیار مهم است، ارزش این دارایی باید چگونه تعیین شود، برخی اعتقاد دارند رمزارز اصلا دارایی نیست، اما امروز رمزارز خود را به عنوان دارایی تحمیل کرده است، طبعا باید در این باره صندوق دارایی نیز مشخص کرد، شروع آن با توکنایز کردن است و باید با این روش دارایی تعمیم داده شود.
صیدی گفت: ما ارزش گذاری را انجام خواهیم داد و صندوق ها در ارز دیجیتال حضور خواهند داشت.