صنعت خودرو به دلیل ارتباط با بیش از 61 صنعت دیگر به صنعت لوکوموتیو معروف است. و شاید به همین دلیل است که رهبر انقلاب حدود 12 سال پیش حمایت همه جانبه کشور از این صنعت را اعلام کردند. اما شناخت زیان های سرسام آور دو خودروساز در کشورمان ما را وادار کرد تا با بررسی دقیق این صنعت به علت آن پی ببریم.
اقتصاد آنلاین – رجا ابوطالبی; تاثیر صنعت خودرو بر کل بازار سهام بر کسی پوشیده نیست. چرا که این صنعت با تمام ناکارآمدی های خود در سال های اخیر حدود 4 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده است. بنابراین می توان انتظار داشت که با بهبود عملکرد این گروه، نه تنها وضعیت بورس کشور بهبود یابد، بلکه اقتصاد ملی و رفاه مردم نیز رشد کند. اما چالش ها و ضعف های این گروه کم نیست; هم در سطح شرکت و هم در سطح کشور و سیاست های آن!
ساختار مالکیت شاید مهم ترین عامل ناکارآمدی این گروه باشد. دو خودروساز اصلی کشور از دو مشکل عمده در ساختار مالکیتی خود رنج می برند که تاثیرات عمده ای بر سیستم تشویقی و کیفیت عملکرد آنها داشته است. برخلاف اینکه دولت ظاهراً 5.71 درصد از سهام ایران خودرو و 17.31 درصد از سهام سایپا را در اختیار دارد اما 1. واگذاری سهام این دو شرکت به سهامی عام. وابسته و تحت کنترل من و 2. یک سیستم ایجاد کنیم مشارکت چرخه ای او در شرکت های خودروسازی عملا مدیریت ایران خودرو و سایپا را در اختیار داشت. گزارش مرکز پژوهش های مجلس حاکی از آن است که جدا از این دو رقم، 12.21 درصد از سهام ایران خودرو و 15.6 درصد سایپا در اختیار شرکت های تابعه است. شرکت های دولتی و تحت کنترل دولت است. همچنین 25.24 درصد از سهام ایران خودرو و 39.66 درصد از سهام سایپا در سامانه تودلی قرار دارند.
منبع اقتصاد آنلاین