نوسانات ارز به روال گذشته بازگشت، آیا تقاضای داخلی به سمت دلار یا به سمت طلا رفته است؟
در بازار طلا و ارز، کانال هایی که در یک روز گم شده بودند، طی سه روز قیمت ها به سطح قبلی خود بازگشتند. قیمت دلار و طلا در اوایل هفته پس از حمله اسرائیل به ایران کاهش یافت، اما در بقیه هفته به بالاترین سطح سه روزه رسید.
از دیدگاه فعالان بازار، پنج عامل بر نوسانات بازارها تأثیر داشتند. اولین و مهمترین عامل بازار ترکیب عرضه و تقاضا در بازار بود. معامله گران می گویند که تعداد کمی از فروشندگان در بازار فارکس وجود دارد و این باعث شده است که تقاضا از عرضه بیشتر شود. در بازار روز سه شنبه معامله گران اعلام کردند عمده تقاضای داخلی طلا و سکه و تقاضا در بازار دلار از سوی شرکت ها است. در پاسخ به سوالی درباره علت سوق دادن تقاضا به سمت بازار طلا، دلایل مختلفی بیان کردند. یکی می گفت اگر به رفتار قیمت طلا در یک سال گذشته دقت کنید، می بینید که قیمت طلا دو طرف بار شده و بیشتر از دلار رشد کرده است. برخی دیگر گفتند طلا پول خداست. برخی دیگر مدعی شدند به دلیل نقش بازار جهانی طلا در بازار طلا و ارز، کنترل دولت بر این بازار کمتر است. برخی از اهالی بازار معتقد بودند که اگر دلار در جیب خود پیدا کنید و فاکتور خرید نداشته باشید، کالای شما توقیف می شود، اما در بازار طلا و سکه اینطور نیست. آخرین دلیلی که در بازار شنیده شد خروج سرمایه بود. برخی از فعالان بازار گفتند که اگر بخواهید سرمایه خارجی را برداشت کنید، تا سقف مشخصی مجاز است، اما برداشت سرمایه به صورت طلا و سکه راحت تر است.
اخبار مربوط به تنش در منطقه و انتخابات آمریکا دومین و سومین عامل نوسانات بازار است. معامله گران بر این باورند که با افزایش شانس ترامپ برای پیروزی در انتخابات آمریکا، بازارها به دنبال نوسانات بودند، قیمت بیت کوین به 71000 دلار افزایش یافت و قیمت هر اونس طلا در روز سه شنبه به رکورد جدید 2770 دلار رسید.
برخی معامله گران با اشاره به رشد قیمت دلار نیما، اهرم نوسان نرخ ارز در بازار را دلار نیمایی صادر شده و چهارمین عامل دانستند. از نظر وی تا زمانی که قیمت دلار نیما روند صعودی خود را ادامه دهد، نوسانات بازار ارز ادامه خواهد داشت. این گروه می گویند اگر قیمت دلار کاهش یابد ممکن است سیگنال نزولی برای بازار باشد.
مجموعه ای از تحلیل ها در بازار دست به دست می چرخید که در آن قیمت دلار پنهان در سکه های حراج مرکز مبادلات محاسبه می شد. در این محاسبات قیمت دلار پنهان در ارز بالاتر بود و برخی معتقد بودند که این موضوع خود در نوسانات بازار نقش داشته و عامل نهایی نوسان است. با این حساب دو عامل نوسان بازار به قیمت های رسمی باز می گردد.
بر خلاف اخبار تنش در منطقه، یک سری تحولات نیز در خصوص توافق صورت گرفت. اولین توافق مورد نظر، آتش بس در لبنان است. دومین خبری که درباره این توافق در بازار دست به دست شد، فایننشال تایمز به نقل از علی اکبر ولایتی بود. در اخبار ادعا شده، تهران در حال تغییر سیاست خارجی خود برای تقویت روابط دیپلماتیک است و مایل به برقراری روابط بهتر با غرب است.
عموما در فضای هیجانی بازار هر خبری جدی گرفته می شود و اخبار منفی پررنگ تر تلقی می شود زیرا بازار برای به دست آوردن خبرهای خوب اقدام لازم را ضروری می داند.
قیمت دلار در هرات از روز سه شنبه از کانال 67 هزار تومان آغاز شد و از ابتدا با نوساناتی همراه بود. پس از نوسانات قیمت درهم، بازار ارز از این بازار خط گرفت و با نوسانات وارد کانال 68 هزار تومان شد. قیمت دلار هرات در نهایت به 68350 توکن بسته شد که یک محدوده مقاومتی مهم محسوب می شود. قیمت دلار از روز یکشنبه در سه کانال در نوسان بوده و به نظر می رسد پیشرو نوسان قیمت درهم باشد.
اگرچه قیمت درهم امارات روز سه شنبه با قیمت پایانی روز دوشنبه باز شد، اما همچنان به نوسانات خود ادامه داد. قیمت درهم امارات از 18500 تومان آغاز شد و با نوساناتی در نیمه دوم به 18900 تومان رسید. نکته جالب در بازار دبی قیمت کانال بعد از ساعت 16 بود که قیمت درهم به 18920 تومان رسید اما در ادامه به 18860 تومان بسته شد. حباب دلار درهم در روز سه شنبه افزایش یافت و به 700 تومان رسید.
روز سه شنبه بازار طلا و ارز به دلیل دو متغیر اساسی خود دچار نوسان شد و حباب را متورم کرد. قیمت سکه امامی که روز دوشنبه 53 میلیون و 100 هزار تومان بسته شد، روز سه شنبه با بیش از یک میلیون شکاف تا 54 میلیون و 400 هزار تومان آغاز شد. قیمت ارز تا کانال 55 میلیونی به نوسان رفت و برگشتی ادامه داد و روی 54 میلیون و 400 هزار تومان بسته شد. حباب ارز با یک درصد افزایش به 22 درصد رسید که نشان می دهد قیمت ارز در بازار 9 میلیون و 900 هزار تومان گرانتر از ارزش ذاتی آن است.
قیمت طلای مذاب با اختلاف مثبت از 270 هزار تومان به 19 میلیون و 820 هزار تومان آغاز شد و نوسانی را به دنبال داشت. قیمت طلای مذاب با نوسانی که روز سه شنبه داشت به کانال جدید 20 میلیونی رسید و در همین کانال بسته شد. حباب طلای آب شده ۲۸۵ هزار تومان برآورد شده است، رقمی که نسبت به روز دوشنبه افزایش یافته است.
تحلیلگران بازار معتقدند در صورت تکمیل پازل توافق در روزهای آینده، روند بازار نزولی خواهد بود و اولین سد نزولی در کانال 65 هزار تومانی است. اگر با اخبار مثبت این سد در بازار از بین برود، حداقل قیمت در کانال 63 هزار تومان باقی می ماند.
تصویری هم در بازار جلوی چشمان بازرگانان بود. این تصویر از سعید جلیلی معروف به چهره دلارزدا در بازار در فراکسیون مجلس بود. در عکس ظاهراً جلیلی در مورد بودجه ارزی در کمیته اصلی 90 صحبت می کند. بازرگانان گفتند که به دلیل نفوذ این چهره ها باید به نظرات آنها عمل کرد و او متوجه شد که آنها چه می گویند.
منبع اکو ایران