در نشست «معمای توسعه بالادستی با صدور پروانههای بهرهبرداری» روز چهارشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۲ با همکاری پژوهشکده سیاستگذاری شریف، مؤسسه مشاوران راهحلهای انرژی و گروه مطالعات انرژی حوزه مدیریت دانشگاه تهران در دانشگاه تهران برگزار شد. حاکمیتی، جمعی از کارشناسان و فعالان حوزه نفت و گاز به بررسی ابعاد تغییر الگوی قراردادهای بالادستی پرداختند و از مزایا و معایب آن انتقاد کردند.
به گزارش اخبار اقتصادی؛ در ابتدای این جلسه محمدرضا کثیری، مدیرعامل موسسه مشاوران راه حل انرژی با اشاره به چالش ها و مشکلات سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز، بر لزوم افزایش نسبت سرمایه گذاری حاصل از درآمد ملی نفت تاکید کرد. شرکت به 30 درصد بر اساس نیاز به توسعه بالادستی در آینده و بر این اساس خاطرنشان کرد: این موضوع ضرورت تحول اساسی در روابط مالی و ساختار سرمایه گذاری بالادستی را نشان می دهد. وی با اشاره به سه نمونه از تجربه جهانی از جمله مدل روابط مالی نفت عربستان (آرامکو)، مالزی (پتروناس) و نروژ (اکینور)، آنها را با شرایط صنعت نفت ایران و دو مدل «سرمایه گذاری توسعه» مقایسه کرد. . صندوق در بالادست در قالب پروانه «بهرهبرداری» و «الگوی بند ج تبصره 1 بودجه پرداخت مشارکت شرکت نفت بهصورت کارمزد به ازای هر بشکه تولید» در بخش بالادستی ایران بود. نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ادامه حسن چنارانی رئیس هماهنگی و تلفیق بودجه سازمان برنامه و بودجه در تحلیل موانع و مشکلات سرمایه گذاری بالادستی، انحصار شرکت نفت و عدم برنامه ریزی با هدف افزایش ظرفیت تولید را از مشکلات اصلی این شرکت معرفی کرد. میدانی و اشاره کرد که ساختار سرمایه گذاری فعلی در بالادستی ضد توسعه است. وی در این راستا علاوه بر فضای انحصاری بر ضرورت تحول در روابط مالی جاری تاکید کرد و خاطرنشان کرد: در ساختار فعلی تزریق منابع بیشتر راه حل نیست و منابع در قالب های مختلف صرف هزینه های جاری می شود و انجام می دهد. منجر به توسعه نمی شود. . وی با بررسی و انتقاد از الگوی پرداخت برای هر بشکه تولید، اظهار داشت: این الگو در صورت برآورد صحیح هزینه ها، انگیزه توسعه میادین مشترک و فراساحلی را ایجاد می کند. چنارانی موفقیت مدل مجوز حفاری را در گرو رفع چالش های دیگر از جمله بدهی سنگین شرکت نفت، ضعف حاکمیت شرکتی، قیمت گذاری اجباری و قوانین انگیزشی ضعیف دانست.
منبع اقتصاد آنلاین