لایه های پنهان توافق تجاری ایران و بلاروس
به گزارش اخبار اقتصادی، کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس در جریان بررسی قراردادهای تجاری ایران و بلاروس تحت عنوان «سامانه ارتقای تجارت دوجانبه» دریافتند که تصویب این نوع قرارداد بین ایران و یکی از کشورهای هدف تجاری بی سابقه بود البته این قرارداد از هدف “ارائه کمک و همکاری متقابل در امور گمرکی” صحبت کرده است که در سال های اخیر در قالب انعقاد قراردادهای مشابه در سایر کشورها دنبال شده است.
اما اهمیت این سند در این است که بر اساس اصل گسترش، همکاری های منطقه ای این قرارداد به صورت افقی از یک حوزه اقتصادی به حوزه های اقتصادی دیگر گسترش می یابد. در عین حال به صورت عمودی وارد عرصه سیاسی و امنیتی شوید.
در واقع دشمن مشترک مدتی است که تهران و مینسک را متحد کرده است. موضوعی که چندی پیش «اکوایران» به آن پرداخته بود.
چرا که امضای این قرارداد با توجه به حجم کم مبادلات تجاری دو کشور و اینکه هنوز مبادلات تکمیلی بین ایران و بلاروس وجود دارد یا خیر، جای سوال دارد.
بر این اساس کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس تاکید می کنند، هنوز مشخص نیست که آیا سیاستمداران بلاروس را یکی از کشورهای هدف تجاری ایران می دانند یا خیر.
بر اساس آمارهای رسمی، در سال های اخیر حجم مبادلات تجاری دو کشور به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. بنابراین از 150 میلیون دلار در سال 2017 به 33.28 میلیون دلار در سال 2021 رسیده است. در حال حاضر بر اساس داده های گمرک کل تجارت بین دو کشور حدود 40 میلیون دلار است.
نکته دیگری که باید در نظر داشت این است که سازمان توسعه تجارت به عنوان متولی تجارت، هنوز گزارش کاملی از آثار منفی و مثبت توافقات قبلی دو کشور منتشر نکرده است. از سوی دیگر، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهند که در سالهای اخیر، سیاستگذاران از پتانسیل توافقهای منعقده با بلاروس به نحو احسن استفاده نکردهاند.
البته تجربه نشان داده است که انعقاد هرگونه قرارداد دو یا چند جانبه بین ایران و کشورهای مقصد به تنهایی محرک تجاری لازم برای افزایش حجم مبادلات دو کشور نبوده است.
اطلاعیه بازپرسی مجلس
به گفته کارشناسان بازوی پژوهشی مجلس، حجم مبادلات تجاری ایران با بلاروس حاکی از آن است که از پتانسیل معاملات قبلی با این کشور به نحو احسن استفاده نشده است. به عبارت دیگر، انعقاد قراردادهای دوجانبه یا چندجانبه به تنهایی محرک لازم برای افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور محسوب نمی شود و باید به بحث های کارشناسی از جمله میزان عرضه تجاری، پتانسیل شاخص های تجاری توجه شود. و شدت، حجم تجارت بین دو کشور و غیره.
کارشناسان تاکید کردند: انعقاد چنین قراردادهایی می تواند نقش و سهم مهمی در توسعه تجارت خارجی کشور داشته باشد که منجر به تغییر ساختار تجاری کشور می شود و در غیر این صورت چندان برای کشور مفید نیست.
مرکز پژوهشهای مجلس هشدار داد: اگر سیاستگذاران تصمیم به تصویب این توافق دارند، باید قبل از آن ایرادات را برطرف کنند. یکی از این ایرادات که باید اصلاح شود بیان دقیق قوانین، استانداردها، توصیه های سازمان ملل متحد، سازمان جهانی گمرک و قوانین ملی کشور طرف قرارداد است که در حال حاضر نامشخص است.
منبع: اکوایران