• امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 22 December - 2024
4

فرزین: نظارت در سیستم بانکی بسیار ضعیف است

  • کد خبر : 24258
  • ۰۸ شهریور ۱۴۰۲ - ۲:۰۹
فرزین: نظارت در سیستم بانکی بسیار ضعیف است

به گزارش اخبار اقتصادی، محمدرضا فرزین در این همایش بانکداری اسلامی که هم اکنون با حضور وزیر اقتصاد و مدیران بانک ها در حال برگزاری است در خصوص نظام بانکی توضیحاتی ارائه کرد و اظهار داشت: بانکداری اسلامی در دهه های اخیر رشد و توسعه بسیار زیادی داشته است و نه تنها در کشورهای اسلامی بلکه در کشورهای غیراسلامی نیز رشد زیادی داشته است. . کشورها از ابزارهای بانکداری اسلامی در حال استفاده هستند.

وی با یادآوری اینکه «بانکداری اسلامی تاکنون در بسیاری از کشورها بخشی از بانکداری را به خود اختصاص داده است»، تصریح کرد: در حوزه بانکداری اسلامی مسائل و مشکلات جدی داریم؛ البته برای تدوین قانون بانک مرکزی و بانکداری به توافق رسیدیم. قانون و من فکر می کنم آنچه تحت عنوان قانون بانکداری در مجمع است به ما کمک زیادی می کند.

فرزین افزود: اما باید به مشکلاتی که ما در قانون بانکداری اسلامی داریم اهمیت دهید، اولین مسئله نظارت است. زمانی که تاجر بودم فکر می کردم این بانک در حوزه نظارت قوی نیست اما وقتی به بانک ملی رفتم دیدم بزرگترین بانک کشور در حوزه نظارت قوی نیست. بانک های خارجی هم دیدم.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی ما در حوزه بانکی نظارت بر مصرف است، تاکید کرد: باید بتوانیم تا چند مرحله بعد از پرداخت تسهیلات نظارت لازم را داشته باشیم. همین مشکل در خود بانک مرکزی وجود دارد که در آنجا نیز با نظارت ضعیف بانکی مواجه هستیم، هرچند برنامه هایی برای تقویت نظارت بر بانک ها تدوین کرده ایم.

فرزین با توجه به اینکه یکی از مشکلات عدم اجرای کامل بانکداری اسلامی در نظام بانکی کشور، تخصصی نبودن بانک ها است، گفت: قوانین بانک های کشور به هیچ عنوان تخصصی و مناسب فعالیت آن بانک نیست. . بانک های تجاری و تخصصی باید با یک قانون کار کنند، بانک های ما دسته بندی شده اند، تخصص ندارند و ما می خواهیم همه قراردادها توسط همه بانک ها اجرا شود که اصلا امکان پذیر نیست، البته این مشکل در حال اصلاح است و در آينده، قوانين و قوانيني براي هر بانك با توجه به تخصص آن اعمال خواهد شد.

وی همچنین به اعتبارسنجی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: ضعف قوانین در این زمینه اجازه نمی دهد بانک در مورد وضعیت تسهیلات پرداختی و بازگشت آن به بانک تصمیم گیری کند.

بر اساس قوانین بانکداری اسلامی که کل سیستم بانکی کشور بر آن استوار است، اگر فردی وام دریافت کند و اقساط خود را پرداخت نکند، باید بررسی شود که آیا ورشکسته است و نمی تواند پرداخت کند یا اینکه پرداخت نمی کند. . می خواهند پرداخت کنند و برای ورشکسته باید مدت تعیین کرد اما هرکس داوطلبانه تسهیلات را پرداخت نکند جریمه شود.

فرزین قرض الحسنه را موهبتی برای صنعت بانکداری دانست و گفت: اما قرض الحسنه باید متناسب با تامین اعتبار باشد. منابع باید تامین شود و هزینه ها باید تامین شود، رسمی سازی انجام نشود. امروز مؤسسات زیادی به موازات بانک های مجری قرض الحسنه داریم، اما باید این افراد و مؤسسات را وادار کنیم که تسهیلات قرض الحسنه را از طریق بانک ها پرداخت کنند، البته در «پول» نیز تمهیداتی اندیشیده شده است. شورای اعتبار

بانکداران نیز از وضعیت بانکداری اسلامی راضی نیستند

رئیس کل بانک مرکزی درباره خدمات اضافه برداشت نیز تصریح کرد: تمام منابع قرض الحسنه امروز در قالب خدمات اضافه برداشت در بانک ها پرداخت می شود. بانکداری شرعی و غیر شرعی در اکثر کشورها، اما در کشور ما، بانکداری اسلامی پایه اصلی بانکداری است، نهادینه سازی خوبی در این زمینه انجام شده است، اما هنوز نه بانکداران و نه نهادها و علمای شرعی رضایت بخش نیست. از وضعیت فعلی بانکداری اسلامی در کشور رضایت دارند.

وی درباره نارضایتی بانک ها نیز گفت: در حال حاضر بیش از 88 درصد تامین مالی در کشور ما توسط بانک ها انجام می شود، حتی بخش بزرگی از تامین مالی دولت نیز بر عهده بانک ها است. طبیعی است که این موارد باعث افزایش نارضایتی بانک ها می شود. دولت یکی از مهم ترین عوامل نارضایتی بانک هاست، نارضایتی دولت به بانک ها منتقل می شود، چه بانک های دولتی و چه بانک های خصوصی. بنابراین در برنامه هفتم سعی کردیم بخشی از این مشکلات را حل کنیم، اما یادمان باشد که بیشتر نارضایتی هایی که در بانک ها وجود دارد ناشی از مطالبات آنها از دولت است.

فرزین با بیان اینکه کفایت سرمایه یکی دیگر از موارد نارضایتی بانک ها است، خاطرنشان کرد: این موضوع در بانک ها نیز باعث نارضایتی شده است، فردی که بانکی را تاسیس کرده باید سرمایه خود را نیز مشارکت دهد، کدام یک را آورده است؟ به جز سه چهار بانک؟ باید سرمایه خود را افزایش دهند و اگر نکنند نارضایتی آنها بیشتر می شود.

وی سومین دلیل نارضایتی بانک ها را اضافه برداشت بانک ها از سوی بانک مرکزی دانست و ادامه داد: برخی از قوانین ابلاغ شده در دهه 90 اضافه برداشت ها را به خط اعتباری تبدیل کرد اما ما هرگز چنین کاری نکردیم. بگوییم چرا نرخ رشد پول 40 درصدی 27 درصد است.” رها شده است. خط اعتباری بانک ها را کنترل کردیم. بانک‌ها تحت فشار بودند که ما به راحتی می‌توانیم اضافه برداشت را به خط اعتباری تبدیل کنیم و همه این مشکلات حل می‌شود، اما اجازه نمی‌دهیم زیرا این سیاست ما نیست، این محدودیت‌هایی است که ایجاد کردیم، زیرا تورم اکنون در بالای 20 درصد است. به میانگین دهه 80 و اگر اجازه خلق پول و رشد نقدینگی را بدهیم قطعا در بلندمدت نمی توانیم تورم را کنترل کنیم.

الزام رئیس کل بانک مرکزی؛ تهیه نقشه صنعتی کشور ضروری است.

رئیس کل بانک مرکزی، مدیریت اعتبار را با تسهیلات اعتباری متفاوت دانست و گفت: مدیریت اعتبار در کشوری انجام می شود که طرح صنعتی دارد؛ در حالی که در کشوری که طرح صنعتی دارد، مدیریت اعتبار انجام می شود. زمانی که رئیس صندوق توسعه ملی بودم، گفتم پول این صندوق برای توسعه ملی است، باید بدانم به کدام صنایع تسهیلات بدهم. اگر کسی بخواهد در مازندران فولاد بسازد، کار را برایش راحت کنم؟ باید یک برنامه صنعتی برای کشور تدوین شود تا اولویت های صنعتی خود را در 5 تا 6 سال آینده مشخص کند. در صورت تدوین این برنامه، منابع بانکی نیز به استان ها و صنایع خاص پرداخت می شود. مدیریت اعتبار نیاز به کارت صنعتی دارد.

وی به تامین مالی زنجیره ای در حوزه مدیریت اعتبارات اشاره کرد و ادامه داد: گام های خوبی در این زمینه برداشته شده است. در بحث سفته و سفته کارهای خوبی انجام داده ایم. امسال می توانیم از اسکناس تا 150 استفاده کنیم. در صورت رفع برخی مشکلات، امسال برای اوراق رهنی و اوراق بانکی نیز فراخوان داده ایم.

فرزین با تاکید بر اینکه تا زمانی که زیرساخت ها در کشور فراهم نشود نمی توان مدیریت اعتباری را محقق کرد، گفت: اگرچه گام های خوبی برای تقویت مدیریت اعتبار در کشور برداشته شده است اما هنوز به نقطه مطلوب نرسیده ایم.

رئیس کل بانک مرکزی در پایان با تاکید بر اینکه «باید کمک کنیم تا بانکداری اسلامی در همه ابعاد کشور انجام شود»؛ وی گفت: با وجود توصیه های حقوقی بانک مرکزی امیدواریم بتوانیم بانکداری اسلامی را به بهترین نحو در کشور اجرا کنیم.

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=24258

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.