به گزارش اخبار اقتصادی، بر اساس آمار منتشر شده از سوی اتاق ایران، شاماخ در تیرماه 1402 با افت شدید به 50.6 رسید که نشان از کند شدن سرعت بهبود صنعت دارد. قطعی برق، نرخ بالای ارز و موانع ارزی در کنار کاهش شدید تقاضا، باعث شده تا این صنعت در این ماه کمتر از قبل فعال باشد.
در این مرحله، با وجود اینکه تورم کالاها کاهش یافته است، تولیدکنندگان همچنان به دلیل افزایش نرخ ارز ضرر می کنند. تعداد سفارشات جدید و میزان صادرات نیز در این ماه کاهش شدیدی را تجربه کرده و وضعیت بدتر شده است. بر اساس آمار شمخ در تیرماه، بر اساس گروه های مختلف صنعتی، صنایع نساجی بیشترین شمخ را در بین صنایع و صنایع فلزی به همراه پوشاک و چرم کمترین شمخ را در بین صنایع به خود اختصاص داده اند.
معرفی شاخص مدیران خرید
یکی از نیازهای سیاستمداران و مدیران صنعت برای ارزیابی شرایط اقتصادی، یک شاخص مبتنی بر اسناد واقعی تجاری است. در این میان یکی از مواردی که می تواند پاسخ مناسبی به تحلیلگران اقتصادی و صنعتی بدهد، شاخص مدیران خرید است. شاخص مدیران خرید (شمخ) یک شاخص جهانی است که در کشورهای مختلف تدوین شده و کاملاً بر اساس آمار واقعی شرکت ها است نه حدس و گمان مدیران. این شاخص در ابتدای هر ماه منتشر می شود و آمار معاملات ماه گذشته را به طور دقیق بررسی می کند.
محاسبه شاخص مدیران خرید
روش محاسبه این شاخص به این صورت است که از مدیران کسب و کار 12 سوال پرسیده می شود. هر سوال سه گزینه دارد: بیشتر از ماه قبل، بدون تغییر و کمتر از ماه قبل. اگر پاسخگو گزینه «بیشتر از ماه قبل» را انتخاب کند، عدد 1، در صورت انتخاب گزینه «بدون تغییر» عدد 0.5 و اگر گزینه «کمتر از ماه قبل» را انتخاب کند، عدد 0 است. برای آن سوال ثبت نام کرد. در نهایت درصد پاسخ دهندگان به هر سوال در عدد همان گزینه ضرب می شود و عدد شامخ در آن سوال ساخته می شود.
در این صورت عدد شامخ برای هر سوال عددی بین 0 تا 100 خواهد بود. عدد صفر زمانی است که همه پاسخ دهندگان گزینه “کمتر از ماه قبل” را انتخاب کنند و عدد 100 زمانی است که همه پاسخ دهندگان می گویند تغییرات “بیشتر” بوده است. نسبت به ماه قبل.” همچنین وقتی شماخ عدد 50 را نشان می دهد به این معنی است که وضعیت صنعت در آن ماه نسبت به ماه قبل تغییری نکرده است. هر عدد بالای 50 به معنای بهبود وضعیت است و هر چه این عدد به 100 نزدیک شود به معنای افزایش سرعت بهبود است. وقتی این شاخص کمتر از 50 باشد به این معنی است که وضعیت بدتر می شود و هر چه به صفر نزدیک می شود به این معنی است که میزان زوال صنعت و اقتصاد در حال افزایش است.
سقوط آزاد شاماخ در تیرماه به 50.6
بر اساس گزارش تیرماه 1402 اتاق شامخ ایران، شماخ کل صنعت به 50.6 رسیده است. این شاخص نشان می دهد که وضعیت صنعت نسبت به ماه گذشته تقریباً بدون تغییر بوده و سرعت بهبود آن کاهش یافته است.
صنعت به طور کلی در تمام اجزای آن کاهش یافته است. به این ترتیب وضعیت صنعت در پنج مولفه بدتر شده است و در سایر مولفه های مهم صنعت سرعت بهبود وضعیت نسبت به خرداد ماه قابل مشاهده است.
وضعیت اقتصادی کشور حکایت از کاهش تقاضا و رکود در بازارها دارد و این رکود باعث کاهش سفارشات جدید از سوی مشتریان و فشار بر تولید شده است، از این رو تولیدکنندگان تصمیم به کاهش تولید خود گرفته اند. اگرچه از رشد نرخ تورم مواد اولیه و رشد هزینه های تولید کاسته شده است، اما تولیدکنندگان همچنان به دلیل تغییر مداوم قوانین و بالا بودن نرخ ارز متضرر می شوند.
همچنین بانک مرکزی موانعی را بر سر راه تولیدکنندگان قرار داده است که باعث شده میزان صادرات به کمترین میزان خود در شش ماه گذشته برسد. اوج صادرات در تیر 1402 به 48.6 رسید که نشان از وخامت شرایط صادرات در این مدت دارد. علاوه بر این، قطعی برق صنعت در این مدت صدمات زیادی به عملکرد بخش صنعت وارد کرده است.
پایداری صنعت نساجی حتی در بدترین شرایط در صنعت
کل صنعت به 12 گروه صنعتی تقسیم می شود که دقت تجزیه و تحلیل صنعت را در هر بخش افزایش می دهد. در میان 12 گروه صنعتی، بیشترین افزایش در تیرماه 1402 مربوط به صنایع نساجی، لاستیک و پلاستیک و صنایع معدنی غیرفلزی بوده است. شاخص صنایع نساجی در این ماه به عدد 59.4 رسیده است که نشان می دهد این صنعت نسبت به سایر صنایع در وضعیت بهتری قرار دارد. به نوبه خود، بدترین ماه جولای مربوط به صنایع متالورژی، پوشاک و چرم بود. این دو گروه با ثبت حدود 44 شمخ بدترین وضعیت را در بین صنایع مختلف دارند.
منبع: اکوایران