اکو ایران: صنعت لیزینگ که به عنوان قلب تپنده اقتصاد مدرن شناخته می شود و به شرکت ها و افراد اجازه می دهد بدون نیاز به سرمایه گذاری های کلان به آخرین فناوری ها و تجهیزات دسترسی داشته باشند. طی چند سال اخیر در کشور ما بسیار ضعیف شده است.
اخبار اقتصادی، صنعت واسطه گری مالی با ترکیب انعطاف پذیری مالی و کاهش ریسک، مسیر همواری را برای نوآوری و رشد فراهم می کند. صنعت لیزینگ در واقع با تسهیل مسیر معامله، آن بخش از تقاضا را که توان پرداخت کل بهای معامله را ندارد، می کند. به منبع متصل می شود و به پلی برای تسهیل دسترسی به محصولات عرضه شده تبدیل می شود.
رونق ایجاد شده توسط صنعت لیزینگ باعث رونق اقتصادی می شود و بخش حیاتی از نیازهای توسعه اقتصادی را تامین می کند.
جایگاه صنعت لیزینگ در ایران و جهان!
صنعت لیزینگ در کشورهای مختلف شرایط متفاوتی دارد و معمولا گردش مالی این صنعت بسته به فضای اقتصادی آن کشور سهمی در تولید ناخالص داخلی دارد. نسبت گردش مالی اجاره به تولید ناخالص داخلی ایالات متحده از سال 2013 حدود 2 درصد بوده است. این معیار برای چین از 1 درصد به حدود 2 درصد در سال 2022 افزایش یافته است.
مسیر گمشده خرید ماشین
ترکیه که از نظر شرایط تورمی و وضعیت تجاری بیشتر به ایران و اقتصاد کشورمان شباهت دارد و در سال های گذشته با تورم دو رقمی بالای 30 درصد مواجه بوده است. در این چند سال، لیزینگ نسبت به تولید ناخالص داخلی بیش از 40 درصد از گردش مالی را به خود اختصاص داده است. این اطلاعات بر اساس گزارش سلیفی است که 50 کشور دارای بالاترین سطح این معیار را بررسی می کند و داده های مربوط به ایران از سال 2019 و مصر از سال 2020 را به دلیل افت رتبه به زیر 50 در بر نمی گیرد. اما این آمار نشان می دهد که وضعیت صنعت لیزینگ در کشور ما تعریفی ندارد.
خشم سیاسی از صنعت لیزینگ کشور!
شرکتهای لیزینگ در بورس اوراق بهادار تهران در گروه سایر واسطههای مالی طبقهبندی میشوند و این صنعت دارای دوازده نماد بورسی و فرابورسی است. شاخص این صنعت به عنوان سایر مالی شناخته می شود. نسبت شاخص صنعت به شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران اغلب توسط تحلیلگران مالی استفاده می شود که بخواهند شرایط یک صنعت را در ارتباط با سایر صنایع ارزیابی کنند. تغییرات این نسبت تقریباً نشان میدهد که وضعیت صنعت مورد بررسی نسبت به سایر صنایع در بورس بهبود یافته یا با کاهش ارزش مواجه است.
این نسبت برای صنعت لیزینگ ایران در ابتدای سال 1394 حدود 2.7 درصد بود و در تابستان امسال به 3.5 درصد افزایش یافت. اکنون در هشت سال و شش ماه گذشته این نسبت به 67 درصد رسیده است، یعنی ارزش این صنعت نسبت به سایر صنایع بورسی به طور متوسط سالانه 15.5 درصد کاهش داشته است. آمارها نشان می دهد که صنعت لیزینگ در ایران مانند بسیاری از موارد دیگر در دنیا عقب مانده است، اما این عقب ماندگی محصول زنجیره ای از خطاهای خرد و کلان است و برای بهبود آن نیازمند اصلاحات متعدد در سیاست های اقتصادی هستیم.