شایعه در شهر؛ دولت قیمت دلار را تعمدا بالا برد؟
رکوردشکنی نرخ ارز همچنان ادامه دارد. در پایان معاملات هفته گذشته قیمت دلار در کانال قیمت 47 هزار تومان نفوذ کرد. او در معاملات روز شنبه توانست برای مدت کوتاهی کانال 48 هزار تومانی را لمس کند.
افزایش روزانه نرخ ارز در حالی اتفاق می افتد که رئیس جدید بانک مرکزی چشم انداز بازار ارز را کاهش می دهد.
اما به نظر می رسد بازار ارز دیگر گوش به وعده ها و شعارهای دولتمردان نیست و همگام با واقعیت ها حرکت می کند.
ردیابی واقعیت های اقتصادی
رئیس کل بانک مرکزی تنها کسی نیست که چشم انداز بازار ارز را کاهشی می بیند. دیگر مقامات دولتی بارها وعده کاهش قیمت دلار را داده اند. اما به نظر می رسد بازار ارز دیگر توجهی به وعده ها و برخوردهای خبری دولت ندارد و با پیگیری واقعیت های موجود حرکت می کند.
در خصوص دلایل تغییرات این روزهای بازار ارز و رکوردشکنی قیمت دلار می توان به دو دسته عوامل سیاسی و اقتصادی اشاره کرد. موضوع اول به تنش های ایران با غرب و نگاه تاریک سیاسی کشور مربوط می شود. موضوعی که باعث شده تا شاهد تحرکات شدید قیمتی در بازار ارز باشیم.
از سوی دیگر کارشناسان از مثلث ریسک در بازار ارز صحبت می کنند. کسری بودجه، نقدینگی و تورم نیز سه ضلع اصلی آن محسوب می شود.
در همین راستا طی روزهای گذشته رسانه ها از انتشار نامه ای محرمانه خبر دادند که تاییدی بر موضوع پول آفرینی دولت است. بخشی از مفاد این نامه با این مضمون که بیش از 8.5 میلیارد دلار منابع ارزی استفاده نشده در عراق انباشته شده است، منتشر شده است. به دلیل عدم استفاده از این منابع، بر اساس قانون بودجه، بانک مرکزی اقدام به ایجاد پول پرقدرت در ازای دریافت منابع در عراق کرده است. موضوعی که نقدینگی را 8 برابر می کند.
این موضوع هنوز واکنشی از سوی دولت نداشته است. اما به نظر می رسد این سیاستی است که دولت ها در چند سال اخیر در پیش گرفته اند. به این ترتیب زمینه ساز رشد نقدینگی و تورم شده اند.
اما اخیرا بار دیگر این شبهه مطرح شده است که دولت برای جبران هزینه های جاری خود، قیمت دلار را عمداً افزایش داده است.