• امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 22 December - 2024
8

سد قیز قلعه سی بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی شمال غرب کشور است

  • کد خبر : 39610
  • ۰۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۰
سد قیز قلعه سی بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی شمال غرب کشور است

به گزارش اخبار اقتصادی، همانطور که روز گذشته وزارت نیرو اعلام کرد، بر اساس گزارش کذب یک رسانه داخلی، اطلاعات نادرستی در برخی شبکه های مجازی منتشر شد. بر این اساس توضیحات زیر جهت تنویر افکار عمومی ارائه می شود:

پیشرفت پروژه سد قیز قلعه از سال 1385 تا پایان دولت دوازدهم کمتر از 80 درصد بود، بنابراین به هیچ عنوان امکان استفاده از آن وجود نداشت و امکان تنظیم آب سد برای شبکه های آبیاری و زهکشی پایین دست وجود نداشت.

با توجه به اهمیت سد قزقلعه ای و شبکه های آبیاری برای توسعه شمال غرب کشور و برنامه قوه مجریه برای تکمیل پروژه های نیمه تمام، این پروژه در فهرست پروژه های اولویت دار دولت سیزدهم قرار گرفت.

از این حیث در کمتر از 3 سال فعالیت دولت سیزدهم، اقداماتی از قبیل تکمیل سازه بدنه سد (بتن ریزی و خاکریزی)، نصب تجهیزات هیدرومکانیکی و ابزار دقیق، حفاری و تزریق پرده های ضد آب، راه ها و تونل های دسترسی و… احداث ساختمان های عملیاتی، تکمیل پانل های بتنی و تکمیل تاج سد و محوطه سازی تا پیشرفت 100 درصدی و اتمام عملیات اجرایی پیش رفت و پروژه در اردیبهشت ماه آماده بهره برداری و تزریق آب به شبکه های آبیاری و زهکشی پایین دست شد. 1403.

با توجه به اهمیت تکمیل این پروژه، اعتبارات اعطایی برای احداث سد قزقلعه و شبکه های آبیاری در دولت سیزدهم بیش از دو برابر کل اعتبارات اختصاص یافته در 15 سال گذشته بوده است.

لازم به ذکر است، جزئیات عملیات اجرایی و تاریخچه سد قزقلعه سی در نشست خبری مدیران آب منطقه ای و آب آذربایجان شرقی یک هفته قبل از افتتاح رسما به شرح زیر منتشر شد.

تبلور دانش مهندسین ایرانی در اجرای پروژه بین المللی صنعت آب.

«قیزقلعه سی» سدی است که حدود 20 سال از بهره برداری آن می گذرد اما به دلیل کمبود اعتبار تقریباً کند پیش رفت و با آغاز به کار دولت سیزدهم در اولویت پروژه های صنعت آب قرار گرفت. بنابراین در روزهای آینده شاهد افتتاح و بهره برداری از پروژه مشترک دو کشور ایران و آذربایجان خواهیم بود.

سالهای یوتیوب با پیشرفت در اقداماتی از جمله خاکریزی تاج سد، نصب دریچه های سد، تکمیل عملیات حفاری و تزریق، ساخت جاده های جایگزین واقع در مخزن این سد، تکمیل نیروگاه ها و پاکسازی مخزن. دولت سیزدهم

«حمیدرضا گلگون» نماینده مجری طرح سد خداآفرین و قزقلایی نیز به تشریح سابقه ساخت تا تکمیل و افتتاح سد قزقلایی پرداخت و گفت: عملیات اجرایی سد قزقلایی که در 12 کیلومتری پایین دست مخزن خداآفرین واقع شده است. سد؛ به دلیل محدودیت های مالی و اعتباری به کندی پیش رفت و اولویت اول توسعه سد خداآفرین در نظر گرفته شد.

نماینده اجرایی پروژه سد خداآفرین و قیزقلعه ای بیان کرد: با توجه به وسعت پروژه و به منظور تحکیم پی و با هدف فنی ایجاد رطوبت در خاک رسی سد، مرحله اولیه آبگیری سد آغاز شد. در سال 1400 ساخته شده است.

از ویژگی های سد قیز قلاسی می توان به حجم 500 هزار متر مکعب بتن ریزی، 42 کیلومتر طول حفاری و تزریقی، ذخیره سازی 62 میلیون متر مکعب آب و امکان تولید 80 مگاوات برق اشاره کرد.

هزینه ساخت سد قزقلایی سی پنج میلیارد تومان است و به صورت مشترک توسط ایران و آذربایجان تامین شده است.

به جرات می توان گفت این طرح جامع که با توان و دانش مهندسین ایرانی و با اعتبار و سرمایه گذاری مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان طراحی و ساخته شده است، برگ دیگری بر افتخارات صنعت آب و برق کشور

این سد دارای ویژگی های منحصر به فردی است که از جمله آنها می توان به بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی شمال غرب کشور، تامین آب بزرگترین شبکه آبیاری زهکشی شمال غرب کشور، اجرای دیپلماسی آبی و حسن همجواری، افزایش تعاملات ایران و جمهوری اشاره کرد. آذربایجان، خاطرنشان کرد: با تشکیل نقاط آبی، توسعه و رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه و اشتغال بیش از 40 هزار نفر و توسعه فرهنگی بین کشورها. دو کشور همسایه با قرار دادن پل های تاریخی 11 و 15 دهانه خداآفرین بر روی مخزن سد.

اکنون با افتتاح این سد و از طریق کانال امکان تامین آب برای آبیاری 74 هزار هکتار از اراضی کشاورزی فراهم شده است.

در همین راستا همزمان با افتتاح سد قزقلعه ای، سد «خداآفرین» به طور رسمی به بهره برداری می رسد. سد خداآفرین اولین بخش از طرح جامع خداآفرین است که در سال 1386 افتتاح شد، اما برای استفاده کامل از ظرفیت آبی ذخیره شده در این سد، اجرای سد قیز قالاسی به عنوان بخش دوم این سد ضروری بود. نقشه اصلی.

در همین رابطه «غلامحسین بابایی» معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از بهره برداری کامل از سد خداآفرین و وابستگی بهره برداری کامل از ظرفیت این سد به افتتاح از قیزقلایی می گوید. سد: سد خداآفرین ذخیره آب بوده و در نبود سد قزقلایی 3 این آب به رودخانه ارس رها شده است.

وی با بیان اینکه سد خداآفرین در بالادست و سد قزقلای سی در 12 کیلومتری پایین دست سد خداآفرین قرار دارد، افزود: با وجود سد قزقلای سی امکان بهره برداری کامل و برداشت آب از سد خداآفرین وجود دارد. بنابراین 74 هزار هکتار آبرسانی می شود، البته قبل از افتتاح سد قزقلایی امکان تامین آب این منطقه کشاورزی وجود نداشت.

معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: با افتتاح این سد امکان آبیاری کانال اصلی خداآفرین به طول 144 کیلومتر با بهره برداری قزقلای سی فراهم می شود.

منبع رکنا

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=39610

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.