رئیس کل بانک مرکزی: تورم ماهانه کالاها به صفر درصد رسید
به گزارش اخبار اقتصادی، محمدرضا فرزین در نشست مشترک رسانه ای مسئولان اقتصادی دولت و ارائه گزارش عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم اظهار کرد: یکی از اقدامات بانک مرکزی اصلاح نظام بانکی که در حال انجام آن هستیم برای اصلاح ورشکستگی بانک ها است.
سیستم بانکی ورشکسته نیست اما فاقد نقدینگی است
وی افزود: برای این منظور به همه بانک ها برنامه اصلاحی داده ایم و بر روند اجرای برنامه نظارت داریم. فرزین با بیان اینکه بانک های غیر فعال را محدود کرده ایم، گفت: البته بانک های غیر فعال به معنای ورشکستگی نیست و سیستم بانکی ما ورشکسته نیست، اما دارایی های بلوکه شده و سرمایه ناکافی اصلی ترین مشکلات بانک مرکزی است و باید افزایش یابد. کفایت سرمایه
محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی وظیفه بانک مرکزی را تنظیم امور پولی، اعتباری و ارزی کشور عنوان کرد و گفت: متغیرهای پولی کشور در پنج سال گذشته آسیب جدی دیده است و نیاز اصلاحات اساسی در قوانین و سیستم های بانکی و پولی. متوسط رشد نقدینگی از سال 97 تا 1402 33 درصد و تورم 42 درصد بوده است. به دلیل برخوردهای سیاسی و انتظارات تورمی، بی اعتمادی و فضای ناشی از بی اعتمادی در کشور ایجاد شد. نقشه راه مدیریت و کنترل نقدینگی، مدیریت بازار ارز، تنظیم و تقویت حاکمیت بانک مرکزی در حوزه ریالی و ارزی را در بانک مرکزی تدوین کردیم.
وی ادامه داد: قانون بانک مرکزی با همکاری دولت و مجلس تدوین شده است. در نظرات دولت، مجلس و بانک مرکزی اختلاف نظر وجود داشت اما به توافق خوبی رسیده ایم. یکی از مشکلات قانون موجود این است که قوانین تسویه به درستی تدوین نشده و بانک مرکزی از اختیارات کافی برخوردار نیست. اختیارات بانک مرکزی ساختار خوبی ندارد، بنابراین قانون جدیدی که در حال تهیه است بر این اصلاحات متمرکز شده است. قانون بانکداری در قالب طرح در مجلس مطرح شد، جلسات منظمی داشتیم و در دستور کار مجلس قرار می گیرد و آیین نامه ها و ساختارهای جدیدی ارائه می شود.
رشد نقدینگی در ماه جولای به 27.5 درصد کاهش یافت
فرزین همچنین گفت: در حوزه سیاست پولی می دانید که باید در خصوص نقدینگی تصمیم جدی می گرفتیم. آنچه در بلندمدت باعث تورم می شود نقدینگی است و یکی از مهمترین وظایف بانک مرکزی کنترل نقدینگی است. رشد نقدینگی در سال 1398 معادل 40 درصد، در سال 1400 معادل 39 درصد و در سال 1401 به 31.5 درصد و در تیرماه امسال به 27.5 درصد کاهش یافته است. برنامه ما این است که تا پایان امسال این رقم را به 25 درصد برسانیم.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: نرخ تورم ماهانه کالاها در ماه گذشته به صفر رسید. نرخ تورم ماهانه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. نقدینگی در سه ماه اول 3.9 درصد رشد داشته است. نقدینگی کاهش می یابد، فروش ارز در حال افزایش است. تراز پرداخت ها در حال افزایش است و فروش نفت افزایش می یابد و اینها دلایلی برای کاهش تورم است.
تورم ماهانه تولید در ماه جولای به 1.8 درصد کاهش یافت
فرزین همچنین گفت: نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اردیبهشت ماه 1400 103 درصد بوده و در تیرماه امسال به 32 درصد رسیده و تورم تولید ماهانه در تیرماه امسال به 1.8 درصد کاهش یافته که یکی از کمترین ها است. نرخها در سالها این موضوع مربوط به گذشته است و کنترل شدید نرخ PPI را نشان میدهد و نشان میدهد که شاهد کاهش شدید نرخ تورم مصرفکننده خواهیم بود. بر اساس اعلام بانک مرکزی از نظر شاخص بهای مصرف کننده، نرخ تورم از ابتدای سال تاکنون حدود 15 درصد کاهش یافته است.
تراز پرداخت ها و حساب جاری کشور مثبت شده است
وی ادامه داد: در سال 1389 حساب جاری ما 26 میلیارد دلار مثبت بود، در سال 2019 حساب جاری منهای 708 میلیون دلار و 1400 به 11 میلیارد دلار رسید و در سال 1401 به بیش از 14 میلیارد دلار رسید. حساب کالا به 22 میلیارد دلار رسید یعنی صادرات کالاهای ما 22 میلیارد دلار بیشتر از واردات بوده است. حجم تجارت ما به 200 میلیارد دلار نزدیک می شود که رقم بسیار بزرگی است. صادرات غیرنفتی ما به 42 میلیارد دلار رسیده است.
هیچ بانکی خارج از کنترل بانک مرکزی نیست
فرزین با بیان اینکه دهه 1400 به پایان رسیده و وارد دوره جدیدی می شویم، تصریح کرد: قدرت نقدینگی نظام بانکی را کاهش داده ایم. نرخ رشد کاهش یافته و به منفی 9.8 درصد رسیده است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: لیست بانک های ناراضی را داریم و با همه آنها برنامه را بررسی کرده ایم و بر اجرای این برنامه نظارت داریم. برای بانک های معوق محدودیت ایجاد کرده ایم. نارضایتی به معنای ورشکستگی نیست. عدم تعادل نظام بانکی از منظر کسری نقدینگی است نه ورشکستگی. سیستم بانکی کشور ورشکسته نیست اما کسری نقدینگی دارد. افزایش کفایت سرمایه تا 8 درصد را برای بانک های نتراز در نظر گرفته ایم. در مقابل اضافه برداشت، این بانک ها باید تضمین دهند. هیچ بانکی از کنترل ما خارج نیست. برخی از بانک ها اضافه برداشت هایی دارند که در حوزه اصلاح برنامه ما هستند.
ضریب جینی با حذف سکه 4200 تومان کاهش یافت
فرزین با بیان اینکه نرخ رشد کشاورزی از سال 91 تا 1401 3.5 درصد و نفت منفی یک درصد بوده است، گفت: تنها بخش کشاورزی کمتر از میانگین است. نفت به 10 درصد رسیده است. فروش نفت در تایر به بالاترین رقم در پنج سال گذشته رسیده است. صادرات نفت 41 درصد رشد داشته است.
وی ادامه داد: در سال 1401 ضریب جینی دو دهم واحد کاهش یافت زیرا یارانه های 300 و 400 هزار تومانی پرداخت شد، البته باعث افزایش تورم شد اما ضریب جینی را کاهش داد. سرمایه گذاری و خرید دستگاه در شرکت ها افزایش یافته است. صادرات کالا و خدمات افزایش یافته است.
اگر مطالبات ارزی سایر کشورها از طریق مذاکره وصول نشود، شکایت می کنیم
فرزین خاطرنشان کرد: از بسیاری از کشورها مطالبات ارزی داریم و در حال مذاکره با آنها هستیم و اگر با مذاکره حل نشد شکایت خواهیم کرد. مذاکرات به پایان رسیده است و به زودی آثار را خواهید دید. امسال تامین ارز دستگاه ها 6.8 درصد رشد داشته و بیش از 23 میلیارد دلار کمک کرده ایم. ما مرکز مبادلات را ایجاد کرده ایم و به زودی نتایج آن را خواهید دید. همچنین فروش ارز در خیابان را متوقف کردیم و به دلیل رفتارهای سفته بازانه تقاضا برای ارز کاهش یافت.
اضافه شد: علاوه بر این موارد نیاز به ارز را در سامانه ای گنجانده ایم و ارز برای این نیاز از مرکز مبادلات به فروش می رسد. در حال ایجاد صندوق تثبیت هستیم. در زمینه تجارت با کشورهای همسایه نیز در حال برنامه ریزی برای تقویت ریال هستیم.
خبرهای خوب در راه است
رئیس کل بانک مرکزی درباره عملکرد دولت در بحث ارز گفت: در بحث مبادلات ارزی، بحث دیپلماسی پولی را داریم.
وی تاکید کرد: خبرهای خوب مبادله ای در راه است و به زودی آثار آن را خواهید دید.
رئیس کل بانک مرکزی درباره تامین ارز دستگاه ها گفت: سال گذشته 65 میلیارد دلار ارز برای تامین دستگاه ها داشتیم و امسال 6.8 درصد دستگاه ها آن را داشتند.
وی افزود: امسال موفق شدیم 23 هزار و 822 میلیون دلار ارز دریافت کنیم در حالی که در مدت مشابه سال گذشته 22 هزار و 520 میلیون دلار بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به راه اندازی مرکز مبادلات ارزی گفت: در زمینه تقویت نهادی کارهای خوبی انجام شده است که نمونه آن راه اندازی مرکز مبادلات ارز و طلا است.
وی تاکید کرد: رویه فروش ارز تغییر کرده و صف های خرید ارز انباشته شده است و علاقمندان باید حساب ارزی باز کنند و فروش ارزی ما از 30 میلیون دلار به 5 عدد رسیده است. با این روش به 6 میلیون دلار می رسد».
رئیس کل بانک مرکزی ابراز امیدواری کرد که نرخ ارز، نرخ ارز بازار باشد.
فرزین از راه اندازی صندوق تثبیت ارز خبر داد و گفت: با راه اندازی این سامانه در صدد مقابله با تکانه های بازار ارز و تامین ارز مورد نیاز آیت محل هستیم، فراساحلی ریال طرحی برای تقویت حاکمیت است. ریال کشورهای همسایه به دنبال یک طرح ریالی فراساحلی برای تقویت حاکمیت ریال هستند زیرا ما مرزبان ریال هستیم.
منبع رکنا