اکوایران: مسئولان وزارت حراست از تخصیص تمامی معادن گرفتار تا پایان سال 1402 خبر دادند و بر این اساس وضعیت 24 هزار منطقه معدنی تا پایان سال مشخص می شود. البته این تکلیف به معنای تحویل نیست.
اخبار اقتصادی، در دهه گذشته بر اساس اطلاعات وزارت امنیت، کل صادرات ایران در بخش معدن کمتر از 1.5 درصد تولید است که به این معناست که 98.5 درصد از آنچه تولید شده برای تامین نیازها در نظر گرفته شده است. از واحدهای موجود این موضوع ما را به یک تامین کننده مهم به ویژه در فلزات اساسی تبدیل کرده است.
داده های وزارت امنیت نشان می دهد که ایران حدود 620 میلیون تن تولید مواد معدنی دارد و صادرات آن و همچنین واردات مواد اولیه و مواد معدنی بلامانع است.
اما وضعیت مطالعات در معادن جدید چگونه است؟ داده های موجود نشان می دهد که سیستم کاداستر معدنی ایجاد شده در سال های گذشته در حال حاضر در کشور فعال است. این سیستم علاوه بر اطلاعات جغرافیایی، اطلاعات مربوط به هر منطقه معدنی، اطلاعات نرخ تولید، اطلاعات بهره برداری، اطلاعات مصرف ورودی مانند سوخت و موارد مشابه را در این سیستم ثبت می کند.
به گفته رضا محتشمی پور، معاون پردازش معادن و مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت، تمرکز اطلاعات در سامانه باعث شده است که کیفیت اطلاعات در این سامانه بسیار بالاتر باشد. همچنین برخی از اقداماتی که در این سامانه انجام شد از جمله محاسبه الکترونیکی حقوق دولت باعث شد تا این سامانه به یک سامانه پایه در کشور در بخش معدن تبدیل شود.
وی می گوید: حدود یک سال و نیم پیش متوجه شدیم که اطلاعات بهره برداری بیش از دو هزار منطقه معدنی اصلا مشخص نیست که بهره بردار کیست. این فایل ها تکمیل شده است. یا گاهی یک سری مواد معدنی که باید به حراج گذاشته می شد، مدت هاست در قشر دیگری ثبت شده بود، اینها برگردانده می شد و اصلاح می شد.
4 هزار پروانه اکتشافی
بر اساس اطلاعات وزارت امنیت، در حال حاضر حدود 4000 مجوز اکتشاف در ایران وجود دارد، یعنی عملیات اکتشافی که مجوز فعالیت دارند. از این 4000 تا 130 مجوز دولتی، یعنی مربوط به سازمان های نوسازی و توسعه معادن ایران و همچنین سازمان زمین شناسی است، بقیه مجوزهای درخواستی بخش خصوصی است. محتشمی پور در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که اصل و سهم دولت در این موضوع چندان بالا نیست.
وی درباره حقوق دولت بر معادن می گوید: در سال 1378 حدود 7 میلیارد تومب درآمد داشتیم. امسال میزان حقوق دریافتی حدود 40 هزار میلیارد تومان برآورد می شود.
محتشمی پور در جای دیگری می افزاید: سال گذشته 38.5 میلیارد تومان حقوق دولتی داشتیم که از این میزان تقریباً 16.5 میلیارد تومان معوقه بود و آنچه مطابق با حقوق سال گذشته دولت بود حدود 22 هزار میلیون بود. یک میلیارد تومان حقوق دولتی بود. طبیعتاً این 22 میلیارد نفر رشد خواهند داشت. این رشد بخشی به دلیل افزایش نظارت و بخشی به دلیل تورم عمومی است. با این حال، سطح عمومی قیمت در حال افزایش است. برخی ممکن است به قیمت های جهانی بازگردند.
به گفته وی انتظار سکوت، عدم دریافت حقوق از دولت در سال جاری بیش از سال گذشته است.
مورد معادن راکد
محتشمی پور درباره وعده تعیین تکلیف پرونده معادن گرفتار شده می گوید: قول داده بودیم تا قبل از پایان امسال تخصیص این معادن را مشخص کنیم، لازم است این معادن واگذار نشود، چرا؟ زیرا برخی از این معادن به دلیل نقص در خود سازه است، مثلاً یکی از آنها فاقد ذخایر لازم است. دیگر تحویل داده نمی شد.
به گفته وی، برخی از این معادن به دلیل مسافت، کیفیت و عیار چندان جذاب نیستند. بنابراین در مرحله اول هر آنچه موجود است در لایه حراج عرضه می شود.
محتشمی پور خاطرنشان کرد: تمامی مزایده ها در سال جاری (1402) برگزار می شود. اما به طور منطقی و طبیعی، برخی از آنها تحویل داده می شود، زیرا تقاضا وجود دارد و برخی دیگر خیر. بنابراین، در پایان سال به لیستی از معادنی خواهیم رسید که راکد هستند و تقاضایی برای آنها وجود ندارد.
در جای دیگر آمده است: ما باید تقریبا 24000 منطقه معدنی را تعیین می کردیم. دو راه در پیش بود، یکی این که اول تک تک این 24000 منطقه معدنی را از نظر اطلاعات تکمیل کنیم و بعد…، خیلی از این اطلاعات اکتشافی لازم است، این کار زمان زیادی می برد و زمان زیادی می خواهد. . پس چه وارد واگذاری بشویم چه نشویم، آنچه هست را به مردم عرضه کنیم و معدنچیانی که بر اساس اطلاعات فنی که دارند یا بررسی هایی که از مدارک انجام می دهند می توانند تصمیم بگیرند و نتیجه بگیرند. . این معادن دارند
منبع اکو ایران