تصاویر فیس لیفت های ایرانی که تولید نشد/ از پیکان و سمند تا پژو پارس و زانتیا!

همه می دانیم که دو خودروساز بزرگ ایران، ایران خودرو و سایپا، سال ها و حتی دهه ها به تولید خودروهای قدیمی ادامه می دهند و به این راحتی از ساخت این محصولات خارج از رده خود دست نمی کشند. این دو شرکت برای به روز رسانی محصولات خود تنها به فیس لیفت های جزئی روی می آورند و با تغییراتی در چراغ ها و سپرها، همان خودروهای قدیمی را به عنوان محصول جدید روانه بازار می کنند. به همین دلیل در طول تاریخ این دو خودروساز شاهد فیس لیفت های زیادی بوده ایم اما برخی از این فیس لیفت ها هرگز تولید نشدند و به عنوان یک یا چند نمونه آزمایشی باقی ماندند. در زیر قصد داریم با این خودروها آشنا شویم که شاید از ساخت برخی از آنها اطلاعی نداشته باشید.

فیس لیفت زانتیا در سال 2002

سیتروئن به همین دلیل سایپا برای به روز رسانی ظاهر این خودروی قدیمی تصمیم به فیس لیفت آن گرفت و در سال 1381 در نمایشگاه خودرو تهران به نمایش درآمد. در این فیس لیفت، کاپوت، جلوپنجره و چراغ های جلو که از نسل اول سیتروئن C5 گرفته شده بود، تغییر کردند، اما سپر دست نخورده باقی ماند. C5 در سال 2000 به عنوان جایگزینی برای زانتیا عرضه شد و سایپا قصد داشت تا سدان قدیمی سیتروئن را شبیه جانشین جدید خود کند و با موفقیت هایی روبرو شد. اما این فیس لیفت یک پروژه تحقیقاتی باقی ماند و تولید زانتیا با همان ظاهر همیشه ادامه یافت. اما بعدها در سال 1387 سایپا فیس لیفت دیگری برای این خودرو انجام داد و آن را با نام زانتیا 2 روانه بازار کرد که یکی از بدترین فیس لیفت های تاریخ صنعت خودرو ایران بود و با استقبال سرد بازار مواجه شد.

پردیس سمند در سال 1382

سام و

پس از تولد سمند به عنوان اولین محصول ملی ایران خودرو در سال 1380، این شرکت روی ساخت نسخه های دیگری از این سدان ملی کار کرد تا سمند خانواده ای شود. یکی از قابل توجه ترین مدل های ساخت سمند مدل پردیس بود که در سال 2003 معرفی شد.این خودرو فیس لیفت بزرگی روی سمند محسوب می شد و جلو و عقب خودرو کاملاً بازطراحی شد. این تغییرات ظاهر بسیار مدرن تری به پردیس می بخشید و می توان آن را یک فیس لیفت قابل قبول برای آن سال ها در نظر گرفت. این خودرو قرار بود با تجهیزات بیشتری از جمله کروز کنترل، صفحه نمایش LCD، پخش کننده DVD، سیستم تعلیق و ناوبری جدید به عنوان نسخه لوکس سمند 2005 به بازار عرضه شود و اگرچه بحث تولید آن جدی به نظر می رسید، اما هرگز محقق نشد. البته این پروژه با عنوان Project P2 ادامه یافت که منجر به افتتاح سورن در سال 2005 با تغییرات بسیار کمتری نسبت به پردیس شد.

فیس لیفت پی کی در سال 2004

بسته بندی

وقتی پارس خودرو در سال 1377 پس از صرف هزینه های فراوان، تولید رنو 5 ایرانی را با نام سپند آغاز کرد، اوضاع آنطور که انتظار می رفت پیش نرفت زیرا به دلیل کیفیت بسیار پایین سپند، بازار آن را دوست نداشت. اما پارس خودرو تسلیم نشد و چند سال بعد با تکیه بر حرکت پراید، مدل جدید پی کی را روانه بازار کرد. این خودرو نسبت به سپند موفق تر بود و به همین دلیل پارس خودرو در اواسط دهه 80 پروژه نوسازی خود را در دستور کار قرار داد و در این فیس لیفت جلو و عقب پی کی که همچنان شبیه به رنو 5 قدیمی بود. ، برای مدرن تر شدن باید دستخوش تغییرات نسبتاً بزرگی می شد. بنابراین، در اولین نمونه های اولیه، علاوه بر چراغ های عقب، کل قسمت جلویی خودرو از جمله چراغ های جلو، جلوپنجره و سپر کاملاً تغییر کرده و شکل جدیدی پیدا کرد که مدرن تر از رنو 5 به نظر می رسید. تغییر مهم در اینجا فانوس های دریایی جدید بود که اکنون راهنماها را در خود جای داده اند. اما به دلایلی که نامعلوم است، شاید اصلی ترین آن کاهش هزینه بود، در نسخه تولیدی به نام New PK که در سال 2005 وارد بازار شد، تنها شاهد چراغ های عقب جدید و گلگیرهای کوچک بودیم که اکنون در گلگیرها ادغام شده بودند. در قسمت جلویی خودرو از همان طراحی قدیمی رنو 5 استفاده شد.

فیس لیفت پیکان در سال 2005

فلش

پیکان برای چندین دهه پرفروش ترین محصول ایران خودرو بود و پس از پایان تولید در اردیبهشت 1383، ایران خودرو رقابت را به طور کامل به سایپا و پراید واگذار کرد. به همین دلیل در پایان سال 1384 ایران خودرو که تحت فشار شدید مالی قرار داشت و پروژه های اجباری در خارج از کشور داشت تصمیم گرفت مجددا پیکان را برای تولید و عرضه در آفریقای جنوبی فعال کند. برای این منظور بحث فیس لیفت پیکان مطرح شد و برای این کار ایران خودرو از پورشه دیزاین کمک گرفت. البته پورشه دیزاین یک استودیو طراحی است که در زمینه های مختلف از پوشاک و ساعت گرفته تا جواهرات و خودرو خدمات طراحی ارائه می دهد و ارتباط مستقیمی با شرکت خودروسازی پورشه ندارد. این شرکت طرح اولیه فیس لیفت پیکان را در اختیار ایران خودرو قرار داد و بر اساس آن شاهکاری که در تصاویر مشاهده می کنید خلق شد. البته از ابتدا مشخص بود که خودرویی مانند پیکان را نمی توان با فیس لیفت مدرن کرد. بعدها مشخص شد که Arrow نمی تواند در آفریقا فروش خوبی داشته باشد، بنابراین پس از هدر دادن میلیون ها دلار، پروژه لغو شد و Arrow جدید تنها به عنوان نمونه اولیه باقی ماند.

فیس لیفت پژو پارس 2005

پژو

در اواسط دهه 80 در حالی که حدود 6 سال از عرضه پژو پارس به بازار می گذشت و همچنان این خودرو از محبوبیت بالایی برخوردار بود، پروژه نوسازی این خودرو در ایران خودرو آغاز شد. طبق تصویر منتشر شده توسط پارس فیس لیفت، ایران خودرو جلوی خودرو را با چراغ های بزرگتر و سپر و جلوپنجره جدید بازطراحی کرده بود و نشان ایران خودرو به جای نشان پژو روی جلوپنجره نمایان بود. در نهایت شاید از ترس تغییر در طراحی هماهنگ و اولیه پارس و کاهش محبوبیت آن در بازار، این فیس لیفت صورت نگرفت و نسخه جدید پارس تنها با داشبورد جدید و بدون تغییر در سال 2008 روانه بازار شد. خارج از کشور به تازگی تصاویری از یک فیس لیفت دیگر پارس منتشر شده است که با توجه به استانداردهای جدید 85 ساخته شده است اما به گفته ایران خودرو این فیس لیفت قرار نیست اتفاق بیفتد.

سایانا تاندر در سال 2008.

رعد و برق

پس از ورود رنو لوگان یا تندر 90 به بازار کشورمان، این خودرو به دلیل طراحی خام و اقتصادی مورد انتقاد خریداران داخلی قرار گرفت. به همین دلیل دو شرکت سایپا و ایران خودرو تولید کننده تندر 90 فیس لیفت این خودرو را به صورت جداگانه انجام دادند. پس از معرفی فیس لیفت تندر سایپا در پاییز 1386، ایران خودرو نیز تندر جدید خود را با نام سایانا در اوایل سال 1387 معرفی کرد. این شرکت اما برای تندر فیس لیفت 90 مسیری متفاوت از سایپا را در پیش گرفت و آن را در قالب یک محصول تیون شده ارائه کرد. توسط بخش محصولات سفارشی آن، Apco، اما حجم تغییرات سایانا بیش از تنظیم ساده در داخل و خارج بود. ، ظاهری جوان پیدا کرده بود. طراحان ایران خودرو برای سایانا جلوپنجره جدید، سپرهای اسپرت، دو خروجی اگزوز در عقب، آینه های جانبی جدید، اسپویلر عقب و گرافیک اسپرت چراغ های جلو و عقب را برای سایانا آماده کرده اند، در حالی که جا پلاک عقب به سمت صندوق عقب رفته است. در داخل نیز با تغییرات کوچکی مانند قالب های قرمز سعی شد تا کابین ساده و بی روح تندر جذاب و جوان پسندتر شود. تندر سایانا در مجموع محصولی قابل توجه بود و می‌توان آن را گامی رو به جلو برای خودروسازان داخلی دانست، اما متاسفانه به دلایل نامعلومی هرگز وارد بازار نشد.

سمند پلاس سال 2019

سمند پلاس

اگرچه سورن از سال 2006 به عنوان فیس لیفت سمند وارد بازار شد، اما تولید سمند قدیمی ادامه یافت و حتی از اواخر دهه 90، ایران خودرو به دلیل عدم رعایت استانداردهای 85 سمند، به دنبال به روز رسانی این خودرو بود. این مدل جدید که قرار بود سمند پلاس نام داشته باشد، تغییرات نسبتا جزئی در نمای بیرونی به خود دیده است، از جمله تغییر گرافیک داخلی چراغ جلو با اضافه شدن نور روز، الگوی جلوپنجره داخلی جدید و طراحی مجدد صندوق عقب با چراغ ها و مجوز جدید. نگهدارنده بشقاب و داخل کابین به داشبورد جدید سورن مجهز شد تا سمند بعد از حدود بیست سال در نهایت ظاهر مدرن تری به خود بگیرد. ایران خودرو قصد داشت سمند پلاس را با موتور ارتقا یافته XU7 Plus و گیربکس اتوماتیک AMT عرضه کند. اما اگرچه نمونه های آزمایشی سمند پلاس ساخته شد، اما پس از لغو برجام و تشدید تحریم ها علیه کشورمان، این پروژه مدت ها مسکوت ماند و سپس با تغییرات رهبری در ایران خودرو و زمزمه های خداحافظی قدیمی ها. تصمیم به پایان تولید سمند گرفته شد و سمند پلاس از رسیدن به خط تولید بازماند.

پدال

منبع رکنا

دکمه بازگشت به بالا