تأمل در اجرای برنامه های مدیریت مصرف برق صنعتی ایران بر اساس نظر اساتید دانشگاه های آمریکایی
به گزارش اخبار اقتصادی: جلب مشارکت صاحبان صنایع در بخش دولتی و خصوصی با هدف افزایش تولید صنعتی به عنوان یکی از نکات برجسته برنامه تامین برق صنعتی ایران در فصل تابستان و اثربخشی اجرای برنامه مدیریت مصرف برق ایران به کشورهای اروپایی بخشی از نظر اساتید دانشگاه آمریکایی است که در مورد برنامه تامین برق صنایع ایران مطرح شده است.
حقیقت این است که افزایش استفاده از انرژی الکتریکی باعث گسترش بخش صنعت شده و با ایجاد تغییرات ساختاری روند توسعه اقتصادی را تسهیل میکند.
با توجه به این اهمیت، سال گذشته در سایه تعامل وزارت نیرو، وزارت حراست و بخش خصوصی، تامین انرژی برق صنایع کشور با هدف عینی سازی شعار مولد در دستور کار قرار گرفت. جهش . بر اساس این برنامه برق برای 92 درصد مشترکین صنعتی و کوچک صنعتی بدون محدودیت تامین شد.
همچنین در سال 1401 با توجه به اجرای برنامه های کاربردی و موثر، تامین برق صنایع بزرگ به ترتیب 12.5 درصد، سیمان 4.81 درصد و صنعت فولاد 13.23 درصد با رشد تولید 23 درصد افزایش یافت. 5% و 28% و 3% در این صنایع قرار گرفتند.
در این شرایط رشد تولیدات صنعتی در سال 1401 نسبت به سال 1400 در بهار 1/3 درصد، تابستان 2/13 درصد، پاییز 5/9 درصد و زمستان 8/12 درصد به ثبت رسیده است.
موفقیت در تامین بهینه انرژی الکتریکی صنایع کشور و بروز اثرات مثبت آن بر رشد تولید را می توان از دیدگاه اساتید سایر کشورها دانست.
«گانش تاکور» استاد برجسته دانشگاه هیوستون، مهندس برجسته سال آمریکا و مبتکر استفاده از هوش مصنوعی برای بهینهسازی مصرف انرژی در صنایع غیرپیشرفته و انرژیبر، برنامه تامین برق صنعتی ایران را اعلام کرد. در فصل تابستان با هدف افزایش تولیدات صنعتی نکته بارز آن جلب مشارکت صاحبان صنایع در بخش دولتی و خصوصی است، موضوعی که رشد 60 درصدی تولید فولاد ایران در تابستان را توجیه می کند. سال گذشته دقیقاً زمانی که تولید در همه کشورهای توسعه یافته با کاهش مواجه بود.
همچنین «آران مجومدار» استاد باسابقه دانشگاه استنفورد، مدیر موسسه انرژی استنفورد، عضو موسس اتحاد انرژی و طراح طرح کاهش شدت انرژی در ایلینوی آمریکا در این زمینه گفت: نقطه اوج صنعت ایران. برق برنامه تامین مشکل تامین برق پایدار برای صنایعی است که مقاوم هستند. تولید و تامین مالی کمی دارند، همچنین راه حل ایران برای ایجاد نقش صاحبان صنایع با ایران و کشورهای اروپایی متفاوت است. این مشکل باعث شده تا برنامه مدیریت مصرف برق ایران به رشد تولید خاتمه دهد، اما برنامه اروپا منجر به کاهش تولید خواهد شد.
بر اساس برنامه زمان بندی تامین برق صنعت تابستان امسال، برق صنایع کوچک و کارگاه های صنعتی که 92 درصد از کل مشترکان صنعتی را تشکیل می دهند، بدون محدودیت تامین شد..
انرژی الکتریکی مورد نیاز واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و واحدهای صنعتی خارج از شهرکهای صنعتی با تقاضای بیش از 500 کیلووات نیز از 30 خرداد لغایت 26 شهریور به مدت 6.5 روز در هفته و فقط نیم روز در هفته و از ساعت 11 به طور کامل تامین میشود. صبح تا 11 شب در برنامه های مدیریت مصرف شرکت خواهند کرد. بر اساس برنامه ریزی، می توان محدودیت این نیم روز و حداکثر تولید این واحدها را در سایر روزهای هفته (شش و نیم روز) با شیفت کاری حتی در طول روز جبران کرد..
انرژی الکتریکی مورد نیاز صنایع بزرگ (حدود 300 واحد صنعتی) بر اساس برنامه مدیریت مصرف ابلاغی وزارت نیرو و وزارت حراست در بازه زمانی تعیین شده تامین می شود. مشارکت این واحدها از طریق انتقال بخشی از بار مصرفی آنها از ساعات اوج مصرف به ساعات غیر پیک و مدیریت زمان استفاده از تجهیزات مرتبط با انرژی در برنامه های مدیریت مصرف و در سایر ایام تابستان است. انرژی مورد نیاز این واحدها حداکثر تامین می شود..
به منظور تامین نیازهای متقاضیان برق در تمامی بخش ها، برنامه های دیگری در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت که از جمله آنها می توان به ارتقای طرح احداث 10 هزار نیروگاه توسط صنعت اشاره کرد.تا پایان امسال 1500 مگاوات به ظرفیت تولید صنایع کشور اضافه می شود.
«مصطفی رجبی مشهدی» سخنگوی صنعت برق کشور ضمن ارزیابی مثبت از روند اجرا و پیشرفت ساخت 10 هزار نیروگاه توسط صنایع، افزود: این امر از ابتدای دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفته است. و تاکنون صنایع ساخت 5000 مگاوات را آغاز کرده اند..
وی ادامه داد: بر اساس مفاد تفاهم نامه بین وزارت نیرو و وزارت حراست، مقرر شد احداث نیروگاه توسط صنایع برای رفع محدودیت های مدیریت مصرف در تابستان اجرایی شود و صنایعی که دارای نیروگاه های ساخته شده در تابستان از برنامه مدیریت مصرف مستثنی بوده و انرژی مورد نیاز خود را بدون محدودیت تامین خواهند کرد.
رجبی مشهدی با تاکید بر اینکه تا پایان امسال 1500 مگاوات به ظرفیت نیروگاهی صنایع کشور افزوده می شود، تاکید کرد: برنامه اصلی این است که صنایع بزرگ برق مورد نیاز خود را مستقل از شبکه تامین کنند..
وی با بیان اینکه سال گذشته برق صنایع 13 درصد افزایش یافت، گفت: پیش بینی می شود با پیشبرد برنامه ها در سال جاری این میزان افزایش یافته و بستر توسعه صنایع و در نهایت فراهم شود. با رشد تولید همراه خواهد بود..
میزان برق رسانی به صنایع در سال جاری نسبت به سال گذشته 13.77 درصد و نسبت به سال 1400 26.86 درصد رشد داشته است و به طور جزئی در سال جاری میزان برق رسانی به صنعت سیمان نسبت به سال 1400 24.92 درصد افزایش داشته است. و نسبت به سال 1401 «9.3 درصد»، تامین برق در صنعت فولاد نسبت به سال 1400 «31.84 درصد» و 1401 «17.84 درصد» و همین شاخص برای سایر فلزات نسبت به سال 1400 «24.08 درصد» و نسبت به سال 1401 «11.99 درصد» است. رشد کرده است.
امروز شاهد رکورد تولید فولاد ایران بر اساس آمار انجمن جهانی فولاد برای دو سال متوالی هستیم، طبق آمار انجمن جهانی فولاد در ماه های جولای و آگوست 2022 (تیر و مرداد 1401) رشد تولید فولاد ایران 34.1 بوده است. به ترتیب 64.7 درصد، اما این رکورد در فصل گرما به دلیل تامین برق مورد نیاز صنایع آن ادامه یافت، بنابراین در دوره (23 خرداد تا 19 تیر 1402)، رشد تولید ایران در بخش فولاد به 17.4 درصد رسید و رکورد رشد تولید کشور از زمان دهمین شرکت بزرگ فولاد جهان در سال گذشته با سه پله صعود به هفتمین فولادساز بزرگ جهان رسید.
منبع شفقنا