بازار دلار در سال جدید هیجانی است؟

به گزارش اخبار اقتصادی

 بازار ارز امروز نیز در روند صعودی آغاز به کار کرد. قیمت دلار در کانال جدید باقی ماند و بازارهای همسایه نیز سیگنال افزایش قیمت به دلار تهران دادند.

امروز دلار هرات با قیمت ۵۱ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. قیمت دلار سلیمانیه ۴۹ هزار و ۷۴۰ تومان شد. درهم امارات نیز با قیمت ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد. فعلا دلار تهران با اختلاف اندکی از هرات پرچمدار بیشترین قیمت در بازارهای همسایه است.

با وجود رویدادهای مساعد سیاسی در پایان سال ۱۴۰۱، فعالان بازار در روزهای اخیر انتظار روند کاهشی را از قیمت دلار داشتند؛ اما فعلا مسیر دلار در روند صعودی باز شده است.

 بازیگران ارزی با پشتوانه تجربه سال‌های گذشته معتقدند، وقتی در هفته اول فروردین‌ماه بازار ارز در روند صعودی باز می‌شود، در هفته‌های بعد نیز هیجان و انرژی زیادتری وارد بازار خواهد شد و شاهد بازار داغی در سال ۱۴۰۲ خواهیم بود.

تحلیلگران بازار ارز دلیل این شروع صعودی دلار در سال ۱۴۰۲ را ناشی از برخی سردرگمی‌ها در بخشنامه‌های بانک مرکزی می‌دانند. به‌طور مثال در سال گذشته سقف عرضه دلار توافقی برای هر فرد پنج هزار دلار بود؛ اما در عمل از اسفندماه، به هر فرد دو هزار و ۳۰۰ دلار ارز توافقی تعلق می‌گرفت. با آغاز سال این سهمیه دو هزار دلاری شد. چنین اقدامی این شک را به جان خریداران انداخت که برخلاف ادعای نهاد پولی کشور درباره عرضه دلار، آنچنان هم اوضاع ارزی خوب نیست.

موضوع افزایش انتظارات تورمی و سیگنال‌هایی که درباره گرانی بنزین، گاز، آب و برق منتشر می‌شود نیز این تصور عمومی را تقویت کرده است که افراد باید دارایی‌ ریالیشان را به دلار تبدیل کنند، زیرا روند قیمت‌ها صعودی است.

امروز دلار در مرکز مبادله ارز و طلا مطابق دو روز گذشته ۴۰ هزار و ۲۰۰ تومان کشف قیمت شد. معامله‌گران بازار به کنایه می‌گفتند، این مرکز در تعطیلات است و هنوز برنگشته. این در حالی است که امروز، هیأت مدیره شرکت مرکز مبادله ارز و طلای ایران، «مهدی گودرزی» را به‌عنوان اولین مدیرعامل این شرکت انتخاب و معرفی کرد.

اولین مدیرعامل شرکت مرکز مبادله ارز و طلای ایران از سال ۱۳۷۰ در حوزه‌های مختلف ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، از جمله در سمت معاون بین الملل این نهاد پولی، معاون بین‌الملل بانک‌های صادرات، تجارت، ملت و همچنین عضو هیأت مدیره صرافی‌های بانکی حضور داشته است.

درباره روند افزایشی قیمت دلار در نخستین روزهای سال‌ ۱۴۰۲، حمیدرضا جیهانی کارشناس اقتصادی به تجارت‌نیوز گفت: «در حال حاضر انتظارات تورمی و اقتصاد رفتاری وزن بیشتری در اقتصاد، ‌قیمت‌ها و بازارهای مختلف کشور پیدا کرده است. بنابراین تا زمانی‌ که مولفه‌های اقتصادی کشور شکوفایی چندانی نداشته باشد، سیر کاهشی ارزش پول ادامه خواهد داشت.»

وی افزود: «اقتصاد کشور با موضوع برجام و مذاکرات سیاسی خارجی شرطی شده است. انتظارات روانی تخلیه نمی‌شود و همه به دنبال این هستند که دارایی‌شان را به جای اینکه در بخش مولد سرمایه‌گذاری کنند به سمت سرمایه‌گذاری در بخش طلا و دلار ببرند.»

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه عدم اطمینان روانی مردم نسبت به شرایط اقتصادی باعث تبدیل دارایی ریالی به دلار شده است، خاطرنشان کرد: «در سال گذشته خروج ارز و سرمایه از کشور بر بازار دلار فشار وارد کرد و تقاضای کاذبی را برای بازار دلار ایجاد کرده است.»

وی افزود: «درآمدهای ارزی دولت یا تراز تجاری ملی تغییری نکرده است. تا زمانی که مولفه‌های اقتصادی در کشور تغییر نکند، قیمت دلار در روند کاهشی منطقی، قرار نخواهد گرفت.»

 

منبع: اخبار جدید

دکمه بازگشت به بالا