همتی و مشکل تورم: نتیجه بردارهای متضاد اقتصادی به کدام سمت خواهد رفت؟
اکوایران: این روزها وزیر اقتصاد و سخنانش در کانون توجه فعالان اقتصادی قرار دارد.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی، امروز مرد شماره یک در امور اقتصادی در رسانه هاست، دولت به تازگی تشکیل شده است و اظهارنظر وی درباره برنامه های اقتصادی مورد توجه همه فعالان اقتصادی است. آنها می خواهند مسیر اقتصادی آینده کشور را در ذهن خود ترسیم کنند. این روزها صحبت های وزیر اقتصاد بیشتر به مذاق مردم در بازار سرمایه خوش می آید و اخیراً بورس ها اظهارات همتی را موتور محرکه بازار سرمایه می دانند.
اکو ایران سخنان وزیر اقتصاد و دارایی را در بخش های مختلف دیتبان امروز تحلیل می کند.
پرداخت وام بدهی به سپرده قانونی
عبدالناصر همتی در سخنان خود رفع عدم تعادل بودجه و بررسی عدم تعادل بانک ها برای کنترل تورم و کاهش آن را ضروری می داند. او خواهان کاهش 35 درصدی تورم است و معتقد است که این وظیفه اقتصاددانان است که به این مهم برسند: رفع عدم تعادل بودجه و عدم تعادل بانک ها.
وی با اعلام اینکه نرخ رپو بانک مرکزی در بازار بین بانکی بالا است که نشان دهنده مشکل عدم تعادل است، از سوی دیگر به مشکل ناکافی بودن سرمایه برخی بانک ها اشاره کرد که عدم تعادل بانک ها را پیچیده کرده است. بررسی های اکوایران نشان می دهد که این اظهارنظر وزیر اقتصاد و دارایی با برخی اقدامات انجام شده در شرایط فعلی اقتصادی همخوانی ندارد.
برخلاف اظهارات اخیر همتی، بانک مرکزی اعلام کرده است که برای حل مشکل پرداخت وام های اقساطی، سپرده های قانونی بانک ها که بالغ بر حدود 50 فقره است، به جای اضافه برداشت به عنوان منبع پرداخت وام اقساطی استفاده شود .
این تبلیغ دو مشکل دارد. اولین مشکل این رویکرد عدم واریز قانونی کافی برای پرداخت خط اعتباری است و مشکل دوم رویکرد گسترش این طرح است. بانک مرکزی برای کنترل تورم اغلب نرخ سپرده قانونی را افزایش می دهد و سپرده قانونی اهرمی برای کنترل ایجاد نقدینگی توسط بانک ها است و کاهش سپرده قانونی قدرت بانک ها را در ایجاد نقدینگی با افزایش اهرم افزایش می دهد. و این یک سیاست گسترده است.
نظر همتی درباره بورس تغییر کرد؟
وزیر اقتصاد و دارایی از مخالفت خود با افزایش ناگهانی نرخ سود بانکی که به بورس لطمه زده است، اعلام کرد که این موضوع با وظایف وی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی که طی آن بورس ها برای افزایش قیمت ها حساس بودند، مطابقت ندارد. نرخ سود بانک مرکزی باعث افت چشمگیر بازار سرمایه شد اما در آن زمان دلایل دیگری را برای ریزش بورس در نظر گرفت.
تامین مالی بازار سرمایه یا بازار پول
وزیر نرخ رپو بانک ها را بالا دانست که دلیل آن نارضایتی بانک ها است. وی همچنین برخی از نارضایتی های بانک ها را به درستی به کسری بودجه دولت مرتبط دانسته است.
در حال حاضر وزارت اقتصاد اوراق دولتی خود را که برای تامین کسری بودجه دولت عرضه می کند در بازار بدهی بازار سرمایه منتشر می کند، اما واقعیت این است که خریداران اصلی این اوراق بانک ها هستند و در مواردی که بانک ها این اوراق را انجام دادند. منابع کافی برای خرید اوراق نداشتند و نرخ سود بین بانکی بالا بود، بانک مرکزی به کمک بانکها در زمینه رپو در بازار بین بانکی آمد تا بتوانند اوراق منتشر شده توسط دولت را خریداری کنند و از این طریق بازار پول را خریداری کنند. در تامین مالی دولت از بازار سرمایه
حال سوال این است که دولت چگونه از بازار سرمایه تامین مالی خواهد کرد تا بازار پول در این تامین مالی مشارکت نداشته باشد. برخی معتقدند که برخی اصلاحات مالیاتی می تواند وضعیت را بهبود بخشد.
کنترل تورم و سیاست انبساطی!
بانک مرکزی سال گذشته سیاست پولی انقباضی را با افزایش نرخ سود و کنترل ترازنامه برای کنترل رشد نقدینگی و تورم اجرا کرد اما وزیر اقتصاد مخالفت خود را با بالا بودن نرخ سود اعلام کرد. نرخ سود تخصیص داده شده و بانک مرکزی نیز از سپرده های قانونی برای بازپرداخت وام ها استفاده کرده است.
همه موارد فوق یک سیاست پولی انبساطی است که به رشد اقتصادی کمک می کند، اما در کنار عدم تعادل شدید بودجه، کنترل تورم مورد انتظار وزیر اقتصاد را دشوارتر می کند، زیرا سیاست خارجی در محیط یک اقتصاد انبساطی به خطر می افتد. سیاست گذاری کنترل بازار ارز دشوارتر است. مگر اینکه در فضای سیاست خارجی، روابط بینالملل و انتظارات بازار ارز تغییر محسوسی ایجاد شود تا بتوان به کاهش تورم چشمگیری دست یافت.
دلار امروز
قیمت ها در بازار ارز و طلا به آرامی افزایش یافته است. دلار تهران در انتهای کانال 59 هزار تومانی قرار دارد و تتر در زمان نگارش این مطلب وارد کانال 60 هزار تومانی شده است.
حباب ارز امامی به 19 درصد رسیده و حباب درهم در محدوده 50 تومان است.
ارزش معاملات خرده فروشی افزایش یافت
بازار سرمایه با سیگنال های وزیر اقتصاد سبز می ماند و شاخص کل بورس به مقاومت دو میلیون و 100 هزار واحدی رسید و از آن عبور کرد.
این روزها بازار سرمایه با رشد قابل توجهی در ارزش معاملات خرد مواجه شده است که با توجه به اینکه شاخص کل در محدوده مقاومتی قرار دارد، برای بازگشت باید منتظر تثبیت آن در بالای محدوده مقاومت باشیم.
با توجه به تعطیلی روزهای پایانی هفته، میزان پول واقعی ورودی به صندوق های با درآمد ثابت افزایش چشمگیری داشته و به 766 میلیارد تومان محدود شده است.
منبع اکو ایران