• امروز : شنبه, ۶ مرداد , ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 27 July - 2024
4

6.5 برابر بیشتر از مردان دارای مدرک دیپلم در مقایسه با زنان شانس پیدا کردن شغل تحقیقاتی دارد

  • کد خبر : 34473
  • ۰۵ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۸
6.5 برابر بیشتر از مردان دارای مدرک دیپلم در مقایسه با زنان شانس پیدا کردن شغل تحقیقاتی دارد

اکو ایران: در سال 1400 بیش از 70 درصد پژوهشگران فعال در کارگاه های تحقیق و توسعه مرد بودند. همچنین درصد مردانی که توانسته اند به عنوان محقق تمام وقت در این مراکز با مدرک تحصیلات تکمیلی و یا کمتر مشغول به کار شوند تقریباً 6 برابر بیشتر از زنان دارای مدرک تحصیلات تکمیلی است.

اخبار اقتصادی، مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود به تحلیل نتایج فعالیت های تحقیق و توسعه در سال 1400 پرداخته است که بر اساس این گزارش تعداد پژوهشگران فعال در کارگاه های تحقیق و توسعه در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. سال در میان این محققان تقریبا 70 درصد مرد و بقیه زن هستند. شواهد نشان می دهد که نسبت زنان در میان تعداد کل محققین کارگاه های تحقیق و توسعه نسبت به سال 1998، 1400 نفر کاهش یافته است.

اطلاعات گزارش مرکز آمار نشان می دهد که بیش از 50 درصد از محققانی که به طور تمام وقت در کارگاه های تحقیق و توسعه کار می کنند دارای مدرک دکترای تخصصی هستند. حدود 3 درصد از محققان تمام وقت نیز دارای مدرک کاردانی یا کمتر هستند.

این نسبت ها با تعداد کل محققین تمام وقت مطابقت دارد. اگر صلاحیت تحصیلی زنان و مردان را جداگانه بررسی کنیم، نتیجه متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، درصد محققان مرد تمام وقت با مدرک کاردانی یا کمتر که در کارگاه های تحقیق و توسعه مشغول به کار هستند تقریباً 6 برابر بیشتر از زنان با همان مدرک و عنوان شغلی مشابه است.

علاوه بر این، بررسی ها نشان می دهد که نیمی از هزینه های کارگاه های تحقیق و توسعه صرف حقوق و دستمزد محققان می شود. سایر هزینه ها در راستای تامین هزینه های سرمایه ای، سایر هزینه های جاری و حقوق و دستمزد سایر کارکنان این شرکت ها می باشد.

افزایش تعداد محققین مراکز تحقیق و توسعه طی سال 1400

آخرین گزارش مرکز آمار به «نتایج فعالیت های تحقیق و توسعه در سال 1400» می پردازد. مراکز تحقیقاتی، کارگاه های صنعتی و دانشگاه ها مراکزی هستند که در این گزارش از آنها به عنوان «کارگاه های تحقیق و توسعه» یاد شده است. این مراکز دارای دو نوع نیرو به نام های «کارکن» و «بازپرس» هستند.

کارکنان شامل کلیه افرادی است که مستقیماً در فعالیت های تحقیق و توسعه مشارکت دارند. همچنین به افرادی گفته می شود که به صورت سازمان یافته و حرفه ای در طراحی اولیه یا ایجاد دانش، محصولات، فرآیندها، روش ها و سیستم های جدید دخالت می کنند و یا مدیریت یک پروژه تحقیقاتی را بر عهده دارند.

بر اساس گزارش جدید مرکز آمار، در سال 1400 حدود 282 هزار محقق به فعالیت های تحقیق و توسعه در کشور اختصاص یافته اند. از این تعداد 69.8 درصد مرد و 30.2 درصد زن هستند. لازم به ذکر است که نسبت پژوهشگران زن در بین تمامی پژوهشگران حوزه تحقیق و توسعه نسبت به سال 1377 1400 نفر کاهش یافته است.

درصد محققان مرد با مدرک تحصیلات تکمیلی 6.5 برابر بیشتر از زنان در همان موقعیت است.

در سال 1400، از بین تمام محققان درگیر در تحقیق و توسعه، 54.8 درصد دارای مدرک دکترا، 26 درصد دارای مدرک کارشناسی ارشد یا بالاتر، 15.3 درصد دارای مدرک لیسانس و 3.7 درصد دارای مدرک لیسانس مرتبط یا کمتر بودند. این نسبت برای همه محققین است و نتیجه برای مردان و زنان متفاوت است.

به عنوان مثال 48.5 درصد از محققان مرد در حوزه تحقیق و توسعه دارای مدرک دکترا هستند در حالی که این نسبت در بین زنان 69.7 درصد است. به همین ترتیب 9/4 درصد از محققان مرد در این رشته دارای مدرک تحصیلات تکمیلی یا کمتر هستند، در حالی که تنها 75/0 درصد از محققان زن در تحقیق و توسعه در این سطح علمی هستند. بنابراین درصد مردانی که در مقطع کارشناسی ارشد پژوهشگر مراکز تحقیق و توسعه بوده اند، تقریباً 5/6 برابر بیشتر از زنان در همین سمت است.

در نتیجه می توان فرض کرد که زنان برای ورود به این رشته باید دارای مدرک تحصیلی بالاتر باشند و متقاضیان مرد با مدرک تحصیلی پایین تر فرصت بیشتری برای کار به عنوان پژوهشگر تحقیق و توسعه دارند.

021025

50 درصد حقوق محققین از کل هزینه مراکز تحقیق و توسعه.

بر اساس داده های مرکز آمار، در سال 1400 مجموع هزینه های کارگاه های تحقیق و توسعه بالغ بر 48.5 میلیارد تومان بوده است. از مجموع این هزینه 24.4 درصد مربوط به حقوق و دستمزد محققین است که 50 درصد کل هزینه را تشکیل می دهد.

یکی دیگر از هزینه های جاری این مراکز، هزینه های مربوط به حقوق و دستمزد سایر کارکنان تحقیق و توسعه است که در سال 1400 حدود 8 میلیارد تومان برآورد شده است که این رقم 16.8 درصد از کل هزینه این مراکز را تشکیل می دهد.

علاوه بر هزینه های جاری، هزینه های سرمایه ای نیز برای مراکز تحقیق و توسعه وجود دارد که رقم آن 8.8 میلیارد تومان برآورد شده است که حدود 18.2 درصد از کل هزینه این مراکز را شامل می شود.

021025

منبع اکو ایران

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=34473

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.