• امروز : چهارشنبه, ۲۸ شهریور , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 18 September - 2024
2

قالیچه های افغانی به بازار ایران باز شد

  • کد خبر : 40217
  • ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۷
قالیچه های افغانی به بازار ایران باز شد

اکوایران: بازار فرش دستباف ایران این روزها شاهد حضور رقیبی نوظهور از افغانستان است. قالی های بافته شده افغانی با طرح های مینیمال و مدرن توانسته اند نظر برخی از مشتریان را به خود جلب کنند و سهم بازار را به خود اختصاص دهند. این موضوع باعث نگرانی قالیبافان و فعالان بازار فرش دستباف ایران شده است.

اخبار اقتصادی؛ فعالان فرش دستباف ایران معتقدند قاچاق فرش افغانستان به شدت این صنعت را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است منجر به بیکاری و رکود در بازار فرش ایران شود.

در جلسه کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران به تبعات پایین بودن آمار صادرات فرش دستباف در کشور اشاره و اعلام شد که واردات غیرقانونی فرش افغانستان به ایران موجب شده است. آسیب جدی ایجاد کرد. به حوزه فروش

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران بر اهمیت صنعت فرش در ایران تاکید کرد و گفت: فرش یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی و اجتماعی ایران است و از مزیت اقتصادی بالایی برخوردار است. اما این ظرفیت در دولت سیزدهم مغفول مانده بود.

سید مرتضی حاجی آقا میری در نشست خبری کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران به مناسبت روز ملی فرش با اشاره به برخورد دولت سیزدهم با مرکز ملی فرش ایران، افزود: مرکز ملی فرش ایران ایران بر اساس مصوبه شورای عالی اداری در سال 1382 برای تمرکز کلیه فعالیت های فرش در وزارت بازرگانی ایجاد شد و پس از ادغام وزارت بازرگانی با وزارت صنایع و معادن. ، یکی از معاونان وزارت صنعت، معدن و تجارت شد.

حاجی آقا میری در ادامه خاطرنشان کرد: مرکز ملی فرش مدت هاست که تعطیل شده و هیچ فعالیت مفیدی انجام نمی دهد. کمیسیون در عین حال با تغییر جایگاه مرکز ملی فرش مخالفت کرده و خواستار ایجاد سازمان ملی فرش و صنایع دستی زیر نظر رئیس جمهور است.

کاهش صادرات فرش ادامه دارد

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران درباره آمار صادرات فرش در ایران نیز گفت: آمارهای صادراتی نشان از افت این صنعت دارد. پس از اعمال تحریم های آمریکا در سال 2017، صادرات کاهش یافت و به طور فزاینده و با شیب تند در حال پیشرفت است. امیدواریم دولت آینده سیاستی اتخاذ کند که به فکر رشد و بازگشت به بازار جهانی باشد.

آسیب به صنعت فرش در دولت سیزدهم

در ادامه حامد چمنرخ نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گفت: در دولت سیزدهم فرش دستباف ایران با مشکلات زیادی مواجه بود. در دولت دوازدهم با شروع تحریم های آمریکا با تغییر قوانین مواجه شدیم که یکی از آنها بازگشت ارز حاصل از صادرات بود. با توجه به آن وضعیت، تصمیم نادرست بانک مرکزی جز کاهش حجم صادرات بخش خصوصی هیچ سودی برای فرش دستباف نداشت. البته هیچکس منکر این نیست که ارز حاصل از صادرات باید به کشور بازگردانده شود و تحت نظارت دولت باشد، اما در حوزه کشاورزی، خدمات فنی و مهندسی و فرش هایی که ارزش افزوده ایجاد می کنند، وضعیت متفاوت است. سختگیری نسبت به صادرکنندگان باعث کاهش صادرات در این مناطق شد.

چمنرخ تصریح کرد: در دوره تحریم صادرات فرش در یک سال حدود 200 میلیون دلار کاهش یافت و پس از آن با تصمیم بانک مرکزی باز هم با افت 170 میلیون دلاری مواجه شدیم. بعدها در دوره سیزدهم دولت، به دلیل ناکارآمدی بلدی، این روند مشکل ساز ادامه یافت.

وی با اشاره به موضوع مرکز ملی فرش در دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: مرکز ملی فرش در گذشته جایگاه خوبی داشت و به صورت هفتگی با وزیر تعامل داشت و فرش دستباف جایگاهی در دولت و سازمان های تصمیم گیر داشت. . اما با تصمیم دولت سیزدهم این جایگاه دچار تزلزل شد و رابطه خود را در دولت از دست دادیم.

وی درباره سهم فرش دستباف ایران در بازارهای جهانی گفت: سهم ما در برخی بازارها به شدت کاهش یافته است، اما رقبای ما هنوز آن را به طور کامل در گوشه نگرفته اند. ما باید خودمان را توانمند کنیم و به بازارها برگردیم.

ایران رتبه اول صنایع دستی جهان را دارد.

در ادامه این جلسه حاجی آقامیری به بیمه قالیبافان اشاره کرد که قانون مشخصی دارد و اعتبارات آن باید توسط دولت تامین شود اما متاسفانه اینطور نیست. امیدواریم دولت آینده به این موضوع توجه کند.

وی درباره رشته صنایع دستی نیز گفت: صنعتگری نیز مانند فرش برای کشور ما قابلیت خوبی است، زیرا از 400 رشته صنعتی شناخته شده در دنیا، 300 رشته در ایران فعال است و حتی از کشوری مانند چین بالاتر هستیم. ، و در رشته صنایع دستی رتبه اول را داریم. هیچ استانی در کشور وجود ندارد که فرش و صنایع دستی در آن فعال نباشد. در کل محدوده جغرافیایی خود در این حوزه فعال هستیم و این نشان می دهد که اگر از همه ظرفیت های خود در کشور استفاده کنیم، میزان اشتغال و ارز در کشور ما افزایش می یابد.

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران در ادامه تاکید کرد: انقباض ارز یکی از مهمترین مشکلات در حوزه صادرات فرش و صنایع دستی و یکی از عوامل اصلی کاهش شدید صادرات آنهاست. .

قاچاق فرش افغانستان به داخل کشور

در ادامه چمنرخ درباره علت افزایش فرش دستباف افغانستان در ایران گفت: فرش افغانستانی موجود در بازار ایران، فرشی نیست که در ایران تولید شود، بلکه در افغانستان بافته شده و به صورت قاچاق وارد کشور می شود. با تریلر و به صورت عمومی در بازار عرضه می شوند. کار به جایی رسیده که قرارداد می بندند، سفارش می دهند و بعد فرش را تحویل می دهند.

در مورد واردات غیرقانونی قالی های افغانستان نیز عنوان شد: اگر از گمرک بپرسید می گویند رقم صفر است اما می بینیم که قالی ها به صورت غیرقانونی وارد می شود.

چمنرخ درباره کیفیت و طرح این فرش ها گفت: قالی های افغانستان با طرح های مینیمال وارد بازار ایران شده است. رنگ قرمز زیبایی را انتخاب کرده اند که یادآور فرش بلوچی است. با توجه به قیمت این قالی، عرضه آن برای فروشنده ما مقرون به صرفه است، اما لازم به ذکر است که فرش بلوچی از بهترین پشم ایرانی، پشم زابل استفاده می کند، اما قالی های افغانستان پس از رنگرزی، از پشم دباغی شده اصفهان استفاده می کنند.

توکلی همچنین گفت: استهلاک فرش افغانستان بسیار بالاست و بارها با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مکاتبه کرده ایم و درخواست رسیدگی جدی به این موضوع را داشته ایم اما تاکنون موفقیتی حاصل نشده است.

منبع اکو ایران

لینک کوتاه : https://akhbareghtesadi.com/?p=40217

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.